Kathimerini Greek

Μειώθηκε η ζήτηση για εταιρικά δάνεια στην Ευρωζώνη

-

Σημαντικά μειωμένη ήταν η ζήτηση για επιχειρημα­τικά δάνεια στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού, που πιθανότατα δεν θα μειωθεί μέχρι τα μέσα του έτους.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύθη­κε την Τρίτη, έδειξε επίσης ότι τα πιστωτικά κριτήρια –οι εσωτερικές οδηγίες των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων– ήταν πιο αυστηρά για τις εταιρείες στη Ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο, υπήρξε μια σχετική χαλάρωση για τα στεγαστικά δάνεια για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021. «Τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς και οι χαμηλότερε­ς επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τις επιχειρήσε­ις και η χαμηλότερη καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η για τα νοικοκυριά άσκησαν περιοριστι­κές πιέσεις στη ζήτηση δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ. «Η σημαντική μείωση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσε­ις ήταν αντίθετη με τις προηγούμεν­ες προσδοκίες των τραπεζών για σταθεροποί­ηση». Αλλη έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ΕΚΤ έδειξε μια μέτρια μείωση των αναγκών των επιχειρήσε­ων για δάνεια το πρώτο τρίμηνο.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ αναλύουν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσ­ουν πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νομισματικ­ή χαλάρωση. Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί στο ιστορικό υψηλό του 4% κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας στη Φρανκφούρτ­η, ενώ η πρώτη επιτοκιακή μείωση αναμένεται τον Ιούνιο με φόντο την αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ.

Η περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική ρίχνει τη σκιά της στην Ευρωζώνη η οποία μόλις κατάφερε να ξεφύγει από την ύφεση, λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ καταγράφει ελάχιστη ανάπτυξη εδώ και περισσότερ­ο από ένα χρόνο.

Αυστηροποι­ήθηκαν και τα πιστωτικά κριτήρια για τον τραπεζικό δανεισμό, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ.

 ?? ?? Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί από την ΕΚΤ στο ιστορικό υψηλό του 4% κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διατηρηθεί από την ΕΚΤ στο ιστορικό υψηλό του 4% κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece