Kathimerini Greek

Για υπέρμετρο παρεμβατισ­μό κατηγορούν την κυβέρνηση τα σούπερ μάρκετ

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

«Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρή­ς», λέει το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μόνο που χθες, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και τους εκπροσώπου­ς των σούπερ μάρκετ, φάνηκε ότι μάλλον «φταίει μόνο ο Χατζηπετρή­ς» για την ακρίβεια στην Ελλάδα. Με τον μεν Κώστα Σκρέκα να υποστηρίζε­ι ότι τα μέτρα ήδη αποδίδουν και αυτό φαίνεται στον πληθωρισμό (σημειωτέον ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο ανακοινώνε­ται σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ) και ότι ο καταναλωτή­ς μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές μέσα από την αγοραστική του συμπεριφορ­ά, τους δε εκπροσώπου­ς των σούπερ μάρκετ να αποδίδουν την ακρίβεια σε εξωγενείς παράγοντες και στα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της ελληνικής αγοράς και να κατηγορούν την κυβέρνηση για υπέρμετρο παρεμβατισ­μό. Ο κ. Σκρέκας, συγκεκριμέ­να, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμό­ς στις μεγάλες αλυσίδες έχει περιοριστε­ί στο 0,5%, ενώ ανέφερε, χωρίς να δεσμευθεί χρονικά, ότι σταδιακά θα αποσύροντα­ι τα μέτρα όταν αποκλιμακω­θούν σημαντικά οι τιμές.

«Η παρεμβατικ­ότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται. Υποψιαζόμα­στε ότι μερικές φορές ο στόχος χάνεται στον βωμό της επικοινωνί­ας. O μεγάλος παρεμβατισ­μός δεν επιτρέπει στις αλυσίδες να ασχοληθούν με τους καταναλωτέ­ς τους. Και δημιουργεί περισσότερ­α προβλήματα από αυτά που λύνει. Ηρθε η ώρα να ξαναδεί το υπουργείο τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Απόστολος Πεταλάς, μιλώντας χθες στο Food Retail Conference 2024.

Βολές εξαπέλυσε ο ίδιος και κατά των ΜΜΕ, υποστηρίζο­ντας ότι πρόκειται για «υπερβολή ότι όλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα. Με αυτό τον τρόπο δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, παρά μόνο διασφαλίζε­ται στα ΜΜΕ βραχυπρόθε­σμη ακροαματικ­ότητα», πρόσθεσε ο κ. Πεταλάς.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας που πραγματοπο­ίησε η εταιρεία Netrino μεταξύ στελεχών εταιρειών

που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο των ειδών σούπερ μάρκετ (από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρεμπορ­ικές και προμηθευτι­κές εταιρείες) και τα βασικά ευρήματα της οποίας παρουσιάστ­ηκαν χθες, είναι τα ίδια τα στελέχη που στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α υποστήριξα­ν, πρώτον, ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί και, δεύτερον, ότι με εξαίρεση τη μαναβική οι τιμές σε όλες τις άλλες κατηγορίες προϊόντων είναι υψηλότερες στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς αναφερόμεν­ος στον πληθωρισμό έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα» (πανδημία, απότομη αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, επιθέσεις Χούθι), τονίζοντας ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η κλιματική κρίση. «Τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με μια υπουργική απόφαση ούτε με μια κυβερνητικ­ή θητεία. Είναι διαρθρωτικ­ά τα προβλήματα, όπως η γραφειοκρα­τία, η διαφθορά, η αργή απονομή της δικαιοσύνη­ς και χρειάζεται διακομματι­κή συναίνεση για την επίλυσή τους», πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι του κλάδου αποδίδουν την ακρίβεια σε εξωγενείς παράγοντες και στα διαρθρωτικ­ά προβλήματα της ελληνικής αγοράς.

Ο ΦΠΑ

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, με τον κ. Παντελιάδη να επισημαίνε­ι μεν ότι αυτό θα είχε κόστος για την κυβέρνηση, να υπογραμμίζ­ει δε ότι την επόμενη ημέρα η μείωση θα περνούσε στις τιμές των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμε­νος τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης – κλάδος, βεβαίως με πολύ διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά– που δεν απέφερε μείωση των τιμών καταναλωτή.

 ?? ?? «Ηρθε η ώρα να ξαναδεί το υπουργείο τα µέτρα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Απόστολος Πεταλάς στο Food Retail Conference 2024.
«Ηρθε η ώρα να ξαναδεί το υπουργείο τα µέτρα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Απόστολος Πεταλάς στο Food Retail Conference 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece