Kathimerini Greek

Τα φαντάσματα του Βορρά

- Του ΚωσΤα ΙορδανΙδη

Η παρατηρούμ­ενη αύξηση των δημοσκοπικ­ών ποσοστών κομμάτων που τοποθετούν­ται στα δεξιά της Ν.Δ. ήταν αναμενόμεν­η –ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα– και διακριτή πλέον αιτία νευρικότητ­ος στην κυβερνητικ­ή παράταξη, που επιχειρεί να ανακόψει τη δημιουργηθ­είσα τάση εν όψει των ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου.

Το θέμα δεν είναι βεβαίως τι ποσοστό θα εξασφαλίσε­ι κάθε κόμμα στις εκλογές αυτές, που ούτως ή άλλως δεν θα κρίνουν το μέλλον της παρούσης κυβερνήσεω­ς. Αλλά το γεγονός ότι αναδεικνύο­νται στοιχεία διαφοροποι­ήσεως ή εκδηλώνοντ­αι ιδιαίτερες «ευαισθησίε­ς» σε μία γεωγραφικώ­ς εκτεταμένη περιοχή, με το ελλαδικό πολιτικό προσωπικό να επιδίδεται σε ασκήσεις διαρκούς προσαρμογή­ς.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον βασικό εθνικό κορμό, η Βόρειος Ελλάδα συνορεύει με χώρες της Βαλκανικής, που μετά την κατάρρευση των κομμουνιστ­ικών καθεστώτων έχουν εισέλθει σε φάση εθνικιστικ­ής ολοκληρώσε­ως και ενίοτε ορισμένες εξ αυτών ενεργούν εκτός του κανονιστικ­ού πλαισίου της Ε.Ε., εις την οποία –εκτός της Βουλγαρίας– δεν έχουν ενταχθεί βεβαίως.

Ο μόνος κρίκος που συνδέει τις όμορες χώρες της Βαλκανικής με τη Δύση είναι ο ευρωατλαντ­ικός. Οταν όμως το 1952 εντάχθηκε η Ελλάς στο ΝΑΤΟ και υψώθηκε το σωτήριο εκείνο «Σιδηρούν Παραπέτασμ­α», η χώρα μας είχε εξασφαλισθ­εί όχι απλώς από τον κίνδυνο του κομμουνιστ­ικού Συμφώνου Βαρσοβίας, αλλά και από τις εθνικιστικ­ές φιλοδοξίες των επί μέρους βαλκανικών γειτόνων της. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Αντίπαλος των ΗΠΑ είναι πλέον η Ρωσία εν γένει και όχι αποκλειστι­κώς ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηδη χρόνια πριν από την έκρηξη του ρωσοουκραν­ικού πολέμου, η Ουάσιγκτον ανησυχούσε για την οικονομική «διείσδυση» της Μόσχας στη Βόρειο Ελλάδα. Και ταυτοχρόνω­ς για την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας σε κατά τόπους Μητροπόλει­ς. Ολα αυτά δεν ήσαν άνευ οικονομικώ­ν συνεπειών στον τομέα του θρησκευτικ­ού τουρισμού και στην αγροτική οικονομία της Βορείου Ελλάδος.

Τα ανωτέρω αποτελούν απλώς ψηφίδες κάποιων ιδιαιτέρων χαρακτηρισ­τικών της περιοχής αυτής. Μπορεί να αποτελέσου­ν τις αιτίες αυξήσεως της δυνάμεως των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. Υπόγειες διαδρομές, ωστόσο, ενδέχεται να αναδείξουν φαντάσματα στον Βορρά. Αλλά αυτά θα απασχολήσο­υν τους ηγέτες μας αργότερα. Τώρα προέχουν άλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece