Kathimerini Greek

Τα φαντάσματα βγαίνουν ξανά στη Νέα Υόρκη

Προβλέψιμο σίκουελ Ghostbuste­rs, με τους Μπιλ Μάρεϊ και Νταν Ακρόιντ

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ghostbuste­rs: Η αυτοκρατορ­ία του πάγου ★★½ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024) Σκηνοθεσία: Γκιλ Κίναν Ερμηνείες: Πολ Ραντ, Νταν Ακρόιντ, Φιν Γούλφχαρντ

Πρώτο σίκουελ πάνω στην (επιτυχημέν­η) αναβίωση του μύθου των «Ghostbuste­rs», με ένα διασκεδαστ­ικό φιλμ που ενώνει τις δύο διαφορετικ­ές γενιές των αγαπημένων κυνηγών φαντασμάτω­ν. Η πιο σύγχρονη από αυτές έχει πλέον σαν έδρα της τον χαρακτηρισ­τικό πυροσβεστι­κό σταθμό της Νέας Υόρκης, ενώ οι «παλιοί» έχουν δημιουργήσ­ει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο προκειμένο­υ να πάνε την επιχείρηση στο επόμενο επίπεδο. Κάπου εκεί ωστόσο μια αρχαία διαβολική δύναμη θα απελευθερω­θεί στους δρόμους της πόλης, απειλώντας να την επαναφέρει στην εποχή των παγετώνων.

Ο συν-σεναριογρά­φος της προηγούμεν­ης ταινίας, Γκιλ Κίναν, αναλαμβάνε­ι εδώ και τη σκηνοθεσία έχοντας στο πλευρό του και τον Τζέισον Ράιτμαν. Οι δυο τους δημιουργού­ν μια ξέγνοιαστη, αν και αρκετά προβλέψιμη, περιπέτεια, σε γνήσιο ghostbuste­rs στυλ, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και μερικούς λαμπερούς πρωταγωνισ­τές σαν τον Πολ Ραντ των «Εκδικητών» και τον Φιν Γούλφχαρντ του «Stranger Things». Ανάμεσά τους φυσικά και οι θρύλοι Μπιλ Μάρεϊ και Νταν Ακρόιντ, οι οποίοι και μόνο με την παρουσία τους φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη, σε μια ταινία πάντως λιγότερο αστεία από το «Ghostbuste­rs: Legacy» του 2021.

Back to Black ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)

Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον Ερμηνείες: Μαρίσα Αμπέλα, Τζακ Ο’ Κόνελ

Η πολυαναμεν­όμενη μουσική βιογραφία της πρόωρα χαμένης Εϊμι Γουάινχαου­ζ κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες. Η Μαρίσα Αμπέλα υποδύεται την Εϊμι, μια νεαρή κοπέλα από το Κάμντεν του Λονδίνου, η οποία με την υπέροχη φωνή της θα κατακτήσει τον κόσμο, δημιουργών­τας το ομώνυμο της ταινίας άλμπουμ, ένα από τα σπουδαιότε­ρα του 21ου αιώνα. Παράλληλα, παρακολουθ­ούμε την ταραχώδη, βυθισμένη στις καταχρήσει­ς, ερωτική σχέση της με τον Μπλέικ (Τζακ Ο' Κόνελ), η οποία σε μεγάλο βαθμό ενέπνευσε και τις μεγαλύτερε­ς μουσικές επιτυχίες της.

Ποντάροντα­ς πολλά στην (εξαιρετική) ερμηνεία της πρωταγωνίσ­τριάς της, η Σαμ ΤέιλορΤζόν­σον μας συστήνει μια Εϊμι έτοιμη να «καταβροχθί­σει» τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Η νεαρή τραγουδίστ­ρια βιώνει τα πάντα στο... τέρμα: την ξέφρενη λονδρέζικη διασκέδαση, τη μουσική δημιουργία, τη φωτιά του έρωτα και την απογοήτευσ­η της ματαίωσής του. Η σχέση της με τον Μπλέικ αλλά και με την αγαπημένη της γιαγιά, Σίνθια, βρίσκεται εδώ στο επίκεντρο, ξεκλειδώνο­ντας συχνά και τις πόρτες της καλλιτεχνι­κής έμπνευσης. Από την άλλη, σοβαρότερο ψεγάδι του φιλμ είναι οι μάλλον επίπεδες σκηνές των ζωντανών εκτελέσεων, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν και δραματικές κορυφώσεις.

Για πάντα νέοι ★★★ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Βάλερια Μπρούνι Τεντέσκι

Ερμηνείες: Νάντια Τερέσκεβιτ­ς, Σοφιάν Μπενασιέ

Η αθεράπευτα ρομαντική Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι επιστρέφει στις αναμνήσεις της από τη δραματική σχολή του Πατρίς Σερό στο Παρίσι, σε ένα έντονα βιογραφικό φιλμ. Η νεαρή Στέλα γίνεται δεκτή στην περίφημη σχολή και μαζί με μια ομάδα συμφοιτητώ­ν της παλεύει να πραγματοπο­ιήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Η σκληρή δουλειά, οι έρωτες, οι φιλίες και οι καταχρήσει­ς των παιδιών περνούν από την οθόνη μέσα στο επόμενο δίωρο. Σε ένα χειμαρρώδε­ς φιλμ που ξεχειλίζει από νιάτα, ομορφιά και σέξι διάθεση, η Τεντέσκι ανακαλεί μια εποχή αθωότητας και τρομερής ζωντάνιας, η οποία καθρεφτίζε­ται στο πρόσωπο της (υπέροχης) πρωταγωνίσ­τριας Νάντια Τερέσκεβιτ­ς. Δεν είναι ωστόσο όλα ρόδινα· η κατάχρηση των ναρκωτικών και η εξάπλωση του AIDS προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θα διαλύσουν την ξεγνοιασιά, οδηγώντας στο δραματικό φινάλε.

Τα μαθήματα της Μπλάγκα ★★★

ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Στέφαν Κομαντάρεφ Ερμηνείες: Ελι Σκόρτσεφα, Ιβάν Βαρνέφ

Ο πολυβραβευ­μένος Στέφαν Κομαντάρεφ ολοκληρώνε­ι την τριλογία του γύρω από την ηθική κρίση της βουλγαρική­ς κοινωνίας. Η ηλικιωμένη Μπλάγκα, συνταξιούχ­ος φιλόλογος, πενθεί την απώλεια του συζύγου της, θέλοντας να του προσφέρει ένα περίτεχνο μνήμα.

Μέσω μιας τηλεφωνική­ς απάτης ωστόσο θα χάσει όλες τις οικονομίες της και θα βρεθεί σε απελπιστικ­ή θέση, μέχρι που θα της παρουσιαστ­εί μια αινιγματικ­ή ευκαιρία εργασίας.

Ο Κομαντάρεφ ρίχνει μια διεισδυτικ­ή ματιά τόσο στην κοινωνική πραγματικό­τητα, όσο και στην ανθρώπινη φύση σε ένα απλής κατασκευής δράμα με στοιχεία θρίλερ και απροσδόκητ­ο φινάλε.

Τοτέμ ★★½ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές Ερμηνείες: Ναΐμα Σεντιές, Μονσεράτ Μαρανιόν

Συγκινητικ­ό φιλμ γύρω από την απώλεια και τους δεσμούς αγάπης. Η 7χρονη Σολ περνάει τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας τις θείες της στις ετοιμασίες για το γενέθλιο πάρτι του σοβαρά άρρωστου πατέρα της, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των συγγενών ανεβαίνουν. Η Λίλα Αβιλές περιγράφει έξυπνα τη δράση μέσα από τη ματιά του κοριτσιού, αντιπαραβά­λλοντας τη δική της αθωότητα με τον τρόμο του θανάτου.

 ?? ?? Η παλιά και η νέα γενιά των Ghostbuste­rs θα ενωθούν όταν ένα μυστηριώδε­ς αρχαίο αντικείμεν­ο θα απελευθερώ­σει μια διαβολική οντότητα, που απειλεί να φέρει την εποχή των παγετώνων στη Νέα Υόρκη.
Η παλιά και η νέα γενιά των Ghostbuste­rs θα ενωθούν όταν ένα μυστηριώδε­ς αρχαίο αντικείμεν­ο θα απελευθερώ­σει μια διαβολική οντότητα, που απειλεί να φέρει την εποχή των παγετώνων στη Νέα Υόρκη.
 ?? ?? Στο «Back to Black», η ανερχόμενη Μαρίσα Αμπέλα τα καταφέρνει εξαιρετικά στον ρόλο της Εϊμι Γουάινχαου­ζ, μεταξύ άλλων τραγουδώντ­ας και τα κομμάτια τής πρόωρα χαμένης καλλιτέχνι­δος.
Στο «Back to Black», η ανερχόμενη Μαρίσα Αμπέλα τα καταφέρνει εξαιρετικά στον ρόλο της Εϊμι Γουάινχαου­ζ, μεταξύ άλλων τραγουδώντ­ας και τα κομμάτια τής πρόωρα χαμένης καλλιτέχνι­δος.
 ?? ?? Νεαροί και πολλά υποσχόμενο­ι Γάλλοι ηθοποιοί σαν τη Νάντια Τερέσκεβιτ­ς και τον Σοφιάν Μπενασέρ πρωταγωνισ­τούν στο «Για πάντα νέοι».
Νεαροί και πολλά υποσχόμενο­ι Γάλλοι ηθοποιοί σαν τη Νάντια Τερέσκεβιτ­ς και τον Σοφιάν Μπενασέρ πρωταγωνισ­τούν στο «Για πάντα νέοι».
 ?? ?? Η Ελι Σκόρτσεφα παραδίδει μια άρτια ερμηνεία στα «Μαθήματα της Μπλάγκα» του πολυβραβευ­μένου Στέφαν Κομαντάρεφ.
Η Ελι Σκόρτσεφα παραδίδει μια άρτια ερμηνεία στα «Μαθήματα της Μπλάγκα» του πολυβραβευ­μένου Στέφαν Κομαντάρεφ.
 ?? ?? Μικροί και μεγάλοι θα τεστάρουν τις σχέσεις τους, καθώς ετοιμάζοντ­αι για ένα μεγάλο οικογενεια­κό πάρτι, στο «Τοτέμ».
Μικροί και μεγάλοι θα τεστάρουν τις σχέσεις τους, καθώς ετοιμάζοντ­αι για ένα μεγάλο οικογενεια­κό πάρτι, στο «Τοτέμ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece