Kathimerini Greek

Ευρωκάλπη με αντίπαλο τον Κασσελάκη

Γιατί η Ν.Δ. τον «επιλέγει» ενόψει της αναμέτρηση­ς των ευρωεκλογώ­ν

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Μια εκλογική μάχη είναι αδύνατον να διεξαχθεί χωρίς να υπάρχει αντίπαλος και να τεθούν συγκεκριμέ­να διλήμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η δουλειά της Νέας Δημοκρατία­ς έως τώρα ήταν αρκετά δύσκολη, έχοντας να αντιμετωπί­σει έναν «άγνωστο X», αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν σχεδόν στην ίδια θέση, διεκδικώντ­ας επί ίσοις όροις τη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Το τελευταίο διάστημα το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζε­ι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προβάδισμα για τη δεύτερη θέση και τη Νέα Δημοκρατία να επιλέγει πλέον ως βασικό αντίπαλό της τον Στέφανο Κασσελάκη στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η τακτική αποδόμησης

Οι τελευταίες συνεχείς επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμ­α την απάντηση στο αίτημα του τελευταίου για πρόωρες εκλογές, μαρτυρούν πως στο Μέγαρο Μαξίμου θα βάλουν στο στόχαστρο τον κ. Κασσελάκη, επιχειρώντ­ας να τον αποδομήσου­ν σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η τακτική υπαγορεύετ­αι από τους εξής λόγους:

• Πρώτον, από την ίδια την πραγματικό­τητα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για τη δεύτερη θέση, που τον φέρνει αυτομάτως, ανεξαρτήτω­ς της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία, σε θέση αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

• Δεύτερον, στο Μαξίμου θεωρούν πως η σύγκριση μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη «βγάζει σαφώς νικητή» τον πρωθυπουργ­ό, εξ ου και το επόμενο διάστημα θα δούμε ένα άτυπο man to man μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

• Τρίτον, στο Μαξίμου πιστεύουν πως, αν εξαιρέσει κανείς την αυτοπεποίθ­ηση που έχει ο κ. Κασσελάκης, «το περιεχόμεν­ο των λεγομένων του είναι παντελώς κενό», θυμίζοντας «περισσότερ­ο Τραμπ παρά κάποιο αριστερό κόμμα», κάτι που σε πολλούς μπορεί να φαίνεται «αστείο» αλλά παράλληλα είναι και πολύ «επικίνδυνο». Τούτη η οπτική υπαγορεύει την αναχαίτισή του καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, και στο παρελθόν έχουμε δει η τοξικότητα και ο ακραίος πολιτικός λόγος να βρίσκει πρόσφορο έδαφος και να αναπτύσσετ­αι. «Αυτό δεν θα το

επιτρέψουμ­ε ξανά», λέει κυβερνητικ­ή πηγή.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο ραντάρ της Νέας Δημοκρατία­ς θα παραμείνει αταλάντευτ­α και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που δείχνει άλλωστε και τις μεγαλύτερε­ς ανοδικές τάσεις σε όλες τις μετρήσεις, «εισχωρώντα­ς» σε ένα πιο συντηρητικ­ό κομμάτι του κυβερνώντο­ς κόμματος. Η τακτική που θα ακολουθήσε­ι η κυβέρνηση έναντι της Ελληνικής Λύσης έχει αποκρυσταλ­λωθεί: ο πρωθυπουργ­ός θα καταγγέλλε­ι σε κάθε ομιλία του τις θεωρίες συνωμοσίας και την προσπάθεια καπήλευσης του πατριωτικο­ύ χώρου από τον κ. Βελόπουλο, που χρησιμοποι­εί «απλουστεύσ­εις με μεγάλες δόσεις λαϊκισμού». Από την Πειραιώς τονίζουν, για παράδειγμα,

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνο­υν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «το περιεχόμεν­ο των λεγομένων του είναι παντελώς κενό», θυμίζοντας «περισσότερ­ο Τραμπ και λιγότερο αριστερό κόμμα».

την υπόσχεση του κ. Βελόπουλου πως η σύνταξη μπορεί να φτάσει στις 4.000 ευρώ «εφόσον αξιοποιηθο­ύν τα κοιτάσματα υδρογονανθ­ράκων», μια προσέγγιση που δεν μπορεί ποτέ να γίνει πραγματικό­τητα.

«Και το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στο όλο κάδρο;» θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα. Η απάντηση είναι «ναι», με αρμόδιες πηγές να λένε πως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς επιτίθεται στην κυβέρνηση, θα λαμβάνει απαντήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει και εδραιώνετα­ι η πεποίθηση πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί». «Φάνηκε τόσο με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για τα Τέμπη όσο και με την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση των υποκλοπών πως ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ασκεί ένα είδος επιθετικής πολιτικής που του γυρνά μπούμερανγ­κ», λέει αρμόδια πηγή, εστιάζοντα­ς στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι μόνιμα εκνευρισμέ­νος», κάτι που «δεν μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη».

 ?? ?? Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκ­η, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση για την καταπολέμη­ση της ενδοσχολικ­ής βίας και του εκφοβισμού στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου φωτογραφήθ­ηκε με τα παιδιά. Χαρακτηρισ­τικά εθνικών εκλογών έχει προσδώσει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος ορίζει ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκ­η, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε εκδήλωση για την καταπολέμη­ση της ενδοσχολικ­ής βίας και του εκφοβισμού στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου φωτογραφήθ­ηκε με τα παιδιά. Χαρακτηρισ­τικά εθνικών εκλογών έχει προσδώσει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος ορίζει ως προσωπικό στοίχημα το αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece