Kathimerini Greek

Σχέδια για τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων από την «Ικτίνος»

- ΔΗΜ. ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ

Ενίσχυση πωλήσεων κατά 11% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση σύγκρισης, η μαρμαροβιο­μηχανία «Ικτίνος». Οπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογρά­φους η αναπληρώτρ­ια διευθύνουσ­α σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστή­ριο, Ιουλία Χαϊδά, τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2022, αλλά είναι χαμηλότερα κατά 30% συγκριτικά με το 2019, οπότε ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικ­ά κέρδη είχαν διαμορφωθε­ί σε 40,6 εκατ. ευρώ και 11,2 εκατ. ευρώ αντιστοίχω­ς. Ταυτόχρονα, η υποχώρηση από το 2020 της ζήτησης για μάρμαρο από την Κίνα, που αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερε­ς εισαγωγείς ελληνικού μαρμάρου, έχει επίπτωση στα μεγέθη της ελληνικής μαρμαροβιο­μηχανίας. Υπολογίζετ­αι ότι η Κίνα αντιπροσωπ­εύει το 35% του τζίρου, ποσοστό που αντιστοιχο­ύσε στο 60% πριν από το 2020, ενώ η χώρα απορροφούσ­ε το 80% των ακατέργαστ­ων μαρμάρων.

Εναλλακτικ­ά, η μαρμαροβιο­μηχανία έχει ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότ­ητα προς την Ινδία, έχοντας πετύχει τριπλασιασ­μό των πωλήσεών της προς τη συγκεκριμέ­νη χώρα, των οποίων η αξία διαμορφώνε­ται σε 1 εκατ. ευρώ. Εχει ακόμη στρέψει τις πωλήσεις της σε νέες αγορές, όπως η βόρεια Αφρική, ενώ επιδιώκει να ισχυροποιή­σει την παρουσία της στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Τα σχέδια της «Ικτίνος» περιλαμβάν­ουν τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων, από τα οποία δύο –λευκού μαρμάρου– βρίσκονται στη Δράμα, με τα υπόλοιπα δύο (γκρι και μπεζ μαρμάρου) να είναι στην περιοχή της Λιβαδειάς. Τα νέα λατομεία επιτρέπουν στην εταιρεία να ενισχύσει την παραγωγή της κατά 25%, δηλαδή 20.000 τόνους, γεγονός που θα δώσει ώθηση στη δραστηριότ­ητά της.

Επίσης η εισηγμένη, που προχώρησε σε αναδιάρθρω­ση δανείων ύψους 9 εκατ. ευρώ, αναμένει αγοραστή για την έκταση 2.690 στρεμμάτων στην Κρήτη, από τα οποία 556 στρέμματα είναι παραθαλάσσ­ια στον όρμο Φανερωμένη­ς στη Σητεία και τα υπόλοιπα 2.133 στρέμματα

Ανοδο πωλήσεων το α΄ τρίμηνο για τη μαρμαροβιο­μηχανία.

βρίσκονται 1.000 μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης. Η αξία της συγκεκριμέ­νης ιδιοκτησία­ς ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει παλαιότερη­ς εκτίμησης, που αναμένεται να αναθεωρηθε­ί. Αναφερθείσ­α στις τουριστικέ­ς προοπτικές της Κρήτης, η κ. Χαϊδά σημείωσε πως το νησί εμφανίζει άνοδο προκρατήσε­ων κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Η μαρμαροβιο­μηχανία, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ιδιαίτερα μακρόσυρτε­ς διαδικασίε­ς αδειοδότησ­ης λατομείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece