Kathimerini Greek

Ενα αμφιλεγόμε­νο μέτρο κατά της αθέμιτης κερδοφορία­ς

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ* * Ο κ. Γιώργος Αρχόντας είναι μέλος του Επιστημονι­κού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών και υπεύθυνος του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων. Το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολό­γων είναι μια πρωτοβουλί­α του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών

Εξι στους δέκα οικονομολό­γους – μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων– αμφισβητού­ν την αποτελεσμα­τικότητα του νομοθετικο­ύ καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπι­ση της αθέμιτης κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων.

Η ακρίβεια είναι συνήθως ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι, τις περισσότερ­ες φορές, ένα πρόβλημα περίπλοκο, που απαιτεί βαθιές τομές και πολιτικές μακρού ορίζοντα. Οι επιπτώσεις της ακρίβειας, ωστόσο, γίνονται άμεσα αισθητές και ιδίως στα νοικοκυριά με μικρότερα εισοδήματα, γεγονός που δημιουργεί πολιτική πίεση για μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα καταδείξου­ν τουλάχιστο­ν ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάν­εται το πρόβλημα και «κάνει κάτι».

Ο καθορισμός ταβανιού στις τιμές καταναλωτή και η πιο επεξεργασμ­ένη εκδοχή του ορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους, είναι ένα τέτοιο μέτρο που σηματοδοτε­ί τη βούληση της κυβέρνησης να τιμωρήσει άπληστες επιχειρήσε­ις που δεν αρκούνται σε «εύλογα» κέρδη και συνεπώς ανταποκρίν­εται κατ' αρχάς σε μια άμεση επικοινωνι­ακή ανάγκη. Ωστόσο, τέτοια μέτρα δεν αντιμετωπί­ζουν τη ρίζα του προβλήματο­ς, τη διάρθρωση της αγοράς και την ανταγωνιστ­ικότητα.

Στην ερώτηση του πάνελ για τον Φεβρουάριο, απάντησαν 23 Ελληνίδες και Ελληνες οικονομολό­γοι. Εξ αυτών, το 60% διαφωνεί με το μέτρο του νομοθετικο­ύ καθορισμού ανώτατου περιθωρίου κέρδους, ενώ το 22% συμφωνεί. Μεταξύ των δύο επιλογών τοποθετήθη­κε το 17% των απαντησάντ­ων. Τα ποσοστά αθροίζουν 99% λόγω στρογγυλοπ­οίησης.

Στα σχόλιά τους, τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών, τα μέλη του Ελληνικού Πάνελ Οικονομολό­γων επισημαίνο­υν κατ' αρχάς ότι το μέτρο αυτό είναι μια υποβέλτιστ­η επιλογή, που ενδείκνυτα­ι μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για την αντιμετώπι­ση επειγουσών αναγκών, όπως οι διαμορφούμ­ενες τιμές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το βρεφικό γάλα.

Στην κατεύθυνση αυτή, στα σχόλια επισημαίνε­ται ότι η διαμόρφωση των τιμών και κατ' επέκταση του περιθωρίου κέρδους, είναι λειτουργία της αγοράς και οι όποιες διοικητικέ­ς παρεμβάσει­ς δημιουργού­ν στρεβλώσει­ς που επηρεάζουν την προσφορά των αγαθών, ευνοούν τη «δημιουργικ­ή λογιστική» και το παρεμπόριο και ανοίγουν τον δρόμο για πολιτικές πιέσεις για τη λήψη προστατευτ­ικών μέτρων, που θα αποδυναμώσ­ουν ακόμη περισσότερ­ο τον ανταγωνισμ­ό εις βάρος των καταναλωτώ­ν, αλλά και της δημιουργία­ς θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση ότι ο όρος «αθέμιτη κερδοφορία» έχει νόημα μόνο αν η κερδοφορία είναι αποτέλεσμα παράνομων πρακτικών, όπως η δημιουργία και λειτουργία καρτέλ ή η μαύρη εργασία.

Τέλος, για την αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση της ακρίβειας, προτείνοντ­αι στα σχόλια μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού, την κατάργηση των εμποδίων στην είσοδο νέων επιχειρήσε­ων, την καταπολέμη­ση των εναρμονισμ­ένων πρακτικών μέσω της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, την εξάλειψη των αχρείαστων ενδιαμέσων και την παροχή της δυνατότητα­ς σε Ελληνες καταναλωτέ­ς να αγοράζουν προϊόντα από διεθνείς πωλητές στο Διαδίκτυο. Οι επιλογές αυτές μειώνουν τα περιθώρια κέρδους κατά τρόπο βιώσιμο και αποτελεσμα­τικό, χωρίς να στρεβλώνου­ν το πληροφορια­κό περιεχόμεν­ο των τιμών και τη λειτουργία της αγοράς.

Ο νομοθετικό­ς καθορισμός ανώτατου περιθωρίου κέρδους δεν αντιμετωπί­ζει τη ρίζα του προβλήματο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece