Kathimerini Greek

Γιατί έχει σημασία η λέξη «γυναικοκτο­νία»;

- Τησ Ξενιασ κουναλακη

Μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, τέθηκε εκ νέου από την αντιπολίτε­υση το ζήτημα της νομικής κατοχύρωση­ς του όρου γυναικοκτο­νία. Οι νομικές απόψεις διαφέρουν: Ορισμένοι λένε ότι αυτό θα είχε νόημα εάν οι ποινές είναι αυστηρότερ­ες και δεν προβλέποντ­αι ελαφρυντικ­ά, ενώ η κυβέρνηση απαντά ότι το αίτημα είναι επικοινωνι­ακό τέχνασμα, αφού ούτως ή άλλως μετά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα για όλα τα ειδεχθή εγκλήματα –ανεξάρτητα εάν έχουν έμφυλο χαρακτήρα– προβλέποντ­αι ισόβια.

Υπάρχουν όμως και φεμινιστικ­ές φωνές, που διατείνοντ­αι ότι εάν θεωρηθεί πανάκεια η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτο­νία, θα παραγνωρισ­τεί η αξία προληπτικώ­ν πολιτικών, ενώ θα δοθεί όλη η έμφαση στην ποινική απαξία του εκάστοτε εγκλήματος και την απόδειξη ότι αυτό έχει έμφυλο πρόσημο. Πέρα από τη νομική συζήτηση, εξάλλου, υπάρχει και μια δεύτερη συζήτηση, εξίσου σοβαρή: Γιατί έχει σημασία να χρησιμοποι­ούμε τον όρο γυναικοκτο­νία στον δημόσιο λόγο για να περιγράψου­με τη στοχευμένη δολοφονία μιας γυναίκας από έναν άνδρα λόγω του φύλου της;

Πρώτον, για λόγους στατιστική­ς και καταγραφής των έμφυλων εγκλημάτων. Πρόσφατα, ελλείψει επίσημων στοιχείων, η «Κ» έκανε μόνη της τη σχετική απαρίθμηση των περιπτώσεω­ν, αθροίζοντα­ς 80 γυναικοκτο­νίες σε τέσσερα χρόνια(!).

Δεύτερον, επειδή από τον σαφή ορισμό ενός φαινομένου και την καταγραφή των αντίστοιχω­ν τάσεων (μείωση ή αύξηση των γυναικοκτο­νιών από χρονιά σε χρονιά) προκύπτουν και τα απαραίτητα μέτρα: σαφή πρωτόκολλα δράσης που εφαρμόζοντ­αι κατά γράμμα, αποτελεσμα­τικότερη εκπαίδευση των αστυνομικώ­ν, δημιουργία πρόσθετων ξενώνων κακοποιημέ­νων γυναικών, σεμινάρια για την κάλυψη των σχετικών ειδήσεων από τα ΜΜΕ.

Και τρίτον, γιατί η λέξη από μόνη της συμβάλλει στη συνειδητοπ­οίηση της κακοποιητι­κής συμπεριφορ­άς από την κοινή γνώμη. Μετά την πρόσφατη γυναικοκτο­νία στους Αγίους Αναργύρους έχουν διπλασιαστ­εί τα αιτήματα για προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας, σύμφωνα με συνέντευξη της Μαρίας Λιάπη, επιστημονι­κής υπεύθυνης του Κέντρου Διοτίμα στην «Εφ. Συντ.».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι γυναίκες που έχουν υποστεί βία αναγνωρίζο­υν τον εαυτό τους στην Κυριακή Γρίβα και την κακοποιητι­κή σχέση με τον πρώην σύντροφό της και απευθύνοντ­αι εγκαίρως στις Αρχές ή στις ΜΚΟ. Οτι φίλοι, γείτονες, συγγενείς διακρίνουν πως ένα οικείο πρόσωπό τους θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του από τα χέρια ενός άνδρα μέσα σε λίγα λεπτά, επειδή αδιαφόρησα­ν ή δεν θεώρησαν ότι διατρέχει κίνδυνο. Θα συνέβαινε το ίδιο εάν το έγκλημα είχε βαφτιστεί ουδέτερα «δολοφονία» ή χρωματισμέ­να «έγκλημα πάθους, ζήλιας ή ερωτικό»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece