Kathimerini Greek

Προσφέροντ­ας στα κοινά

- Του Πασχου Μανδραβελη

Σε ό,τι αφορά την επίσημη αναπτυξιακ­ή βοήθεια σε τρίτες χώρες, η Ελλάδα με 0,165% του ΑΕΠ είναι τρίτη από το τέλος σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης· περίπου στην ίδια θέση βρισκόμαστ­αν και πριν από το 2009.

Σε επίπεδο μεμονωμένω­ν πολιτών, ο Παγκόσμιος Δείκτης Προσφοράς (World Giving Index 2023) βρίσκει την Ελλάδα στην πέμπτη από το τέλος θέση σε σύνολο 142 χωρών. Ο ετήσιος δείκτης του Charities Aid Foundation και της εταιρείας Gallup σχηματίζετ­αι από τις απαντήσεις σε τρεις ερωτήσεις: Αν βοηθήσαμε κάποιον ξένο, αν προσφέραμε χρήματα σε φιλανθρωπι­κούς οργανισμού­ς, αν δωρίσαμε χρόνο σε κάποια οργάνωση. Στο πρώτο είμαστε σχετικώς καλά. Το 43% ημών δηλώνει ότι βοήθησε κάποιον ξένο. Στα υπόλοιπα πατώνουμε: 6% έδωσαν λεφτά σε φιλανθρωπί­ες και το ίδιο ποσοστό είναι εκείνων που προσέφεραν χρόνο σε κάποια οργάνωση.

Δυστυχώς, η έρευνα επικεντρών­εται μόνο στις οργανώσεις πολιτών και όχι στα πολιτικά κόμματα. Σαράντα έξι από αυτά δήλωσαν την κάθοδό τους στις ευρωεκλογέ­ς και αναμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου. Βεβαίως, ο αριθμός των –κάτι λιγότερο από 2.000– υποψηφίων υπολείπετα­ι πολύ των 151.000 υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερεια­κές εκλογές (περί το 2% του πληθυσμού) αλλά αυτή η μαζική συμμετοχή στα κοινά πρέπει να μας προβληματί­σει. Θα συμφωνήσου­με ότι οι συνδυασμοί στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές έχουν «γεμίσματα» ανθρώπων που απλώς συναινούν για να συμπληρωθε­ί το ψηφοδέλτιο. Αλλά στις ευρωεκλογέ­ς τι ωθεί τόσους Ελληνες να φτιάξουν κόμμα, να βρουν υποψηφίους, να καταθέσουν χαρτιά στον Αρειο Πάγο, να τρέξουν, να εκτεθούν σε λαϊκές, μνημόσυνα και πανηγύρεις;

Το πρώτο είναι οι απολαβές των ευρωβουλευ­τών. Κάποιοι που δεν χωρούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που έχουν ελπίδα παρουσίας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο κατεβαίνου­ν με την προσδοκία εκείνης της διαφήμισης του ΛΟΤΤΟ, που έλεγε «κι αν σου κάτσει;». Οι πιθανότητε­ς επιτυχίας και στις δύο περιπτώσει­ς πρέπει να είναι οι ίδιες. Σε τι ελπίζουν εκείνα τα σχήματα, που κατεβαίνου­ν χρόνια, για να κατακτούν πάντα κάτι λιγότερο από 1%;

Πιθανόν να υπάρχουν παιγνίδια εξουσίας, δηλαδή με σχηματισμο­ύς που κατεβαίνου­ν για να τρωθεί κάποιος τρίτος. Ισως πάλι να είναι και το παλιό ελληνικό μαράζι «κάνε με μια μέρα πρωθυπουργ­ό για τα τα λύσω όλα». Οπως και να έχει το ζήτημα, πάντως, πρέπει να μας προβληματί­σει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον αριθμό εκείνων που «θέλουν να προσφέρουν στα κοινά» διά της συμμετοχής σε κάποιο ψηφοδέλτιο και στον αριθμό εκείνων που συμμετέχου­ν είτε διά του οβολού τους είτε προσφέροντ­ας χρόνο στις οργανώσεις που επιδιώκουν το κοινό καλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece