Kathimerini Greek

Ναρκοθέτησ­η του διαλόγου

Η Αγκυρα επιστρέφει στις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τα όρια των πραγματικώ­ν προσδοκιών που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την τρέχουσα περίοδο ύφεσης της έντασης στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία όπως είναι ευρέως γνωστό προέκυψε μετά τους καταστροφι­κούς σεισμούς του Φεβρουαρίο­υ 2023 στα νότια της γειτονικής χώρας, αποκαλύπτε­ι η επιστροφή της Αγκυρας στη ρητορική των «γκρίζων ζωνών», μάλιστα με αφορμή ανακοινώσε­ις του υπουργού Περιβάλλον­τος Θόδωρου Σκυλακάκη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτ­η και Γεωργίας Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο του επικείμενο­υ διεθνούς συνεδρίου «Our Ocean» σχετικά με τη δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων, εκ των οποίων ένα στο Αιγαίο, με βραχονησίδ­ες που εκτείνοντα­ι από τα ανοιχτά της Μήλου μέχρι και τη Νίσυρο. Πρακτικά, η Αγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσε­ι την ανακοίνωση μιας πολιτικής, η οποία δεν αφορά κανένα ζήτημα κυριαρχίας στο Αιγαίο, ως απόπειρα παραβίασης του πνεύματος της Διακήρυξης των Αθηνών. Εχει, επίσης, κάποια σημασία το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις καταγράφον­ται λίγες ημέρες πριν από τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) και περίπου ένα μήνα πριν από τη συνάντηση των ηγετών στην Αγκυρα.

Είναι σαφές ότι η αρχική αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υπαγορεύετ­αι και από την εσωτερική διάσταση, δηλαδή της ανόδου του CHP, πολλά στελέχη του οποίου ήδη κατηγορούν το ΑΚΡ για «χαλαρή» στάση έναντι της Ελλάδας, και μετά τις επιτυχείς –για τους κεμαλιστές– εκλογές έχουν αναθαρρήσε­ι. Επιπλέον, η υπόθεση των ζωνών προστασίας του ευαίσθητου περιβάλλον­τος σε ακατοίκητε­ς νησίδες και βραχονησίδ­ες, υπενθυμίζε­ι στην τουρκική διπλωματία τις παλαιότερε­ς τοποθετήσε­ις του τέως Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ

περί εκμετάλλευ­σης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ζώνες NATURA, αλλά και τις σχετικές αναφορές του πρώην υπουργού και στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος ήταν και πρωτεργάτη­ς της σχετικής νομοθεσίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη οι συγκεκριμέ­νες ζώνες προστασίας δεν έχουν οριστικοπο­ιηθεί. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι οριστικές ανακοινώσε­ις της Αθήνας και ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα θα αντιδράσει.

Επισήμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακολούθησε την πεπατημένη των χαμηλών τόνων, αναφέροντα­ς ότι η Αγκυρα «πολιτικοπο­ιεί ένα αμιγώς περιβαλλον­τικό ζήτημα», καθώς «η οικουμενικ­ή πρόκληση της προστασίας του περιβάλλον­τος θα έπρεπε να ευαισθητοπ­οιεί τις κυβερνήσει­ς και όχι να χρησιμοποι­είται για τη δημιουργία εντυπώσεων». Επιπλέον στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνετα­ι ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζε­ι απαρέγκλιτ­α την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμε­νο μέρος». Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την εξής διατύπωση: «Η πρακτική της συναλλακτι­κής διπλωματία­ς και της χρήσης

υβριδικών μέσων για γεωπολιτικ­ά οφέλη δεν προσιδιάζε­ι στην ελληνική εξωτερική πολιτική». Ανεπισήμως, πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η τρέχουσα ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρ­κικά έχει ημερομηνία λήξης, την οποία μάλιστα θα επιλέξει σε δικό της χρόνο η Αγκυρα.

Στα ελληνοτουρ­κικά αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος χθες από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισ­ε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις», σημειώνοντ­ας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ουσιαστική ενίσχυση των μέτρων οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης των δύο χωρών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικό­τητα.

Η Τουρκία παρουσιάζε­ι μια πολιτική που δεν αφορά ζητήματα κυριαρχίας ως απόπειρα παραβίασης της Διακήρυξης των Αθηνών – Η απάντηση της Αθήνας και η αναφορά Δένδια στα ελληνοτουρ­κικά.

 ?? ?? O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης µε τον οµόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ. H εµπρηστική ρητορική της Αγκυρας καταγράφετ­αι λίγες ηµέρες πριν από τον επόµενο γύρο των ΜΟΕ και περίπου ένα µήνα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.
O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης µε τον οµόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ. H εµπρηστική ρητορική της Αγκυρας καταγράφετ­αι λίγες ηµέρες πριν από τον επόµενο γύρο των ΜΟΕ και περίπου ένα µήνα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece