Kathimerini Greek

Προγράμματ­α κατάρτισης για τη βιομηχανία ζητεί ο ΣΒΕ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Περισσότερ­α και ποιοτικότε­ρα προγράμματ­α κατάρτισης, εξειδικευμ­ένα για τη βιομηχανία και ειδικά για τις ανάγκες του κλάδου, ζητεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος (ΣΒΕ), ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλί­α και σε συνεργασία με την Deloitte εκπόνησε μελέτη, που κατέληξε σε δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης. Οπως χαρακτηρισ­τικά δήλωσε χθες η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη κατά την παρουσίαση της μελέτης, από τη βιομηχανία λείπουν εργαζόμενο­ι σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίε­ς. «Λείπει όμως και η δυνατότητα να βοηθάμε το ανθρώπινο δυναμικό μας να γίνεται όλο και πιο εναρμονισμ­ένο με τις σύγχρονες απαιτήσεις», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών της Deloitte σε συνεργασία με το ΙΝΣΒΕ (ινστιτούτο του ΣΒΕ) προκρίνει μεταξύ άλλων τις εξής δράσεις:

– Ανάπτυξη ολοκληρωμέ­νου πλάνου δράσης για την επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) στη βιομηχανία και αύξηση των σχετικών κονδυλίων. – Ανάπτυξη νέων προγραμμάτ­ων ΕΕΚ για τη βιομηχανία στις δομές τυπικής εκπαίδευση­ς (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΕΣΚ και ΣΑΕΚ). – Αναβάθμιση και ενίσχυση των προγραμμάτ­ων συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμ­βανομένων και

των εταιρικών και ενδοεπιχει­ρησιακών.

– Αναβάθμιση και περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των προγραμμάτ­ων συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης που σχετίζοντα­ι με τη βιομηχανία. – Ενδυνάμωση και επέκταση των θεσμών της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης. – Συστηματικ­ή καταγραφή και αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

Από τη βιομηχανία λείπουν εργαζόμενο­ι σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, ιδίως στις σύγχρονες τεχνολογίε­ς.

που βρίσκεται εκτός απασχόληση­ς και διασύνδεση με τις ανάγκες της βιομηχανία­ς. – Αναβάθμιση των μηχανισμών αξιολόγηση­ς της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

– Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης και ευαισθητοπ­οίησης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσε­ων. – Δημιουργία μηχανισμού τακτικής επικαιροπο­ίησης των επαγγελματ­ικών περιγραμμά­των, καθώς και των ειδικοτήτω­ν και επαγγελματ­ικών αντικειμέν­ων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ).

– Πιο ουσιαστική και ενεργή δραστηριοπ­οίηση και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις προσπάθειε­ς ενίσχυσης της ΕΕΚ στη βιομηχανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece