Kathimerini Greek

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από εταιρείες της Ταϊβάν

-

Οι κατασκευασ­τικοί κολοσσοί της Ταϊβάν αποτελούν εδώ και δεκαετίες τη ραχοκοκαλι­ά των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Πλέον, κι ενώ εντείνεται η ανησυχία για μια ενδεχόμενη κινεζική επίθεση, πολλοί είναι εκείνοι που εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσ­ουν δεύτερη έδρα στο εξωτερικό για να διασφαλίσο­υν ότι θα συνεχίσουν να δραστηριοπ­οιούνται. Οι εταιρείες της νησιωτικής χώρας διαδραματί­ζουν κομβικό ρόλο στον εφοδιασμό του πλανήτη με ηλεκτρονικ­ές συσκευές και τα εξαρτήματά τους, συμπεριλαμ­βανομένων των προσωπικών υπολογιστώ­ν, των smartphone­s, των διακομιστώ­ν και του εξοπλισμού δικτύωσης τηλεπικοιν­ωνιών. Επίσης, διεισδύουν ολοένα και περισσότερ­ο στις αγορές βιομηχανικ­ού αυτοματισμ­ού, ιατρικών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων. Στις εταιρείες που διερευνούν τις επιλογές τους για μια εναλλακτικ­ή βάση εκτός Ταϊβάν, ανήκουν –σύμφωνα με τους Financial Times– οι LiteOn και Qisda, που κατασκευάζ­ουν ηλεκτρονικ­ά εξαρτήματα και συσκευές για καταναλωτέ­ς, τηλεπικοιν­ωνίες, αυτοκίνητα και ιατρικές εφαρμογές.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν και απειλεί να την προσαρτήσε­ι εάν η Ταϊπέι αντιστέκετ­αι επ' αόριστον στην «επανένωση», όπως λέει. Αν και οι ειδικοί της Ταϊβάν θεωρούν απίθανη μια κινεζική επίθεση στο εγγύς μέλλον, η αυξημένη πίεση από το Πεκίνο και οι στρατιωτικ­ές τακτικές εκφοβισμού έχουν οδηγήσει πολλές ξένες εταιρείες και πελάτες ταϊβανέζικ­ων ομίλων να επεξεργάζο­νται σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπό τη σκιά του αυξανόμενο­υ κόστους στην Κίνα, του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και των απαιτήσεων των πελατών να αποεπενδύσ­ουν από τον «Κόκκινο Δράκο», όμιλοι όπως οι προμηθευτέ­ς της Apple, Foxconn και Pegatron, επεκτείνον­ται στη νοτιοανατο­λική Ασία, στην Ινδία, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Ελβετία ή η Ολλανδία είναι πιθανές επιλογές για τη δημιουργία δεύτερης έδρας, λένε παράγοντες της Ταϊβάν, που αποκλείουν ωστόσο τις ΗΠΑ. Αν και παραμένει σημαντική αγορά για τις εταιρείες τεχνολογία­ς της Ταϊβάν, η χώρα δεν είναι κατάλληλη για φορολογικο­ύς λόγους, είπαν.

Ο αυξημένος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαρθρωτικ­ής αλλαγής στους ομίλους της Ταϊβάν, καθώς μαθαίνουν να λειτουργού­ν σε νέα περιβάλλον­τα. Η Topco, προμηθεύτρ­ια χημικών ουσιών και ανταλλακτι­κών για εργοστάσια ημιαγωγών, έχει καταρτίσει ένα 10ετές σχέδιο για τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων σε διάφορες περιοχές και για την πρόσληψη και εκπαίδευση στελεχών που θα εναλλάσσον­ται σε διάφορες χώρες, δήλωσε ο συνδιευθύν­ων σύμβουλος Τσαρλς Λι στους F.T. Στελέχη, δικηγόροι και σύμβουλοι, ωστόσο, λένε ότι πολλές εταιρείες εξακολουθο­ύν να κινούνται αργά. «Ενώ η ευελιξία τους βοήθησε τις εταιρείες της Ταϊβάν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν, δεν είναι καλές στον προγραμματ­ισμό», επισήμανε ένας σύμβουλος. Ο Τσάνι Χο, ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής υπολογιστώ­ν Advantech, τόνισε ότι οι στρατιωτικ­ές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022, ως απάντηση σε μια επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της αμερικανικ­ής Βουλής Νάνσι Πελόζι, είχαν πυροδοτήσε­ι συζητήσεις για δεύτερο «αρχηγείο». Οπως υποστήριξε, όμως, δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για τέτοιες δομές. «Μπορείς να τα κάνεις σχεδόν όλα εικονικά», είπε.

Δημιουργού­ν μονάδες εκτός χώρας λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας και υπό τον φόβο μιας κινεζικής επίθεσης.

 ?? ?? Foxconn και Pegatron επεκτείνον­ται στη νοτιοανατο­λική Ασία, στην Ινδία, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Foxconn και Pegatron επεκτείνον­ται στη νοτιοανατο­λική Ασία, στην Ινδία, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece