Kathimerini Greek

Ετυμηγορία

- Tου ΜιΧαΛΗ τΣιντΣινΗ

Κατ' αρχάς, ψυχραιµία. ∆εν χρειάζεται πανικός. Ο Σόιµπλε είναι νεκρός. Η υπενθύµιση είναι απαραίτητη, αν κρίνει κανείς από το πόσοι, µε αφορµή τα αποµνηµονε­ύµατά του, ένιωσαν την ανάγκη να τον (ξανα)βρίσουν, παρότι δεν µπορεί πια καν να τους ακούσει. Η µετά θάνατον έκδοση της ετυµηγορία­ς του είναι όµως γι’ αυτό πιο «επικίνδυνη»: Επειδή δεν µπορεί να απαξιωθεί ως προϊόν πολιτικού υπολογισµο­ύ. Ο συγγραφέας δεν ήθελε να πετύχει τίποτε άλλο παρά να αφηγηθεί την Ιστορία όπως την έζησε.

Οσο ζούσε άλλωστε –όπως επισηµαίνε­ι στο βιβλίο– ήλεγχε πλήρως αυτά που έλεγε, σε αντίθεση µε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που γνωµοδοτού­σαν δηµοσίως, αναρριπίζο­ντας µε τους χρησµούς τους τη φωτιά της κρίσης. Ο Σόιµπλε ό,τι είχε να πει, το έλεγε πίσω από κλειστές πόρτες, µακριά από τα αδιάκριτα ώτα των κυκλοθυµικ­ών αγορών.

Τα περισσότερ­α από όσα αφηγείται τα είχαµε ήδη µάθει. Εκείνο όµως που είχε λιγότερο φωτιστεί –επειδή οι δαιµονολογ­ικές καρικατούρ­ες του δεν µας είχαν επιτρέψει να το διακρίνουµ­ε– είναι ότι ο αυστηρός Γερµανός είχε πάρει πολύ στα σοβαρά όλους τους Ελληνες συνοµιλητέ­ς του. Φαίνεται ότι είχε προσπαθήσε­ι να τους γνωρίσει και να τους καταλάβει, να µάθει τις σκέψεις και τον χαρακτήρα τους – ακόµη και το βιογραφικό τους στον µικρόκοσµο της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής. Η πρωτοβουλί­α του, ας πούµε, να δεχτεί τον Τσίπρα και να συζητήσει µαζί του, όσο ακόµη ο επίδοξος

ανατροπέας της Ευρωζώνης ήταν στην αντιπολίτε­υση, είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Σόιµπλε να καταλάβει και να µεταστρέψε­ι –όχι να εξουσιάσει– τον χρεοκοπηµέ­νο εταίρο.

Ακόμη και η διαβόητη πρότασή του, για ένα ελληνικό «διάλειµµα» από το ευρώ, ήταν καρπός περίσκεψης και είχε προταθεί στον Βενιζέλο όχι εκβιαστικά, αλλά ως λιγότερο επώδυνη εναλλακτικ­ή. Θα ήταν ένα στιγµιαίο σοκ, από την εποµένη του οποίου θα άρχιζε η ανάταξη. Σύµφωνα µε τα λόγια του ίδιου: «∆εν θα ήταν ένα τέτοιο τέλος µε τρόµο καλύτερο από έναν τρόµο χωρίς τέλος;». Ο Γερµανός υπουργός πίστευε ότι ο µακρύς «τρόµος» της εσωτερικής υποτίµησης θα εξουθένωνε τους Ελληνες, χωρίς να φέρει αποτέλεσµα. Αφησε την επιλογή στους ίδιους. Κι εντέλει διαψεύστηκ­ε, πράγµα που δεν διστάζει να παραδεχθεί, δηλώνοντας κιόλας ότι «θαύµασε» πώς τελικώς εφαρµόστηκ­αν τα µέτρα.

Αυτή ίσως είναι και η λιγότερο συζητηµένη όψη της δεκαετίας της χρεοκοπίας. Στη συλλογική µνήµη έχει µείνει µόνο το τραύµα – το δράµα του παρ’ ολίγον εκτροχιασµ­ού. Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης θα άξιζε να εστιάσει κανείς στη σηµασία του «παρ’ ολίγον». Θα άξιζε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν τα αποθέµατα κοινωνικής και θεσµικής αντοχής ώστε, παρά την αφόρητη οικονοµική πίεση, να παραµείνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή δηµοκρατία. Αυτό που «θαύµασε» ο Σόιµπλε σε εµάς, πρέπει να το βρούµε και να το αναγνωρίσο­υµε κι εµείς στον εαυτό µας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece