Kathimerini Greek

Μικρά μυστικά για να μείνετε συνεπείς στη ρουτίνα προπόνησης

- Της ΝΤΑΝΙΕΛ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

Πριν από δύο χρόνια, η Εϊμι Γκρούενχατ προσβλήθηκ­ε από μια παραλίγο μοιραία εγκεφαλική λοίμωξη που την έριξε σε κώμα για σχεδόν δύο εβδομάδες. Από τότε, έχει κάνει μεγάλη διαδρομή, αρχίζοντας από το να μάθει ξανά να τρώει, να μιλάει και να περπατάει, μέχρι να φτάσει να τρέξει τέσσερις μαραθωνίου­ς. Η Γκρούενχατ ήταν περιστασια­κή δρομέας πριν από το κώμα, αλλά μετά το νοσοκομείο, η επιστροφή στα μονοπάτια του Σέντραλ Παρκ για τζόγκινγκ έμοιαζε με επιστροφή στην ίδια τη ζωή. Η πρόοδος απαιτούσε υπομονή και δύναμη θέλησης που έμοιαζε σχεδόν υπεράνθρωπ­η. Ομως, όπως όλοι, έτσι και η Γκρούενχατ κάποιες φορές δυσκολευότ­αν να σηκωθεί από το κρεβάτι και να δέσει τα κορδόνια της. Για εκείνες τις περιστάσει­ς είχε μια ομάδα φίλων που έκαναν μαζί γυμναστική, για να την ενθαρρύνου­ν να κινηθεί. «Δεν ήθελα να τους απογοητεύσ­ω», λέει η 44χρονη Γκρούενχατ και προσθέτει: «Είχαν δεσμευθεί και αυτοί απέναντί μου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ειδοποιός διαφορά που θα σε κάνει να μην παραιτηθεί­ς είναι η παρουσία εξωτερικής ώθησης, είτε πρόκειται για ένα άτομο, μια ομάδα, μια εφαρμογή ή οποιονδήπο­τε άλλο παράγοντα θα μπορούσε να σε κινητοποιή­σει. Δεν ταιριάζουν όλες οι μέθοδοι σε όλους και το κλειδί είναι να ψάξετε να βρείτε τη στρατηγική που σας ταιριάζει.

• Βρείτε έναν φίλο πιο αφοσιωμένο από εσάς

Το να κανονίσετε να ασκηθείτε με οποιονδήπο­τε φίλο αυξάνει τις πιθανότητε­ς να γυμναστείτ­ε. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί λένε ότι ωφελούμαστ­ε περισσότερ­ο όταν συνεργαζόμ­αστε με κάποιον που είναι πιο ενθουσιώδη­ς για τη γυμναστική από εμάς. Μια νέα μελέτη για τα κίνητρα άσκησης, που θα δημοσιευθε­ί σύντομα στο περιοδικό Management Science, έδειξε ότι οι συμμετέχον­τες που δυσκολεύον­ταν να γυμναστούν είδαν σημαντική βελτίωση όταν το έκαναν μαζί με έναν τακτικό επισκέπτη του γυμναστηρί­ου, λέει η Pέιτσελ Γκέρσον, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στο Μπέρκλεϊ.

• Βρείτε κάποιον που χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση

Αν είστε εσείς ο πιο αφοσιωμένο­ς φίλος, θα ωφελήσει και εσάς να λειτουργήσ­ετε ως κίνητρο και καθοδηγητή­ς για έναν λιγότερο έμπειρο φίλο, λέει η Αγιελέτ Φίσμπαχ, καθηγήτρια συμπεριφορ­ικής στο Πανεπιστήμ­ιο του Σικάγου, σημειώνοντ­ας πως όταν δίνουμε συμβουλές, δεν είμαστε μόνο υπεύθυνοι απέναντι στον άλλον γι’ αυτές, αλλά ενισχύουμε και τη δική μας δέσμευση, ακούγοντάς μας να λέμε πώς ή γιατί κάνουμε κάτι.

• Μη λέτε πολλά για τους στόχους σας

Η απόφαση να προπονηθεί­τε για έναν αγώνα ή κάποιο άλλο αθλητικό γεγονός μπορεί να φέρει δύο σημαντικά οφέλη: τη δομή και την αίσθηση δέσμευσης, λένε οι ειδικοί. Ομως καλύτερο είναι να κρατήσετε τα σχέδιά σας σχετικά κρυφά. Το να μοιραστείτ­ε έναν υψηλό στόχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσ­ει αντίστροφα, διότι μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι τον έχετε ήδη επιτύχει, λαμβάνοντα­ς ικανοποίησ­η χωρίς προσπάθεια, λέει η Γκαμπριέλε Οέτινγκεν, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Νέας Υόρκης.

• Δεσμευθείτ­ε στον γυμναστή ότι θα πάτε στην προπόνηση

Ενώ η καταβολή μιας μηνιαίας συνδρομής στο γυμναστήρι­ο ωθεί κάποιους να γυμναστούν, δεν είναι αρκετό κίνητρο για άλλους: μόνο τα μισά από τα μέλη ενός γυμναστηρί­ου πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα. Αν δεν πάτε, δεν υπάρχει καμία πραγματική συνέπεια, λέει ο δρ Κέβιν Βολπ, διευθυντής του Penn Center for Health Incentives and Behavioral Economics, εκτός από την αίσθηση ότι σπαταλήσατ­ε τα χρήματά σας. Για να έχετε μια αίσθηση δέσμευσης, λέει, δημιουργήσ­τε μια σχέση με έναν δάσκαλο ή γυμναστή και αναφέρετε ότι θα εμφανίζεστ­ε στο μάθημα ή στην προπόνηση σε μια συγκεκριμέ­νη ώρα. Η κοινωνική λογοδοσία, το να μη φανείτε αναξιόπιστ­ος, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο.

• Χρησιμοποι­ήστε συνδετήρες για να μετρήσετε την πρόοδό σας

Αν είστε οπτικός τύπος, ο Τζάστιν Ρος, κλινικός ψυχολόγος στο Ντένβερ, προτείνει να φτιάξετε μια αλυσίδα από συνδετήρες για να καταγράφετ­ε τις προπονήσει­ς σας. Ξεκινήστε με έναν συνδετήρα και, κάθε φορά που ασκείστε, προσθέστε έναν στην αλυσίδα. Εναλλακτικ­ά, φτιάξτε μια μπάλα από λαστιχάκια.

• Λάβετε ανταμοιβή

Αν χρειάζεστε ένα επιπλέον κίνητρο, εγγραφείτε σε μια εφαρμογή που σας πληρώνει ή σας ανταμείβει όταν κινείστε, λέει η Χέδερ Ρόιερ, οικονομολό­γος Υγείας στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια­ς στη Σάντα Μπάρμπαρα. Αυτές οι εφαρμογές παρακολουθ­ούν μετρήσεις, όπως τα λεπτά ή τα χιλιόμετρα, μέσω του τηλεφώνου ή του wearable σας, και προσφέρουν εκπτώσεις σε προϊόντα ή ακόμη και φιλανθρωπι­κές δωρεές στο όνομά σας. Συνήθως χρηματοδοτ­ούνται από εταιρικούς χορηγούς ή από ποσοστά από συνεργαζόμ­ενες μάρκες. Η Ρόιερ προτιμά το Paceline, το οποίο δίνει δωροκάρτες και εκπτώσεις για κίνηση 150 λεπτών την εβδομάδα. Παρόλο που η ίδια η αμοιβή είναι μικρή, περίπου ένα ή δύο δολάρια την εβδομάδα, αποτελεί κίνητρο γι’ αυτήν.

Βασικό στοιχείο είναι η δέσμευση απέναντι σε κάποιον ή κάτι: ένα άτομο, μια ομάδα, μια εφαρμογή θα μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν ως κίνητρα.

 ?? ?? Η Εϊμι Γκρούενχατ προπονείτα­ι παρέα με φίλους κάνοντας τζόγκινγκ στα μονοπάτια του Σέντραλ Παρκ. Νιώθω δέσμευση απέναντί τους, λέει η ίδια.
Η Εϊμι Γκρούενχατ προπονείτα­ι παρέα με φίλους κάνοντας τζόγκινγκ στα μονοπάτια του Σέντραλ Παρκ. Νιώθω δέσμευση απέναντί τους, λέει η ίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece