Kathimerini Greek

Εκκληση Ζελένσκι για δυτική αλληλεγγύη

Ζητεί όπλα έναντι του Πούτιν και επικρίνει τον Ολαφ Σολτς για την άρνησή του να προσφέρει πυραύλους Τάουρους

-

ΔΕΛΦΟΙ. Την πεποίθησή του ότι ο Πούτιν πρέπει να χάσει τον πόλεμο επανέλαβε στον χαιρετισμό του μέσω βίντεο από το βήμα του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζ­οντας την επιτακτική ανάγκη για όπλα και αλληλεγγύη από τη Δύση. «Αν θέλουμε να προστατεύσ­ουμε τον πλανήτη από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διατήρησης σχέσεων με τη Ρωσία. Το θέμα είναι ότι η Ρωσία μισεί καθετί που βρίσκεται έξω από τα σύνορά της. Για τον Πούτιν δεν υπάρχει Ουκρανία, δεν υπάρχει ουκρανικός λαός. Θέλει να μας εξολοθρεύσ­ει πλήρως», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, που έκανε ειδική μνεία στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου και του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι διαπίστωσα­ν από πρώτο χέρι, όπως είπε ο Ζελένσκι, τις συνέπειες του τρόμου που προσπαθούν να σκορπίσουν οι Ρώσοι.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι το επιτελείο στρατού στο Κίεβο έχει εκπονήσει σχέδιο νέας αντεπίθεση­ς, υπογραμμίζ­οντας εκ νέου την ανάγκη για σύγχρονα οπλικά συστήματα. «Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία διαθέτει περισσότερ­ους άνδρες και πιο πολλά όπλα. Η ενωμένη Δύση κατέχει, όμως, υπερσύγχρο­να όπλα», είπε ο Ζελένσκι αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός είναι ο δρόμος για μια ουκρανική νίκη.

Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να διαπραγματ­ευθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισ­ε Ρώσο δικτάτορα, ούτε και να επιβραβεύσ­ει τη ρωσική

Δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Τραμπ – Στροφή του Κιέβου σε κινεζικά drones, που αποδείχθηκ­αν πιο αποτελεσμα­τικά από τα αμερικανικ­ά.

επιθετικότ­ητα παραχωρώντ­ας τμήμα της Ουκρανίας. «Εχουμε εδώ να κάνουμε με τον Πούτιν. Τον άνθρωπο που καταστρατή­γησε κάθε του δέσμευση και υπόσχεση. Δεν μπορούμε να του έχουμε εμπιστοσύν­η», είπε ο Ζελένσκι.

«Παρότι η ιδέα ενός “παγωμένου”, στατικού πολέμου συγκινεί ορισμένους Δυτικούς που σκέφτονται ότι κατάφεραν να επιβραδύνο­υν τη σύρραξη. Να γνωρίζουν ότι αυτό θα δώσει μόνο την ευκαιρία στη Ρωσία να αναπληρώσε­ι τα αποθέματα πυραύλων, υλικού και drones, διορθώνοντ­ας όλα τα σφάλματα που διέπραξε στην αρχή. Είναι σαν το διάλειμμα στο σινεμά, αλλά εδώ δεν είναι κινηματογρ­άφος, είναι η πραγματικό­τητα», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμεν­ος στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και στους δισταγμούς του Βερολίνου να εξοπλίσει το Κίεβο με γερμανικού­ς πυραύλους Τάουρους. Ο Ουκρανός πρόεδρος απέδωσε την άρνηση του Σολτς να προσφέρει τους πυραύλους στον φόβο του γερμανικού επιτελείου ότι η χώρα θα παραμείνει αφύλακτη χωρίς το ισχυρότερο οπλικό της σύστημα.

Στα σχέδια του επίδοξου υποψηφίου προέδρου των Ρεπουμπλικ­ανών Ντόναλντ Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ζελένσκι. Ερωτηθείς ο πρόεδρος από την εφημερίδα ποιο ρόλο έπαιξε ο Τραμπ στην καταψήφιση κρίσιμου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία και στην ενίσχυση του αντι-ουκρανικού αισθήματος μεταξύ των Αμερικανών συντηρητικ­ών, ο Ζελένσκι είπε: «Εκφράσαμε επανειλημμ­ένως την επιθυμία μας ο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία, προκειμένο­υ να αποκτήσει σαφή άποψη και να βγάλει τα συμπεράσμα­τά του. Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ μαζί του». Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποί­ησε, όμως, λέγοντας: «Αν το ειρηνευτικ­ό σχέδιο Τραμπ αφορά την παράδοση ουκρανικών εδαφών, είναι πολύ πρωτόγονο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές, δεν μπορούμε να αστειευόμα­στε, ούτε και να ρισκάρουμε», είπε ο Ζελένσκι στη γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορία­ς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μεγάλης ρωσικής επίθεσης με στόχο το Χάρκοβο. «Τις πρώτες ημέρες της εισβολής ο Πούτιν στόχευε να καταλάβει το Χάρκοβο, εξαιτίας της συμβολικής αξίας που έχει γι' αυτόν. Η πόλη είναι μία από τις πρωτεύουσε­ς της Ουκρανίας και έχει έτσι μεγάλη συμβολική σημασία», λέει ο Ζελένσκι. Στο μεταξύ, παράπονα εκφράζουν Ουκρανοί στρατιωτικ­οί για την ποιότητα και την αποτελεσμα­τικότητα των αμερικανικ­ών drones που έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με αναφορές, τα αμερικανικ­ά αεροσκάφη είναι εύθραυστα και ευάλωτα στα ρωσικά ηλεκτρονικ­ά αντίμετρα, το βεληνεκές τους είναι επίσης μικρότερο από το δηλωθέν και δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες βόμβες. Το ουκρανικό επιτελείο αγόρασε πρόσφατα χιλιάδες φθηνά κινεζικά drones, που αποδείχθηκ­αν πιο αποτελεσμα­τικά.

 ?? ?? Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον χαιρετισμό του μέσω βίντεο από το βήμα του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών, τόνισε απευθυνόμε­νος στους ηγέτες της Δύσης ότι «αν θέλουμε να προστατεύσ­ουμε τον πλανήτη από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον χαιρετισμό του μέσω βίντεο από το βήμα του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών, τόνισε απευθυνόμε­νος στους ηγέτες της Δύσης ότι «αν θέλουμε να προστατεύσ­ουμε τον πλανήτη από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να νικήσουμε τον Πούτιν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece