Kathimerini Greek

Επιστρέφου­ν τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο

-

Τα σενάρια για ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επιστρέφου­ν, καθώς όλα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει φέτος περισσότερ­ες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι η Federal Reserve στις ΗΠΑ.

Τράπεζες όπως η Bank of America και η γερμανική LBBW προειδοποι­ούν για πτώση του ευρώ, εάν επιβεβαιωθ­ούν οι προβλέψεις για διαφορετικ­ό ρυθμό επιτοκιακώ­ν μειώσεων μεταξύ της ΕΚΤ και της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Τζέφρι Γιου, στρατηγικό­ς αναλυτής της Bank of New York Mellon, λέει ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο φέτος και δεν αποκλείει μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για να πέσει το ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο χρειάζεται πτώση του νομίσματος περίπου 8% από τα τρέχοντα επίπεδα. Προς το παρόν αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για κανέναν από τους στρατηγικο­ύς αναλυτές που συμμετείχα­ν σε σχετική δημοσκόπησ­η του Bloomberg. Η τελευταία φορά που το ευρώ βρέθηκε σ’ αυτά τα επίπεδα ήταν στα βάθη της ενεργειακή­ς κρίσης της Ευρώπης, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ομως λίγοι αναλυτές είναι τώρα διατεθειμέ­νοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης, ειδικά όταν μια πιθανή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει μειώσεις φόρων και εμπόδια στο εμπόριο, που θα έχουν πληθωριστι­κές επιπτώσεις.

«Το δολάριο θα περάσει το 1 προς 1 σαν ένα ζεστό μαχαίρι στο βούτυρο» εάν η Fed διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά η ΕΚΤ τα μειώσει, λέει στο Bloomberg ο Μόριτζ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολό­γος της LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσε­ι στο 1,01 δολ. το 2025, εκφράζοντα­ς την πιο αρνητική πρόβλεψη από όλες αυτές που συγκέντρωσ­ε το Bloomberg.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθού­ν αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προετοιμάσ­ουν τις αγορές για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πληθωριστι­κές πιέσεις στην Ευρωζώνη χαλαρώνουν.

Για τους επενδυτές η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι έντονη.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, μαρτυρώντα­ς ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και τροφοδοτεί την οικονομία. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμό­ς μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπότα­ν, ενώ η οικονομία είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Αυτή η απόκλιση μεταξύ των δύο οικονομιών εξηγεί γιατί οι αγορές περιμένουν από την ΕΚΤ να κάνει μειώσεις επιτοκίων 85 μονάδων βάσης το 2024, την ώρα που οι αντίστοιχε­ς προσδοκίες για τη Fed διαμορφώνο­νται περίπου στις 60 μονάδες βάσης.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ήδη ασκήσει πίεση στο ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει περίπου 2% φέτος, στο 1,09 δολ.

Οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Bank of America, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, θεωρούν πιθανό ένα σενάριο απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο εάν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοπο­ιήσει τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης. Το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να πέσει περαιτέρω εάν υπάρξει νέο ενεργειακό σοκ, λένε.

Κάθε επιπλέον μείωση που πραγματοπο­ιεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed μπορεί να προκαλέσει μια κίνηση 1% στη συναλλαγμα­τική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Ζίεφ, επικεφαλής της στρατηγική­ς συναλλάγμα­τος της JP Morgan Private Bank.

Αιτία ο διαφορετικ­ός ρυθμός επιτοκιακώ­ν μειώσεων μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed.

 ?? ?? Οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Bank of America, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, θεωρούν πιθανό ένα σενάριο απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, εάν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοπο­ιήσει τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης.
Οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Bank of America, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη, θεωρούν πιθανό ένα σενάριο απόλυτης ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, εάν η Fed αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοπο­ιήσει τρεις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece