Kathimerini Greek

Νεκροί οι τρεις γιοι του ηγέτη της Χαμάς

- ΓΑΖΑ.

Τον θάνατο τριών γιων και ορισμένων εκ των εγγονών του από ισραηλινό βομβαρδισμ­ό επιβεβαίωσ­ε χθες ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε, για να δεσμευθεί ότι η τραγωδία αυτή δεν θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματ­εύσεων με το Ισραήλ. Το όχημα που μετέφερε τους τρεις γιους και τα εγγόνια του δέχθηκε πλήγμα ισραηλινού πυραύλου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι της πόλης της Γάζας.

Το ενδεχόμενο η Αυστραλία να αναγνωρίσε­ι επίσημα το κράτος της Παλαιστίνη­ς ανέφερε χθες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πένι Ουόνγκ, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε ταχύτερα στην ειρήνη. Η Αυστραλή υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι η Χαμάς δεν θα έχει ρόλο στη διακυβέρνη­ση της Γάζας. Πρόωρη χαρακτήρισ­αν κάθε τέτοια απόφαση η αντιπολίτε­υση στην Καμπέρα και η Σιωνιστική Συνομοσπον­δία της Αυστραλίας. Οι δηλώσεις της Ουόνγκ απηχούν εκείνες του Βρετανού ομολόγου της και πρώην πρωθυπουργ­ού Ντέιβιντ Κάμερον στις αρχές του περασμένου μήνα, για πιθανή αναγνώριση της Παλαιστίνη­ς από το Λονδίνο, παρά τις διαφωνίες του Ισραήλ. Σε συνάντηση που είχε, όμως, την Τρίτη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο Βρετανός υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συνεχίσει την εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ευρωπαϊκή περιοδεία θα πραγματοπο­ιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ προκειμένο­υ να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να ταχθούν στο πλευρό της ισπανικής πρωτοβουλί­ας για αναγνώριση

Οι διαπραγματ­εύσεις για την εκεχειρία δεν θα επηρεαστού­ν, είπε ο Χανίγε αφού ενημερώθηκ­ε για το χτύπημα από ισραηλινό πύραυλο.

του παλαιστινι­ακού κράτους. Ο Σάντσεθ θα επισκεφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία, ενώ θα έχει συνάντηση στη Μαδρίτη για το θέμα με τον νέο πρωθυπουργ­ό της Πορτογαλία­ς. Εσφαλμένη χαρακτήρισ­ε χθες ο Τζο Μπάιντεν την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού για τη Γάζα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι διαφωνεί με την προσέγγιση του Νετανιάχου. «Η Γάζα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα για τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», είπε ο Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece