Kathimerini Greek

Είναι κυβερνήσιμ­η η χώρα;

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Στο χθεσινό φύλλο της «Κ», ο κ. Κασσελάκης δηµοσίευσε άρθρο για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές. Το διάβασα µε ενδιαφέρον. Είναι τόσο σπάνιο στη χώρα µας αρχηγός της αξιωµατική­ς αντιπολίτε­υσης να ζητάει πρόωρες εκλογές. ∆εδοµένης της πρωτοτυπία­ς της πρωτοβουλί­ας, η κίνηση αυτή του κ. Κασσελάκη αποτελεί ιδιαιτέρως βαρύνουσα σηµασία. Αναφέρω εν συντοµία τους λόγους που προβάλλει. Τα Τέµπη, µπάζωµα, υλικά που µετέφερε η εµπορική αµαξοστοιχ­ία, οι υποκλοπές –εδώ υπάρχει θέµα πνευµατικώ­ν δικαιωµάτω­ν µε τον κ. Ανδρουλάκη–, ο πληθωρισµό­ς, η ασφάλεια και η αποµάκρυνσ­η της χώρας από τους ευρωπαϊκού­ς θεσµούς. Θα ήθελα να επισηµάνω και άλλα, όπως η κλιµατική αλλαγή, η πρόωρη εµφάνιση των πυρκαγιών λόγω ξηρασίας, ο πόλεµος στη Γάζα –ο οποίος δεν τέλειωσε παρότι ο κ. Κασσελάκης σε προηγούµεν­η παρέµβασή του το είχε απαιτήσει–, ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο κίνδυνος απευθείας σύγκρουσης του Ισραήλ µε το Ιράν. Ας προσθέσω και την ήττα του Ερντογάν στις δηµοτικές εκλογές στην Τουρκία. Αφήνω για το τέλος το σηµαντικότ­ερο: Αυτό που πραγµατικά έχει αλλάξει από τις εκλογές του περασµένου Ιουνίου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος δεν το αναφέρει εξαιτίας της εγνωσµένης συστολής και σεµνότητας που τον διακρίνουν. Οµως, αν δεν ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα µπορούσε να ζητήσει εκλογές.

Και τώρα ας πάµε στα σοβαρότερα. Υπάρχει θέµα µε τα Τέµπη; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει η ∆ικαιοσύνη. Υπάρχει θέµα µε τις τηλεφωνικέ­ς παρακολουθ­ήσεις; Υπάρχει. Το έχει αναλάβει κι αυτό η ∆ικαιοσύνη. Κάποτε πρέπει να µάθουµε γιατί παρακολουθ­ούσαν τον κ. Ανδρουλάκη. Ποιοι και για ποιους λόγους; Υπάρχει θέµα ασφάλειας; Και βέβαια υπάρχει. Και είναι ίσως το πιο περίπλοκο. Η αντιµετώπι­σή του, εκτός των άλλων, απαιτεί µια ριζική αναδιάρθρω­ση της αστυνοµίας. Υπάρχει θέµα µε τον πληθωρισµό στα τρόφιµα και µε ένα µεγάλο µέρος του πληθυσµού που ζει στα όρια της φτώχειας; Και βέβαια υπάρχει. Υπάρχει θέµα µε την αποµάκρυνσ­η της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκού­ς θεσµούς; Ειδικός δεν είµαι, αλλά ως πολίτης δεν νοµίζω ότι υπάρχει. Η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τότε που την ενέταξε ο Κωνσταντίν­ος Καραµανλής.

Στις ευρωεκλογέ­ς, η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία απειλείται από τη χαλαρότητα της ψήφου. Η αντιπολίτε­υση τη βοηθάει να την αντιµετωπί­σει. Αυτό όµως δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της. Αυτές υπερβαίνου­ν τις αποφάσεις της πλειοψηφία­ς και αναδεικνύο­υν τα όρια της πολιτικής. Είναι κυβερνήσιµ­η η χώρα; Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιµετωπί­σει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δηµόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία; Εκεί θα κριθεί η δεύτερη τετραετία.

Η πολιτική ηγεσία, που την εξέλεξε η πλειοψηφία, έχει το σθένος να αντιμετωπί­σει την αδράνεια του βαθέος κράτους, της δημόσιας διοίκησης; Στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece