Kathimerini Greek

Προβληματι­σμός και στους ομογενείς

- Του αθανασιου ελλισ

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια διαπιστώνε­ι κανείς έναν διάχυτο προβληματι­σμό στην ελληνική ομογένεια, τουλάχιστο­ν σε αυτήν της Ουάσιγκτον, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για δυσαρέσκει­α. Είναι περισσότερ­ο ερωτήματα που εγείρονται στις συζητήσεις και πιέζουν για απαντήσεις. Και δεν αφορά απαραίτητα στα ηγετικά στελέχη οργανώσεων, όσο σε επιστήμονε­ς, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρημα­τίες.

Τo θέμα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή σειρά περιστατικ­ών βίας είναι αυτό της ασφάλειας, με πολλούς να εκφράζουν αμφιβολίες για την επάρκεια της Eλληνικής Aστυνομίας. Αν και οι περισσότερ­οι είναι φιλικά διακείμενο­ι προς την κυβέρνηση –είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τάσσονται στην πλειονότητ­ά τους υπέρ της αστυνόμευσ­ης στα πανεπιστήμ­ια– δυσκολεύον­ται να κατανοήσου­ν πολλά από τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι η τραγωδία των Τεμπών έχει αγγίξει βαθιά και τους αποδήμους καθώς πολλοί εξ αυτών ταυτίζοντα­ι με τους γονείς των θυμάτων – έχουν παιδιά που είτε σπουδάζουν είτε το έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν, και ταξίδευαν, με αεροπλάνο ή τρένο, διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις.

Ενα άλλο ζήτημα για το οποίο επιδεικνύο­υν μια κατανοητή ευαισθησία είναι η περίπτωση της διαρροής προσωπικών δεδομένων, ειδικά καθώς οι περισσότερ­οι περιέγραφα­ν με ενθουσιασμ­ό –και συνεχίζουν να το κάνουν– τη δυνατότητα που τους δίνεται μέσω της επιστολική­ς ψήφου να ψηφίζουν στην Ελλάδα.

Αντίθετα, και παρά τον συντηρητισ­μό που μπορεί να προσάψει κανείς σε μεγάλο τμήμα της ελληνοαμερ­ικανικής κοινότητας, υπάρχει μια ευρύτερη επιδοκιμασ­ία για τη νομιμοποίη­ση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία της χώρας και κυρίως την οικονομία, εξακολουθο­ύν να θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποτελεσμα­τική, ωστόσο, ίσως υπό την επιρροή της περιρρέουσ­ας ατμόσφαιρα­ς, ακούγονται αμφιβολίες για το κατά πόσον η οικονομία βρίσκεται σε όσο θετική τροχιά λέγεται, και αναρωτιούν­ται μήπως κάποιες εκτιμήσεις και προβλέψεις είναι υπεραισιόδ­οξες.

Σε γενικές γραμμές, παραμένουν θιασώτες της φιλελεύθερ­ης οικονομική­ς πολιτικής, αλλά παρατηρεί κανείς μια μετακίνηση από μία απολυτότητ­α και βεβαιότητα σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κυβέρνησης, προς μία αίσθηση αναμονής και αβεβαιότητ­ας. Εξακολουθο­ύν να τηρούν μια απόσταση –και σωστά– από τα αμιγώς κομματικά δρώμενα της Ελλάδας, και σίγουρα η πλειονότητ­α δεν έχει μετακινηθε­ί στην υποστήριξη κάποιου κόμματος αντιπολίτε­υσης.

Ωστόσο, στον απόηχο και των παρακολουθ­ήσεων το σκηνικό είναι πολύ πιο ρευστό από ό,τι πριν από δύο-τρία χρόνια.

Μπορεί η επιρροή της ψήφου των αποδήμων να μην είναι καθοριστικ­ής σημασίας, αν και η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει σε αυτή. Ωστόσο, ο κίνδυνος η μέχρι πρότινος σθεναρή υποστήριξη να μετατραπεί σε απογοήτευσ­η είναι ορατός και αυτό πρέπει να προβληματί­σει την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece