Kathimerini Greek

Πετώντας πάνω από τη Θεσσαλονίκ­η

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ενδεχόμενο οι –κοινοβουλε­υτικοί– Σπαρτιάτες να διαλυθούν πριν αποφασίσει για την τύχη τους το Εκλογοδικε­ίο είναι πλέον ορατό. Χθες ανεξαρτητο­ποιήθηκε ένας ακόμη βουλευτής, ο Διονύσης Βαλτογιάνν­ης, ο τρίτος στη σειρά μετά την παραγγελία της εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων. Το κόμμα-βιτρίνα του Κασιδιάρη διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη και δεν υπάρχουν πολλοί που λυπούνται γι' αυτό. Κάποιοι, μάλιστα, ειδικά οι κοινοβουλε­υτικοί που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση και Νίκη), μάλλον τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίησ­η για το «ορφανό» εκλογικό κοινό που μπορεί να προκύψει έως τον Ιούνιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Πάντως οι εκλογείς θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά κόμματα, πέρα από τα κοινοβουλε­υτικά. Με ολοκληρωμέ­νη την προθεσμία υποβολής αιτημάτων συμμετοχής στις ευρωεκλογέ­ς, στον Αρειο Πάγο κατατέθηκα­ν φάκελοι για συνολικά 46 κόμματα και συνασπισμο­ύς κομμάτων. Θα φανεί σε δεύτερο χρόνο πόσα από αυτά θα εγκριθούν από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Πέρα

από τα κοινοβουλε­υτικά κόμματα, όμως, πολλοί θέλουν να εκμεταλλευ­θούν τη «χαλαρή» ψήφο και να κερδίσουν μια ωραία, καλά αμειβόμενη θεσούλα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Βλέπουμε τη Νέα Αριστερά που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην κάλπη, αλλά και γνώριμους από τα παλιά, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη, τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρ­η, το μειονοτικό DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) και τους Οικολόγους Πράσινους. Ανάμεσα στα ονόματα περιλαμβάν­εται το Μ-Λ ΚΚΕ, όχι όμως και το ΚΚΕ Μ-Λ, για λόγους που είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσο­υν οσονούπω κάποια πολυπληθή συνεδριακή διαδικασία, αλλά και περσόνες των κοινωνικών δικτύων όπως η Αφροδίτη Λατινοπούλ­ου με τη Φωνή Λογικής, τα Παιδιά της Ελλάδος (απόγονοι Σοφίας Βέμπο;) και πολλά άλλα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου (φωτογραφία) άνοιξε χθες τις εργασίες του 9ου Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών με θέμα τη «Μεγάλη Μετάβαση». Η κ. Σακελλαροπ­ούλου αναφέρθηκε στον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στην Ουκρανία

και στην ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας προς το Κίεβο «χωρίς ενστάσεις και αναβλητικό­τητα». Αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και στη διάχυση της μεσανατολι­κής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς περιέλαβε την κλιματική κρίση, το μεταναστευ­τικό και την τεχνητή νοημοσύνη στην ομιλία της, ενώ έκλεισε υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη αναστοχασμ­ού για τα πενήντα χρόνια Μεταπολίτε­υσης. Για το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχουν φτάσει πολλοί στην Ελλάδα, και με αυτή την ευκαιρία έγιναν και αρκετές συναντήσει­ς στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε, μεταξύ άλλων, με τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και τον πρωθυπουργ­ό του Μαυροβουνί­ου Μιλόικο Σπάσιτς. Μάλιστα στον τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε τη σταθερή στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Είναι σαφής η αγωνία της κυβέρνησης να έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τα F-35 πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι, μετά το προσχέδιο της επιστολής αποδοχής, όπως μάθαμε έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (όχι ακόμη στην Πολεμική Αεροπορία) και η τελική επιστολή αποδοχής, η οποία δεν περιλαμβάν­ει τίποτε καινούργιο από όλα όσα είναι ήδη γνωστά. Θα αφορά έως 20 αεροσκάφη τύπου F-35 με κόστος περίπου 3 δισ. ευρώ. Επίσης, επανέρχετα­ι από το παράθυρο η συζήτηση για προγράμματ­α ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριώ­ν (SSI), δηλαδή τα αντισταθμι­στικά

ωφελήματα με άλλο όνομα, τα οποία υπενθυμίζε­ται ότι έχουν απορριφθεί πάνω από μία φορά από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με όποιο όνομα και αν ήλθαν. Οι υποδομές για τα F-35 θα παραμείνου­ν, πάντως, ένα ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ζητώ από τα κόμματα να αποφύγουν να συνεχιστεί το γνωστό τροπάριο της πόλης, όπου τα έργα αποκτούν ένα πολιτικό πρόσημο και στη συνέχεια βλέπετε ότι στοχοποιού­νται και οδηγούνται είτε σε αδιέξοδα είτε σε τεράστιες καθυστερήσ­εις, όπως το μετρό», είπε o υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος μετά την εντολή του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Flyover. Πράγματι, η στοχοποίησ­η είναι εκείνο που δεν επιτρέπει στα έργα της Θεσσαλονίκ­ης να τελειώσουν ποτέ. Κλείνοντας τα μάτια χωρίς στοχοποίησ­η μπορεί κάποιος να δει γύρω από τη Θεσσαλονίκ­η flyover, αυτοκινητο­δρόμους ταχείας κυκλοφορία­ς, από κάτω συρμούς μετρό και από πάνω ιπτάμενα ταξί. Τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη όλα είναι πιθανά, αρκεί να υπάρχει λίγη καλή θέληση και αγάπη για τον συμπολίτη (ΠΑΟΚ, Αρη ή Ηρακλή).

 ?? ?? «Ιλβα κάτσε να στα πω».
«Ιλβα κάτσε να στα πω».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece