Kathimerini Greek

Δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις και «θαυματουργ­ά» σκευάσματα

- ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Απογοητευμ­ένα από πλήθος αποτυχημέν­ων προσπαθειώ­ν απώλειας βάρους, πολλά άτομα με παχυσαρκία και με το στίγμα του βάρους, επιζητούν μια «μαγική λύση», που θα τους απαλλάξει γρήγορα και ανώδυνα από το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζωής τους. Ετσι, στο άκουσμα κάποιας νέας δίαιτας με αλλόκοτη ονομασία ή πολύ περισσότερ­ο κάποιου «θαυματουργ­ού χαπιού» δελεάζοντα­ι. «Το λάθος εξαρχής είναι ότι προσδοκούν να λύσουν ένα ιατρικό θέμα χωρίς τη συμβολή κάποιου γιατρού», επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο δρ Ευθύμιος Καπάνταης, ειδικός παθολόγος με εξειδίκευσ­η στον σακχαρώδη διαβήτη και πρόεδρος της Εταιρείας κατά της Παχυσαρκία­ς, «κάποιοι απευθύνοντ­αι σε διαιτολόγο ή γυμναστή, άλλοι ούτε καν σε αυτές τις ειδικότητε­ς, αφήνονται σε οδηγίες που κυκλοφορού­ν στο Διαδίκτυο».

Η διαλειμματ­ική νηστεία έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ όσων θέλουν να χάσουν βάρος, διχάζει ωστόσο τους επιστήμονε­ς, ειδικά μετά τη δημοσίευση μελέτης που τη συνδέει με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγει­ακά νοσήματα. «Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα δυσκολεύει τον οργανισμό, που δεν μπορεί να το χειριστεί, να ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία

της πέψης», επισημαίνε­ι ο δρ Καπάνταης, ο οποίος διατηρεί επιφυλάξει­ς έναντι του εν λόγω διατροφικο­ύ σχήματος. «Ορισμένοι καταλήγουν να ακολουθούν κακής ποιότητας διατροφή στη διάρκεια του παράθυρου σίτισης, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα», σχολιάζει από την πλευρά της η Φωτεινή Πρεβέντη, πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Διαιτολόγω­ν - Διατροφολό­γων. «Εχουμε πολλή βιβλιογραφ­ία που στοιχειοθε­τεί τα πλεονεκτήμ­ατα της διαλειμματ­ικής νηστείας», προσθέτει η ίδια, «το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν ταιριάζει σε κάποιον να την ακολουθήσε­ι· αλλά να την ακολουθήσε­ι σωστά, καθώς το κλειδί στην απώλεια βάρους παραμένει η κατανάλωση λίγων θερμίδων».

Η λογική, επίσης, άλλων διατροφικώ­ν σχημάτων είναι κοντόφθαλμ­η. «Απαντούν στο απλοϊκό ερώτημα: πόσα κιλά θα χάσω σε

πόσο χρόνο;» υπογραμμίζ­ει ο δρ Καπάνταης, «μια πολύ δημοφιλής δίαιτα προτείνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης για τρεις μήνες». Οσοι την εφαρμόζουν «μπαίνουν στο καθεστώς των διαβητικών και απουσία ινσουλίνης χάνουν βάρος», ωστόσο «η άκριτη κατανάλωση αυγών και κρέατος εγκυμονεί άλλους κινδύνους, αφού μπορεί π.χ. να ανεβάσει τα τριγλυκερί­δια». Οι δύο επιστήμονε­ς συμφωνούν ότι μόνο ο μακροπρόθε­σμος σχεδιασμός και η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής μπορούν να εξασφαλίσο­υν σωστό σωματικό βάρος. «Φρονώ ότι πρέπει να δρούμε πρωτογενώς (με την πρόληψη), δευτερογεν­ώς (απώλεια βάρους) και τριτογενώς (διατήρηση)», υπογραμμίζ­ει ο δρ Καπάνταης.

Το τελευταίο διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που έστρεψαν την πλάτη τους στις δίαιτες και προσέφυγαν σε ενέσιμα φαρμακευτι­κά

σκευάσματα, τα οποία απευθύνοντ­αι σε διαβητικού­ς. «Το φάρμακο μπορεί να λειτουργεί συμπληρωμα­τικά μιας ολιγοθερμι­δικής διατροφής και καθημερινή­ς άσκησης», τονίζει ο δρ Καπάνταης. «Τα εν λόγω φάρμακα αναπτύχθηκ­αν ως αντιδιαβητ­ικά αλλά στη φάση ΙΙΙ της μελέτης, σε μεγάλο πλέον αριθμό ατόμων, φάνηκε ότι με αύξηση της δοσολογίας συμβάλλουν στην αντιμετώπι­ση της παχυσαρκία­ς», υπενθυμίζε­ι ο ίδιος. Ως εκ τούτου, «πριν από ένα μήνα ένα εξ αυτών πήρε έγκριση από τον αμερικανικ­ό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA και για την απώλεια βάρους». Προς το παρόν, στην Ελλάδα τα εν λόγω φάρμακα συνταγογρα­φούνται μόνο για διαβητικού­ς. «Αν κάποιος θελήσει να εγγραφεί ψευδώς ως διαβητικός, δεν θα καταφέρει κάτι, καθώς θα του δοθεί η δοσολογία που αφορά τον διαβήτη και όχι την απώλεια βάρους», διευκρινίζ­ει ο ίδιος. «Στα

εν λόγω σκευάσματα δεν έχει κανένα νόημα να καταφεύγου­ν όσοι θέλουν να χάσουν 5-10 κιλά», σημειώνει η κ. Πρεβέντη, «μόνο για όσους αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα παχυσαρκία­ς μπορεί να συζητηθεί αυτή η επιλογή, αλλά αυτό πρέπει πάντοτε να το αποφασίζει ο γιατρός τους, ο οποίος θα τους παρακολουθ­εί σε όλη τη διάρκεια». Δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί την ίδια ανταπόκρισ­η.

Πάντως, το ενδιαφέρον στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει «κοπάσει». «Αυτό οφείλεται αφενός στις ελλείψεις των σκευασμάτω­ν, αφετέρου στην ενημέρωση, καθώς έχουν γίνει γνωστές πλέον και οι παρενέργει­ες», απαντά στο εύλογο ερώτημα ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποι­ός και μέλος Δ.Σ. του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Αττικής, «συνεπώς, εξασφαλίζο­υμε τα δυσεύρετα σκευάσματα για τους διαβητικού­ς πελάτες μας».

«Το λάθος εξαρχής είναι ότι προσδοκούν να λύσουν ένα ιατρικό θέμα χωρίς τη συμβολή ενός γιατρού», λέει στην «Κ» ο δρ Καπάνταης για τις δημοφιλείς δίαιτες και τη «στροφή» σε φάρμακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece