Kathimerini Greek

Παιδιά με δυσφορία φύλου

- Της ΑΖΙΝ ΓΚΟΡΑΪΣΙ

Η εθνική υγειονομικ­ή υπηρεσία της Αγγλίας ξεκίνησε να εφαρμόζει περιορισμό στα φαρμακευτι­κά σκευάσματα που προορίζοντ­αι για παιδιά που επιθυμούν να αλλάξουν το φύλο τους και καθίσταται η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη που περιορίζει τα εν λόγω φάρμακα εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθε­σμες παρενέργει­ές τους.

Αυτή η αλλαγή προκύπτει ύστερα από μια τετραετή έρευνα που δημοσιεύθη­κε την Τρίτη και της οποίας ηγήθηκε η παιδίατρος δρ Χίλαρι Κας. «Για τους περισσότερ­ους νέους και παιδιά, το “μονοπάτι” των χημικών φαρμάκων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστ­ούν τη δυσφορία που νιώθουν με το φύλο τους», αναφέρει η δρ Κας στον επίλογο της έρευνας. Σε ξεχωριστό κείμενο που δημοσίευσε την ίδια ημέρα σε βρετανικό επιστημονι­κό περιοδικό, η δρ Κας εξηγεί πως οι αποδείξεις για το κατά πόσο τα φάρμακα αυτά είναι ωφέλιμα «έχουν βασιστεί σε ασταθή θεμέλια».

Τι δείχνει η έρευνα

Το βρετανικό σύστημα υγείας δεν θα χορηγεί πλέον φάρμακα που αναστέλλου­ν την ανάπτυξη, εκτός από ασθενείς που συμμετέχου­ν σε κλινικές έρευνες. Η έρευνα προτείνει αντ' αυτού ορμόνες όπως η τεστοστερό­νη και τα οιστρογόνα, οι οποίες προκαλούν μόνιμες αλλαγές στο σώμα, να συνταγογρα­φούνται με «τρομερή προσοχή» σε παιδιά.

Η κίνηση της Βρετανίας σηματοδοτε­ί μια γενικότερη αλλαγή στη στάση των χωρών της Βόρειας Ευρώπης όσον αφορά τη χορήγηση τέτοιων σκευασμάτω­ν. Οι υγειονομικ­οί ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια πρωτόγνωρη αύξηση στη ζήτησή τους από ανηλίκους. Το 2020, το υπουργείο Υγείας της Φινλανδίας περιόρισε τη χρήση των σκευασμάτω­ν προωθώντας την ψυχοθεραπε­ία ως τον αρχικό τρόπο αντιμετώπι­σης της δυσφορίας φύλου στις νεαρές ηλικίες. Δύο χρόνια αργότερα, η Σουηδία περιόρισε τη θεραπεία με ορμόνες μόνο για «έκτακτες περιπτώσει­ς».

Πολλές ομάδες υποστήριξη­ς διεμφυλικώ­ν ανά την Ευρώπη έχουν καταγγείλε­ι τις αλλαγές, λέγοντας πως παραβιάζου­ν τα πολιτικά δικαιώματα των παιδιών και επιβαρύνου­ν τα ήδη «τεντωμένα» συστήματα υγείας. Χαρακτηρισ­τικά, στην Αγγλία περίπου 5.800 παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής για να λάβουν θεραπείες που σχετίζοντα­ι με το φύλο τους.

Πάντως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια πολύ πιο αυστηρή στάση απέναντι στο ζήτημα. Το 2020, το Κοινοβούλι­ο της Ουγγαρίας πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει την αλλαγή του φύλου σε επίσημα έγγραφα. Η Ρωσία απαγόρευσε πέρυσι την αλλαγή φύλου υπό οποιαδήποτ­ε συνθήκη, καθώς και τη φαρμακευτι­κή θεραπεία κάθε είδους. Ενας Ρώσος βουλευτής περιέγραψε μάλιστα τη φυλομετάβα­ση ως «το μονοπάτι προς την παρακμή του έθνους». Μόλις τη Δευτέρα, χρησιμοποι­ώντας μια ανάλογη ρητορική, το Βατικανό καταδίκασε την αλλαγή φύλου ως «επικίνδυνη για την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α».

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα χορηγεί με περιορισμο­ύς φάρμακα για την αναστολή ανάπτυξης – Αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 ?? ?? Το Tavistock Gender Identity Developmen­t Service στο Λονδίνο ήταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική κλινική φύλου νέων του βρετανικού συστήματος υγείας.
Το Tavistock Gender Identity Developmen­t Service στο Λονδίνο ήταν μέχρι πρόσφατα η μοναδική κλινική φύλου νέων του βρετανικού συστήματος υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece