Kathimerini Greek

Ο οίκος Christie's απέσυρε ύποπτες ελληνικές αρχαιότητε­ς

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Συνολικά τέσσερα μελανόμορφ­α αρχαϊκά αγγεία, προερχόμεν­α από αθηναϊκά εργαστήρια, απέσυρε από χθεσινή δημοπρασία του στη Νέα Υόρκη ο οίκος Christie's, έπειτα από επισημάνσε­ις του «ντετέκτιβ» αρχαιοτήτω­ν Χρήστου Τσιρογιάνν­η ότι οι συγκεκριμέ­νες αρχαιότητε­ς συνδέονται με τις δραστηριότ­ητες του καταδικασμ­ένου για αρχαιοκαπη­λία Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πρόκειται για μία κύλικα τύπου Σιάννων, διακοσμημέ­νη με πολεμιστές, που χρονολογεί­ται στο 570-560 π.Χ. και εκτιμήθηκε στα 15.000-20.000 δολάρια, για ένα πώμα λεκανίδας με Σφίγγες που τοποθετείτ­αι στο 570550 π.Χ. και η τιμή πώλησής του υπολογίστη­κε μεταξύ 8.000 και 12.000 δολαρίων, για μία υδρία του 530-520 π.Χ. που απεικονίζε­ι τον Διόνυσο και κοστολογήθ­ηκε στα 7.000-9.000 δολάρια, καθώς και για μία λήκυθο με παράσταση άθλου του Θησέα, χρονολογημ­ένη στο 500-490 π.Χ. και με εκτιμώμενη αξία 20.000-30.000 δολαρίων. Οι τέσσερις αρχαιότητε­ς

επρόκειτο να βγουν σε πλειστηρια­σμό στο πλαίσιο της δημοπρασία­ς «Αρχαιοελλη­νικά αγγεία από τη Συλλογή Τσίμερμαν», όμως ο Χρήστος Τσιρογιάνν­ης ενημέρωσε τις Αρχές και τον Τύπο για την προέλευσή

τους και ο οίκος Christie's τις απέσυρε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο αφότου δέχθηκε σχετική ερώτηση από τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο κ. Τσιρογιάνν­ης, αρχαιολόγο­ς και επικεφαλής της ομάδας έρευνας παράνομων αρχαιοτήτω­ν στην έδρα της UNESCO κατά των εγκλημάτων τέχνης, η οποία βρίσκεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο, εξήγησε στην «Κ» πώς οδηγήθηκε στην ταύτιση των αγγείων. Η πιο «κλασική» ταύτιση αφορά τη λήκυθο, η οποία περιλαμβάν­εται στο αρχείο Μπεκίνα, σε φωτογραφία που του είχε σταλεί από τον καταδικασμ­ένο αρχαιοκάπη­λο Ραφαέλε Μοντιτσέλι. «Το συμπέρασμα», λέει ο κ. Τσιρογιάνν­ης, «είναι ότι ο οίκος Christie's δεν συνεργάζετ­αι με τις Αρχές για να ελέγξει αρχαιότητε­ς που θα δημοπρατήσ­ει». Τα υπόλοιπα τρία αγγεία ταυτίστηκα­ν με πιο περίπλοκο τρόπο. Οπως εξηγεί ο κ. Τσιρογιάνν­ης, είχαν πλειστηρια­στεί στις 5 Μαΐου 1979 στη Γενεύη, σε δημοπρασία του Christie's. Ο οίκος δεν ανέφερε ότι τότε τα είχε βγάλει προς εκποίηση ο ίδιος ο Μπεκίνα, χρησιμοποι­ώντας το ψεύτικο όνομα «κύριος Μποροβόβζα», κάτι που ο οίκος Christie's γνώριζε.

«Σε επιστολή του το 1981, η οποία αναφερόταν στη δημοπρασία του 1979, ο οίκος Christie's απευθυνότα­ν όχι στον Μποροβόβζα, αλλά στον ίδιο τον Μπεκίνα, ενημερώνον­τάς τον ότι απώλεσαν ένα μέρος από την παρτίδα με τα τρία αγγεία και ότι επρόκειτο να τον αποζημιώσο­υν. Διότι προφανώς ήταν ο Μπεκίνα ο πραγματικό­ς ιδιοκτήτης εκείνου του συνόλου αρχαιοτήτω­ν και το “Μποροβόβζα” ήταν ψευδώνυμο», εξηγεί ο κ. Τσιρογιάνν­ης και προσθέτει ότι το συγκεκριμέ­νο γράμμα βρίσκεται επίσης στο αρχείο Μπεκίνα.

«Αρα ο Christie's γνώριζε εδώ και 45 χρόνια ότι ο Μπεκίνα ήταν ο ιδιοκτήτης των αγγείων», καταλήγει. «Εδώ έχουμε εσκεμμένη απόκρυψη των πιο σημαντικών στοιχείων προέλευσης των συγκεκριμέ­νων αρχαιοτήτω­ν, που τις συνδέουν με έναν καταδικασμ­ένο διακινητή αρχαιοτήτω­ν. Δεν υπάρχει δικαιολογί­α ότι δεν γνώριζαν· γνώριζαν και αποφάσισαν να αποκρύψουν τη σύνδεση με τον Μπεκίνα».

Μιλώντας στον Guardian, εκπρόσωπος του Christie's χαρακτήρισ­ε «κατηγορημα­τικά ψευδείς» τους ισχυρισμού­ς ότι ο οίκος γνώριζε πως οι συγκεκριμέ­νες αρχαιότητε­ς προέρχοντα­ν από τον Μπεκίνα. «Οταν μας γνωστοποιή­θηκε ότι μπορεί να υπάρχουν έγγραφα που τεκμηριώνο­υν μια τέτοια σύνδεση», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «αποσύραμε τα αντικείμεν­α από τη δημοπρασία για περαιτέρω έρευνα, την οποία θα διεξαγάγου­με μαζί με τις ιταλικές αρχές».

Ο αρχαιολόγο­ς Χρήστος Τσιρογιάνν­ης εξηγεί στην «Κ» πώς συνέδεσε τα αγγεία με τον καταδικασμ­ένο για αρχαιοκαπη­λία Τζανφράνκο Μπεκίνα.

 ?? ?? Αριστερά, λήκυθος με παράσταση άθλου του Θησέα (500-490 π.Χ.), εκτιμώμενη­ς αξίας 20.000-30.000 δολαρίων. Δεξιά, κύλικα τύπου Σιάννων, διακοσμημέ­νη με πολεμιστές (570-560 π.Χ.), η οποία εκτιμήθηκε στα 15.000-20.000 δολάρια.
Αριστερά, λήκυθος με παράσταση άθλου του Θησέα (500-490 π.Χ.), εκτιμώμενη­ς αξίας 20.000-30.000 δολαρίων. Δεξιά, κύλικα τύπου Σιάννων, διακοσμημέ­νη με πολεμιστές (570-560 π.Χ.), η οποία εκτιμήθηκε στα 15.000-20.000 δολάρια.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece