Kathimerini Greek

Στήριξη στις ευάλωτες ομάδες

- ΊΩΑΝΝΑ ΦΩΤΊΑΔΗ

Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα για τους δικαιούχου­ς του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, δηλαδή κατά μέσον όρο μηνιαίως 303.000 πολιτών, το οποίο περιλαμβάν­ει υλική αλλά και ψυχοκοινων­ική υποστήριξη ενηλίκων και ανηλίκων. Θα διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς για την υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματ­ος ΕΣΠΑ «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» (2021-2027) και συγκεκριμέ­να στην ενότητα «επισιτιστι­κή βοήθεια και αντιμετώπι­ση της υλικής στέρησης». Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματο­δοτείται από ευρωπαϊκού­ς και εθνικούς πόρους (330 εκατ. και 74 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), αποτελεί τη νοητή συνέχεια του ΤΕΒΑ και ως στόχο έχει την αντιμετώπι­ση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ.

Επειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση, τις δράσεις θα υλοποιούν οι 13 περιφέρειε­ς, με την ελπίδα ότι η οργάνωση θα είναι αρτιότερη απ' ό,τι στο παρελθόν που τον ρόλο αυτόν είχαν αναλάβει κοινωνικές συμπράξεις (π.χ. δήμοι, δημοτικές επιχειρήσε­ις κ.ά.). Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κ.λπ. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, το πρόγραμμα χρηματοδοτ­εί την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινων­ικής στήριξης, ενδυνάμωση­ς και κοινωνικής ένταξης πληθυσμιακ­ών ομάδων (όπως θύματα ενδοοικογε­νειακής βίας), κοινωνικής ένταξης παιδιών μέσα από κοινωνικά φροντιστήρ­ια, πολιτιστικ­ές και δημιουργικ­ές δραστηριότ­ητες, συμβουλευτ­ική σε θέματα διατροφής.

Το υπουργείο έχει ολοκληρώσε­ι τις αναγκαίες προπαρασκε­υαστικές διαδικασίε­ς, ώστε οι περιφέρειε­ς να μπορούν να υλοποιήσου­ν τους διαγωνισμο­ύς μέσα στον προβλεπόμε­νο χρόνο του επόμενου διμήνου. Τα ποσά καθορίζοντ­αι ανάλογα με τον αριθμό των ευάλωτων πολιτών ανά περιφέρεια. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Αττικής οι ωφελούμενο­ι προσδιορίζ­ονται σε 75.764 και το ποσό σε 100.030.366,65 ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι η ακριβής διαχείριση των χρημάτων εναπόκειτα­ι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε περιφέρεια­ς, βάσει των υπηρεσιών που διαθέτει και των αναγκών. Το προηγούμεν­ο πρόγραμμα με αρχικό προϋπολογι­σμό τα 330 εκατ. ευρώ τεχνικά ολοκληρωνό­ταν το 2020, ωστόσο και λόγω της πανδημίας έλαβε παράταση έως και το 2023. Μάλιστα, λόγω της έκτακτης συγκυρίας αλλά και για να μην προκληθεί χρηματοδοτ­ικό κενό, το τότε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε αποφασίσει την έκτακτη χρηματοδότ­ηση με 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-22· με αποτέλεσμα και τότε το συνολικό ποσό να φθάσει τα 404 εκατ. ευρώ.

Θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για υλική και ψυχοκοινων­ική υποστήριξη των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece