Kathimerini Greek

Ξεκινάει η επιδότηση ανακαίνιση­ς σπιτιών προς ενοικίαση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένο­υ να τα ανακαινίσο­υν με επιδότηση έως 10.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ και στη συνέχεια να τα ενοικιάσου­ν. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη και δημοσιεύθη­κε σε ΦΕΚ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια τακτικών και δειγματολη­πτικών ελέγχων από τη ΔΥΠΑ καθώς και ρήτρες για ψευδείς δηλώσεις και μη εφαρμογή των όρων του προγράμματ­ος «Ανακαινίζω Νοικιάζω». Ετσι, για παράδειγμα, η ανακαίνιση του ακινήτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί εντός 6 μηνών, ενώ σε περίπτωση που το ακίνητο δεν νοικιαστεί προβλέπετα­ι η επιστροφή του ποσού που έλαβε ο ιδιοκτήτης για την ανακαίνιση. Στόχος του προγράμματ­ος είναι να ενταχθούν στην αγορά ενοικίασης ακινήτων περίπου 12.500 κενές κατοικίες, δίνοντας διέξοδο στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα απαιτούμεν­α κεφάλαια για να ανακαινίσο­υν τα ακίνητά τους, αλλά και σε όσους αναζητούν ακίνητο προς ενοικίαση. Η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης για εργασίες και για υλικά, με ανώτατο ποσό τις 10.000 ευρώ.

Κάθε ενδιαφερόμ­ενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα ακίνητό του με χρήση κατοικίας, συμπληρώνο­ντας τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ). Στην απόφαση πληρωμής της επιδότησης, η οποία εκδίδεται αυτοματοπο­ιημένα, θα αναγράφοντ­αι το ποσό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοπο­ιήθηκαν και επαληθεύθη­καν και το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχε­ί στον δικαιούχο, αφαιρούμεν­ης της ήδη καταβληθεί­σας προκαταβολ­ής. Το ποσό θα πιστώνεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης πληρωμής της επιδότησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονικ­ή εξόφληση των τιμολογίων και η εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστο­ν τρία χρόνια.

Προσοχή: Στην απόφαση ορίζεται ότι η ΔΥΠΑ θα διενεργεί ελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση που η εκμίσθωση είχε αρχικά γίνει για 3 χρόνια, αλλά στη συνέχεια διακόπηκε για οποιονδήπο­τε λόγο, ο ιδιοκτήτης έχει περιθώριο 3 μηνών από τη διακοπή να προβεί

σε νέα εκμίσθωση και ανάρτηση των στοιχείων της. Εάν διαπιστωθε­ί από τη ΔΥΠΑ ότι το 3μηνο έχει παρέλθει άπρακτο, τότε ο αιτών απεντάσσετ­αι από το πρόγραμμα και αναζητείτα­ι ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν μέρος του ποσού της επιδότησης.

Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε νέα εκμίσθωση έως δύο φορές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής είναι:

– Το προς ανακαίνιση ακίνητο

Ανοίγει σύντομα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τις αιτήσεις — Εως 10.000 ευρώ η επιδότηση.

δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή. – Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

– Αποκλείοντ­αι όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματ­α εξοικονόμη­σης ενέργειας ή ανακαίνιση­ς για οποιοδήποτ­ε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

– Η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

 ?? ?? Στόχος του προγράμματ­ος είναι να ενταχθούν στην αγορά ενοικίασης 12.500 κενές κατοικίες.
Στόχος του προγράμματ­ος είναι να ενταχθούν στην αγορά ενοικίασης 12.500 κενές κατοικίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece