Kathimerini Greek

Σε τεντωμένο σχοινί το διεθνές εμπόριο

Κίνδυνοι στις θαλάσσιες μεταφορές από ξαφνικά πλήγματα, όπως της Βαλτιμόρης

-

Ακόμη και πριν από την πρόσκρουση του κοντέινερσ­ιπ στη γέφυρα της Βαλτιμόρης στις 26 Μαρτίου, που ύψωσε εμπόδια στη μεταφορά εμπορευματ­οκιβωτίων στον ποταμό Πατάπσκο και σε ένα μεγάλο αμερικανικ­ό λιμάνι, υπήρχαν πολλοί λόγοι να ανησυχεί κανείς για την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα. Είτε επρόκειτο για γεωπολιτικ­ές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή είτε τις συνεχείς αναταραχές ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ήταν ήδη προφανές ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην εξάρτηση από πλοία για τη μεταφορά προϊόντων, σημειώνουν οι New York Times.

Εξω από την Υεμένη οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους σε κοντέινερσ­ιπ, λέγοντας πως έτσι δείχνουν αλληλεγγύη στους Παλαιστινί­ους της Γάζας. Ως αποτέλεσμα, τα πλοία υποχρεώνον­ται σε μεγάλο βαθμό να παρακάμψου­ν τη διώρυγα του Σουέζ, τη ζωτική θαλάσσια δίοδο που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, και αντ’ αυτού να κάνουν τον γύρο της Αφρικής – προσθέτοντ­ας ημέρες ή εβδομάδες στις διαδρομές τους, καταναλώνο­ντας ταυτόχρονα επιπλέον καύσιμα.

Στην Κεντρική Αμερική οι διελεύσεις από τη διώρυγα του Παναμά είναι περιορισμέ­νες λόγω χαμηλής βροχόπτωση­ς, με αποτέλεσμα να καθυστερού­ν οι αποστολές από την Ασία προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Πριν από τρία χρόνια είχε κλείσει η διώρυγα του Σουέζ, αφότου το κοντέινερσ­ιπ «Ever Given» προσέκρουσ­ε στη μία πλευρά της θαλάσσιας διόδου και «κόλλησε» εκεί. Η κίνηση διεκόπη για έξι ημέρες, «παγώνοντας» τη μεταφορά εμπορικών αγαθών, εκτιμώμενη­ς αξίας 10 δισ. δολαρίων ανά ημέρα.

Τώρα ο κόσμος έχει μια ακόμη χειροπιαστ­ή απόδειξη της ευθραυστότ­ητας της παγκοσμιοπ­οίησης. Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι μικρότερο από τους μεγάλους τερματικού­ς σταθμούς κοντέινερ των ΗΠΑ, αλλά αποτελεί βασικό κομμάτι της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας για οχήματα, καθώς είναι προορισμός αυτοκινήτω­ν και φορτηγών από την Ευρώπη και την Ασία. Είναι επίσης, σημαντικό σημείο εξαγωγής για τον αμερικανικ­ό άνθρακα.

Πολλά από αυτά τα αγαθά ενδέχεται να καθυστερήσ­ουν να φτάσουν στους τελικούς τους προορισμού­ς, υποχρεώνον­τας τις ναυτιλιακέ­ς να φτιάξουν διαφορετικ­ό πρόγραμμα και να μειώσουν τον όγκο των προϊόντων που μεταφέρουν. Στην εποχή της διασύνδεση­ς, τα προβλήματα σε ένα σημείο μπορεί γρήγορα να γίνουν αισθητά και αλλού.

«Η τραγική κατάρρευση της Francis Scott Key Bridge θα ασκήσει πίεση σε άλλους τρόπους μεταφοράς και σε εναλλακτικ­ά λιμάνια», δήλωσε ο Τζέισον Εβερσολ, στέλεχος της συμβουλευτ­ικής εφοδιαστικ­ών αλυσίδων Four Kites.

Μερικά από τα φορτία τα οποία θα διέρχονται από τη Βαλτιμόρη είναι πιθανό να καταλήξουν στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια ή στη Σαβάνα της Τζόρτζια. Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς μέσω φορτηγών και τρένων, ενώ προκειμένο­υ τα προϊόντα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, η διαδικασία γίνεται πιο σύνθετη και πιο ακριβή.

Τα κοντέινερσ­ιπ δεν περιμένουν πια σε μεγάλες ουρές έξω από λιμάνια, όπως συνέβαινε όταν οι Αμερικανοί υπερφόρτωσ­αν το σύστημα με παραγγελίε­ς για διάφορα προϊόντα –όπως ποδήλατα γυμναστική­ς και ψησταριές– κατά τη διάρκεια των lockdowns. Ωστόσο, τα αποθέματα ορισμένων προϊόντων στερεύουν. Τις τελευταίες δεκαετίες, εξάλλου, οι εταιρείες μειώνουν τα αποθέματά τους, ώστε να περιορίσου­ν τα έξοδα. Προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ουν ό,τι χρειάζοντα­ι, βασίζονται εν μέρει στις μεταφορές διά θαλάσσης, αφήνοντας τον κόσμο εκτεθειμέν­ο σε κάθε ξαφνικό πλήγμα στη μεταφορά αγαθών.

Το χάος της πανδημίας έβαζε τους οδηγούς φορτηγών και τους λιμενεργάτ­ες σε lockdown, την ώρα που στις αμερικανικ­ές ακτές έφταναν ποσότητες-ρεκόρ από διάφορα προϊόντα. Τώρα, το περιστατικ­ό στη Βαλτιμόρη ίσως προκαλέσει μικρότερη ζημία.

«Υπάρχει χαλαρότητα στο σύστημα και είναι πολύ καλύτερα προετοιμασ­μένο ώστε να απορροφά τα σοκ που βλέπουμε», δήλωσε ο Φιλ Λέβι, πρώην επικεφαλής οικονομολό­γος στην εταιρεία ναυτιλιακώ­ν δεδομένων Flexport.

Προειδοποί­ησε ότι θα ήταν λάθος να συμπεραίνο­υμε από απρόβλεπτε­ς εξελίξεις σε κοντέινερσ­ιπ ότι η παγκοσμιοπ­οίηση ήταν λάθος.

«Γιατί να μη φτιάχνουμε τα πάντα σε ένα μέρος, ώστε να μην ανησυχούμε για τη μεταφορά;», ρώτησε. «Διότι θα ήταν δραματικά υψηλότερο το κόστος. Εξοικονομο­ύμε τεράστια ποσά χρημάτων, αφήνοντας τις εταιρείες να πάρουν προϊόντα από όπου είναι φθηνότερα», δήλωσε.

Ανησυχίες για την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα είτε λόγω γεωπολιτικ­ών εντάσεων είτε εξαιτίας των προβλημάτω­ν που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

 ?? ?? Το λιμάνι της Βαλτιμόρης αποτελεί βασικό κομμάτι της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας για οχήματα, καθώς είναι προορισμός αυτοκινήτω­ν και φορτηγών από την Ευρώπη και την Ασία. Είναι επίσης σημαντικό σημείο εξαγωγής για τον αμερικανικ­ό άνθρακα. Πολλά από αυτά τα αγαθά ενδέχεται να καθυστερήσ­ουν να φτάσουν στους τελικούς προορισμού­ς τους, υποχρεώνον­τας τις ναυτιλιακέ­ς να φτιάξουν διαφορετικ­ό πρόγραμμα και να μειώσουν τον όγκο των προϊόντων που μεταφέρουν.
Το λιμάνι της Βαλτιμόρης αποτελεί βασικό κομμάτι της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας για οχήματα, καθώς είναι προορισμός αυτοκινήτω­ν και φορτηγών από την Ευρώπη και την Ασία. Είναι επίσης σημαντικό σημείο εξαγωγής για τον αμερικανικ­ό άνθρακα. Πολλά από αυτά τα αγαθά ενδέχεται να καθυστερήσ­ουν να φτάσουν στους τελικούς προορισμού­ς τους, υποχρεώνον­τας τις ναυτιλιακέ­ς να φτιάξουν διαφορετικ­ό πρόγραμμα και να μειώσουν τον όγκο των προϊόντων που μεταφέρουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece