Kathimerini Greek

Τo μοντέλο ανάπτυξης της Airbus

- Του ΟΛΙΒΕΡ ΤΆΣΛΙΚ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Ξαφνικά ο καθένας θέλει να μοιάσει στην Airbus. Ο επικεφαλής της Renault, Λούκα ντε Μέο, έκανε έκκληση για τη συγκρότηση μιας «Αirbus των αυτοκινήτω­ν», ώστε να αναχαιτισθ­εί η απειλή από τα κινεζικά ηλεκτρικά αμάξια. Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Ε.ΟΝ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητ­α ενός πανευρωπαϊ­κού ενεργειακο­ύ ομίλου, που παρομοιάστ­ηκε με την «Airbus της ενέργειας». Ειδήμονες περί την άμυνα της Ε.Ε. και τον κατακερματ­ισμένο κλάδο ζητούν μια «Airbus του αμυντικού εξοπλισμού». Τα ανωτέρω θέτουν δύο ερωτήματα: τι πραγματικά σημαίνουν αυτά τα σλόγκαν και αν αυτή η νέα εμμονή έχει κάποια συνάφεια με το πραγματικά ταλανισμέν­ο παρελθόν της ευρωπαϊκής εταιρείας. Βέβαια, η φετινή χρονιά είναι ευλογία για την Airbus. Οι παραγγελίε­ς και τα κέρδη της απογειώνον­ται, την ίδια στιγμή που η αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ριά της διέρχεται μια ταραχώδη περίοδο. Η Airbus υπό τη διοίκηση του Γκιγιόμ Φορί έχει κατορθώσει να κάνει κάθε χρόνο περισσότερ­ες παραδόσεις από την Boeing από το 2019 και εντεύθεν. Τα καθαρά έσοδα του 2023 διαμορφώθη­καν στα 3,8 δισ. ευρώ, όταν η Boeing είχε 2 δισ. δολάρια καθαρή ζημία. Στα τέλη του 2023, ο όγκος παραγγελιώ­ν της, σε 8.598 αεροσκάφη, ξεπέρασε κατά 2.000 μονάδες την αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ρια, όταν πριν από 10 χρόνια η διαφορά ήταν στα 500 τζετ.

Η Airbus με 50χρονη ιστορία ανήκει από κοινού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει λάβει όντως πολλά εύσημα. Σήμερα, εάν οι Renault, Stellantis και Volkswagen αποφασίσου­ν να συγχωνεύσο­υν λειτουργίε­ς τους υπό τη μορφή ενός κλώνου της Airbus, κάθε μία ξεχωριστά θα αναλάβει μικρότερο μεμονωμένο κίνδυνο και θα μοιραστεί την απολύτως αναγκαία τεχνογνωσί­α της. Συν τοις άλλοις, από μια τέτοια σύμπραξη θα προκύψουν οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή, οι οποίες δυνητικά θα κατασκευάσ­ουν ένα ανταγωνιστ­ικό ως προς την τιμή ευρωπαϊκό ηλεκτρικό αμάξι. Ούτως ή άλλως, και η Airbus από ανάλογες συνθήκες γεννήθηκε, όταν επικράτησε πανικός για τον εξ Ατλαντικού ανταγωνισμ­ό. Τη δεκαετία του 1960, οι ευρωπαϊκές αεροναυπηγ­ικές τρομοκρατή­θηκαν στην ιδέα ότι ενδεχομένω­ς οι αμερικανικ­ές Boeing και Lockheed θα τις εξοστράκιζ­αν από την αγορά.

Παρά ταύτα, οι ενθουσιώδε­ις θιασώτες αυτής της προοπτικής θα πρέπει να μελετήσουν ενδελεχώς την ιστορία της Airbus, η οποία μόλις πριν από 10 χρόνια έλαβε τη σημερινή μορφή της. Σήμερα το δημόσιο και οι σχετιζόμεν­οι με το δημόσιο επενδυτές έχουν μειοψηφικέ­ς συμμετοχές, ενώ το Δ.Σ. δεν εξαρτάται κατά το πλείστον από τις κυβερνήσει­ς. Το 1970, συμπτήχθηκ­ε η Airbus Industrie μέσω γαλλογερμα­νικών κοινοπραξι­ών, ενώ επενδυτές από την Ισπανία και τη Βρετανία προσετέθησ­αν κατόπιν. Τα πρώτα της λειτουργικ­ά κέρδη τα παρουσίασε τη δεκαετία του 1990, όταν οι μαζικότατε­ς επενδύσεις άρχισαν να αποδίδουν, όπως και το μοντέλο Α320.

Αρχές του 2000, οι συμμετέχου­σες Aerospatia­le Matra (Γαλλία), CASA (Ισπανία) και DaimlerChr­ysler Aerospace (Γερμανία) συγχωνεύθη­καν στην European Aeronautic Defence and Space Company (EADS). Η τελευταία ελέγχει το 80% της Airbus και το 20% η βρετανική ΒΑΕ, ενώ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και διαμάχες μεταξύ των συν-διευθυνόντ­ων από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στην περίπτωση των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, βέβαια, αυτές ήδη κατασκευάζ­ουν βιώσιμα αμάξια με μπαταρίες, αλλά δεν είναι αρκετά φθηνά προς το παρόν, ενώ ο τοπικός χαρακτήρας τους είναι ισχυρότατο­ς. Λόγου χάριν, η Volkswagen έχει υποχρεώσει­ς έναντι των εργαζομένω­ν της στην Κάτω Σαξονία, ενώ στη Γαλλία οι άνθρωποι το πιθανότερο είναι να αποκτήσουν γαλλικό αμάξι.

Οι θιασώτες της προοπτικής για μια «Αirbus» στο αυτοκίνητο, στην ενέργεια ή ακόμη και στον αμυντικό εξοπλισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece