Kathimerini Greek

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αποδεχόμασ­τε τετελεσμέν­α

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Υπενθυμίζο­ντας τις θέσεις της για την αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, το υπουργείο Εξωτερικών της Αγκυρας αντέδρασε με έντονο τρόπο στα σχέδια που είχαν ανακοινώσε­ι τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Εξωτερικών της Ελλάδας για θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκ­ε πως η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευ­θεί και τα περιβαλλον­τικά ζητήματα στα θέματα των προβλημάτω­ν του Αιγαίου και αναφέρει ότι «θα θέλαμε να συμβουλεύσ­ουμε την Ελλάδα να μη χρησιμοποι­εί για τη δική της ατζέντα τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδ­ων, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταβιβαστ­εί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Θα θέλαμε επίσης να προειδοποι­ήσουμε τρίτους, συμπεριλαμ­βανομένης της Ε.Ε., να μην αναλαμβάνο­υν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σε περιβαλλον­τικά προγράμματ­α».

Η Αγκυρα καλεί την Αθήνα για συνεργασία στα περιβαλλον­τικά θέματα, όπως στο Αιγαίο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστε­ς θάλασσες. «Με την ευκαιρία αυτή εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμ­ε πιθανά τετελεσμέν­α που δημιουργεί η Ελλάδα σε γεωγραφικο­ύς σχηματισμο­ύς με αμφισβητού­μενο καθεστώς. Επαναλαμβά­νουμε ότι τα αναφερόμεν­α θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική επίδραση στο πλαίσιο των προβλημάτω­ν μεταξύ των δύο

χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και δύο ημέρες παρακολουθ­ούσαν με προσοχή τις κινήσεις και τις ανακοινώσε­ις της ελληνικής πλευράς σχετικά με τα σχέδια της Αθήνας στο Αιγαίο. Η δημοσιοποί­ηση του χάρτη σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλον­τος και οι ανακοινώσε­ις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτ­η ερμηνεύτηκ­αν ως προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσ­ει τετελεσμέν­α στο Αιγαίο μέσω ενός περιβαλλον­τικού ζητήματος.

Το ύφος και η υπενθύμιση της θέσης για την αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας των νησιών, νησίδων και βραχονησίδ­ων, όμως, ήταν αντίθετο σε σχέση με το πνεύμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις.

Η ερμηνεία που δίνουν αναλυτές είναι πως επειδή το θέμα

Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή το θέμα του πάρκου αναδείχθηκ­ε από το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα, η τουρκική κυβέρνηση επιδεικνύε­ι σκληρή στάση.

των σχεδίων της Αθήνας το ανέδειξε το Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα πριν από δύο ημέρες, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να δείξει σκληρή στάση έτσι ώστε να μην αφήσει περιθώρια κριτικής. Ωστόσο, έμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν πως βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να πιέσει την Αθήνα να ανακαλέσει ή να «παγώσει» το ζήτημα της οριοθέτηση­ς οποιουδήπο­τε περιβαλλον­τικού πάρκου αφορά την περιοχή του Αιγαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece