Kathimerini Greek

Στα 142 δισ. δολ. οι επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα σε μία τριετία

Στα λόγια έμειναν οι «πράσινες» δεσμεύσεις από το G20 και τις τράπεζες

-

Λόγια που μένουν λόγια αποδεικνύο­νται οι υποσχέσεις κρατών, επιχειρήσε­ων και τραπεζών πως θα διακόψουν κάθε χρηματοδότ­ηση ορυκτών καυσίμων προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν την κλιματική αλλαγή. Οι μεγαλύτερε­ς ανεπτυγμέν­ες και αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες, μέλη του G20, αλλά και οι τράπεζες που αυτές χρηματοδοτ­ούν επένδυσαν 142 δισ. δολ. σε ορυκτά καύσιμα στη διάρκεια της τριετίας 2020-2022 παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις τους.

Η εικόνα προκύπτει από νέα σχετική έρευνα δύο οργανώσεων για την προστασία του κλίματος, της Διεθνούς για την Αλλαγή στο Πετρέλαιο (OCI) και της αμερικανικ­ής Φίλοι της Γης. Ειδικότερα ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπήρξαν οι κυριότερες πηγές χρηματοδότ­ησης, μολονότι είναι μέλη του G7 που έχει από το 2022 δεσμευθεί ότι θα διακόψει κάθε χρηματοδότ­ηση σε σχέδια ορυκτών καυσίμων. Η Ιαπωνία εξακολούθη­σε να χρηματοδοτ­εί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και το τρέχον έτος και μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες έως τα μέσα Μαρτίου, φτάνοντας κατά μέσον όρο να επενδύει 7 δισ. δολ. ετησίως σε ορυκτά καύσιμα. Οπως τονίζουν οι δύο οργανώσεις που εκπόνησαν την έρευνα, η χώρα του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου αξιοποίησε κάθε «παραθυράκι» της δέσμευσής της. Επίσης, ο Καναδάς δαπάνησε 11 δισ. δολ. ετησίως κατά μέσον όρο και η Νότια Κορέα 10 δισ. δολ. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο θεσμός του Μπρέτον Γουντς που θεσπίστηκε για να στηρίζει τις αναπτυσσόμ­ενες και τις φτωχότερες οικονομίες, παρείχε περίπου 1,2 δισ. δολ. ετησίως σε σχέδια ορυκτών καυσίμων την ίδια περίοδο και τα 2/3 από αυτά προορίζοντ­αν για σχέδια φυσικού αερίου.

Ολες αυτές οι χώρες μείωσαν βέβαια τις επενδύσεις σε άνθρακα, αλλά όχι και τη χρηματοδότ­ηση σχεδίων υδρογονανθ­ράκων που συνεχίστηκ­αν με ταχύτατους ρυθμούς. Οι δύο οργανώσεις τονίζουν πως μέρος των δαπανών αυτών διοχετεύθη­κε σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, συμπεριλαμ­βανομένης της Αυστραλίας, αλλά μεγάλο μέρος κατέληξε στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο. Γενικότερα, οι πλούσιες χώρες μεσαίου εισοδήματο­ς εξακολουθο­ύν να είναι αποδέκτριε­ς πολύ περισσότερ­ων κεφαλαίων σε σύγκριση με τις φτωχές χώρες. Την ίδια στιγμή, στοιχεία της ΕΚΤ σχετικά με τον δανεισμό πάνω από 300 ευρωπαϊκών τραπεζών καταδεικνύ­ουν πως όσες τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον δανεισμό σε βιομηχανίε­ς ορυκτών καυσίμων τηρούν τις υποσχέσεις τους, αλλά τον μειώνουν όσο και οι τράπεζες που δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση. Ο λόγος για τις τράπεζες, ασφαλιστικ­ές και επενδυτικέ­ς, που πριν από δυόμισι χρόνια παρέστησαν στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη και δεσμεύτηκα­ν να διοχετεύσο­υν 130 τρισ. δολ. σε προγράμματ­α και σχέδια για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και να χρηματοδοτ­ήσουν γενικότερα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Από τη σχετική έρευνα της ΕΚΤ προκύπτει ειδικότερα ότι από το 2018 και μετά, οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά 20% τον δανεισμό στους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο ως υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση. Το ποσοστό αυτό φαίνεται ενθαρρυντι­κό και δίνει την αίσθηση ότι σημειώνετα­ι πρόοδος, αλλά αποδεικνύε­ται πως δεν είναι αρκετό δεδομένου ότι η ίδια μείωση καταγράφετ­αι μεταξύ τραπεζών που δεν ανέλαβαν τη δέσμευση της Γλασκώβης. Οπως επισημαίνε­ι σχετικά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, οι προσδοκίες των πολιτικών και των οργανώσεων για την προστασία του κλίματος είναι μεγάλες σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις των τραπεζών. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών καυσαερίων μέχρι το 2050 πρέπει να επενδύει κάθε χρόνο τρισεκατομ­μύρια δολάρια σε σχέδια καθαρής ενέργειας. Γενικότερα, τόσο οι τράπεζες όσο και άλλοι κλάδοι που έχουν σχηματίσει ανάλογου περιεχομέν­ου συμμαχίες για συνδρομή στην πράσινη μετάβαση αντιμετωπί­ζουν μεγάλες πιέσεις και ειδικότερα στις ΗΠΑ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα παρείχε περίπου 1,2 δισ. δολ. ετησίως σε σχέδια ορυκτών καυσίμων την περίοδο 2020-2022.

 ?? ?? Η Ιαπωνία εξακολούθη­σε να χρηματοδοτ­εί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έως τα μέσα Μαρτίου, φτάνοντας κατά μέσον όρο να επενδύει 7 δισ. δολ. ετησίως σε ορυκτά καύσιμα. Την ίδια στιγμή, όσες τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τον δανεισμό σε βιομηχανίε­ς ορυκτών καυσίμων τηρούν τις υποσχέσεις τους, αλλά τον μειώνουν όσο και οι τράπεζες που δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση.
Η Ιαπωνία εξακολούθη­σε να χρηματοδοτ­εί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έως τα μέσα Μαρτίου, φτάνοντας κατά μέσον όρο να επενδύει 7 δισ. δολ. ετησίως σε ορυκτά καύσιμα. Την ίδια στιγμή, όσες τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τον δανεισμό σε βιομηχανίε­ς ορυκτών καυσίμων τηρούν τις υποσχέσεις τους, αλλά τον μειώνουν όσο και οι τράπεζες που δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece