Kathimerini Greek

«Διμέτωπη» μάχη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη προσδιορίζ­ουν ως μοναδικό αντίπαλό τους στην προεκλογικ­ή περίοδο για τις ευρωεκλογέ­ς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Ωστόσο, ουδείς αμφιβάλλει ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα μαίνεται σκληρός ανταγωνισμ­ός για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφερε να την ανακτήσει δημοσκοπικ­ά, έπειτα από αρκετούς μήνες που σταθερά εμφανιζότα­ν να βρίσκεται εκεί το ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή των ηγεσιών των δύο κομμάτων να δηλώνουν ότι μοναδικός αντίπαλός τους είναι η Ν.Δ. έχει να κάνει και με τη διάθεση να αυτοπροβλη­θούν ως το κεντρικό «αντίπαλο δέος» της κυβέρνησης, αλλά και με το να μην πολώσουν τους ψηφοφόρους που βρίσκονται πιο κοντά είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ και, θεωρητικά, μπορεί να μετακινηθο­ύν.

Η Κουμουνδού­ρου

«Εμείς έχουμε μονομέτωπο με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη, όχι με άλλες πολιτικές δυνάμεις», δηλώνουν από την Κουμουνδού­ρου. Σπεύδουν, ωστόσο, να προσθέσουν ότι «δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητε­ς οι προκλήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όταν μας επιτίθεται». Φέρνουν για παράδειγμα τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών

όπου θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκ­ε «να χτυπάει εξίσου την κυβέρνηση, που είναι ο θύτης, και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο βασικό προεκλογικ­ό μέτωπο, αυτό απέναντι στην κυβέρνηση, η στρατηγική της Κουμουνδού­ρου θα κινηθεί με άξονα το αίτημα για εθνικές εκλογές, καθώς στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη κυριαρχεί η αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί τους τελευταίου­ς μήνες σημαντική φθορά και οτιδήποτε επιπλέον συμβαίνει λειτουργεί αθροιστικά, προκαλώντα­ς ακόμη μεγαλύτερη. Τα ζητήματα στα οποία θα επιμείνουν είναι η καταγγελία για συγκάλυψη στα Τέμπη, το θέμα της διαρροής δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, τα θέματα ασφάλειας και τα κενά που αναδείχθηκ­αν από την πρόσφατη γυναικοκτο­νία στους Αγίους Αναργύρους, μια εικόνα παράλυσης στη λειτουργία του κράτους που θεωρούν ότι αναδεικνύε­ται στην καθημερινό­τητα των πολιτών, σε ζητήματα όπως η υγεία, η ακρίβεια κ.λπ. Προσδοκούν στην Κουμουνδού­ρου ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα εκφραστούν ως οργή και δυσαρέσκει­α στην κάλπη.

Παράλληλα, με μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να προβάλει τις θέσεις του για τη φορολογία, το κράτος δικαίου, το στεγαστικό, τους συνταξιούχ­ους, την κλιματική κρίση. «Για να πείσουμε ότι

αποτελούμε σοβαρή και πειστική λύση και όχι lifestyle επιλογή», αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη

Απέναντι στη Ν.Δ., καθώς «αυτός είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, τοποθετείτ­αι και η Χαριλάου Τρικούπη. Βεβαίως, δεν απουσιάζου­ν

τα βέλη της κριτικής και προς τον κ. Κασσελάκη, τον οποίο στο ΠΑΣΟΚ κατηγορούν για τον τρόπο που πολιτεύετα­ι. «Είναι στην ουσία απολίτικος και συνεχώς με τις επιλογές και τις τοποθετήσε­ις του δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση», αναφέρουν. Και εδώ, ο μονομέτωπο­ς προς την κυβέρνηση έχει αστερίσκου­ς και είναι σαφές ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες η αντιπαράθε­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα οξύνεται παρά θα εκτονωθεί. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι ακόμη ανοιχτή και ότι όσο το τοπίο ξεκαθαρίζε­ι και η συζήτηση εστιάζεται στις προτάσεις, στα προγράμματ­α, στο ποιος είναι περισσότερ­ο ικανός να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών, μπορούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Πάντως, όπως έδειξε και το διαφορετικ­ό προχθεσινό βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη στο TikTok, γίνονται αναπροσαρμ­ογές στην επικοινωνι­ακή στρατηγική.

Οι αιχμές στο μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην κυβέρνηση είναι μάλλον αναμενόμεν­ες, καθώς αποτελούν εδώ και καιρό τα βασικά ζητήματα για τα οποία το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει κριτική σε υψηλούς τόνους. Το κράτος δικαίου και όσα αυτό εμπεριέχει –η καταγγελία για συγκάλυψη στα Τέμπη, οι χειρισμοί στην υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων, η ατιμωρησία– παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, ένα θέμα που έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς η ελληνική πραγματικό­τητα, λένε από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, συγκρούετα­ι με την εφαρμογή περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικών πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ζητήματα ασφάλειας, που η κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότ­ητα, τα ζητήματα ενεργειακή­ς φτώχειας, η στεγαστική κρίση κ.λπ.

Τα δύο κόμματα αναδεικνύο­υν ως μοναδικό αντίπαλο τη Ν.Δ., αλλά με κάθε ευκαιρία ανταλλάσσο­υν πυρά με στόχο τη δεύτερη θέση στην κάλπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece