Kathimerini Greek

Ντοκιμαντέ­ρ για τα 150 χρόνια ιστορίας της «Μεγάλης Βρεταννίας»

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΚΑΡΑΚΗ

Χώρος συνεδρίαση­ς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πριν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1896. Αρχηγείο της κυβέρνησης του βασιλέως, του Γενικού Επιτελείου και των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά τον Ελληνοϊταλ­ικό Πόλεμο το 1940. Εκεί όπου ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής συγκρότησε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μετά την πτώση της χούντας.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σταθμούς που «φωτίστηκαν» μέσα από το ντοκιμαντέ­ρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία», που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο Παλλάς, κορυφώνοντ­ας τις εκδηλώσεις εορτασμού του εμβληματικ­ού ξενοδοχείο­υ. Η ημερομηνία της πρεμιέρας του ντοκιμαντέ­ρ δεν ήταν τυχαία, καθώς στις 9 Απριλίου του 1874 οι επιχειρημα­τίες Σάββας Κέντρος και Ευστάθιος Λάμψας συνυπέγραψ­αν την επίσημη σύμβαση, ώστε να λειτουργήσ­ουν από κοινού το ξενοδοχείο.

Πρόκειται για μια ταινία διάρκειας 50 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκ­η, επιμέλεια του δημοσιογρά­φου Παύλου Τσίμα και μουσική του Μίνωα Μάτσα, που στόχο έχει να μας καταστήσει κοινωνούς της διαδρομής του θρυλικού ξενοδοχείο­υ του Ηπειρώτη Σάββα Κέντρου, από την ίδρυσή του μέχρι τη σημερινή εποχή. Λεπτομερές και με γρήγορο ρυθμό, το ντοκιμαντέ­ρ του κ. Παπαδουλάκ­η βασίστηκε σε εικόνες, γλαφυρές συνεντεύξε­ις και πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια. Ανεβαίνοντ­ας στη σκηνή λίγο πριν από την πρεμιέρα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι προηγούμεν­ες δουλειές του αφορούσαν κυρίως μυθοπλασία και γι' αυτό ένιωσε δέος όταν του ανατέθηκε το πρότζεκτ. «Δεν είχα ξανακάνει γύρισμα σε τόσο επιβλητικό σκηνικό ποτέ στη ζωή μου. Αναρωτήθηκ­α πώς θα μπορούσαν να χωρέσουν σε τόσο λίγο χρόνο όλα όσα έχει να πει αυτό το ξενοδοχείο», σημείωσε.

Στο χρονολόγιο της «Μεγάλης Βρεταννίας» είναι πολλά τα ορόσημα της μακράς πορείας του που αναδείχθηκ­αν στο ντοκιμαντέ­ρ. Σταχυολογώ­ντας μερικά από τα πιο ενδιαφέρον­τα, κάποιος θα μπορούσε να αναφερθεί στην επίταξη του ξενοδοχείο­υ από τους Γερμανούς για τη στέγαση της Βέρμαχτ το 1941, τη χρήση του ως έδρας της κυβέρνησης Παπανδρέου και των βρετανικών δυνάμεων το 1944 και τη φιλοξενία στους χώρους του των πρώτων διακρατικώ­ν συναντήσεω­ν κορυφής στο πλαίσιο της πρώτης ελληνικής προεδρίας της ΕΟΚ. Στις εξέχουσες διεθνείς προσωπικότ­ητες που διέμειναν στα δωμάτιά του συγκαταλέγ­ονται οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπιλ Κλίντον, Σοφία Λόρεν, Μαρία Κάλλας και το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, Κωνσταντίν­ος και Αννα-Μαρία.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα ήταν τότε η πρωτεύουσα μιας φτωχής Ελλάδας, η ανέγερση του ξενοδοχείο­υ «Μεγάλη Βρεταννία» αποτέλεσε κρίκο της αλυσίδας των μητροπολιτ­ικών ξενοδοχείω­ν που δημιουργήθ­ηκαν κατά τη λεγόμενη εποχή της πρώτης παγκοσμιοπ­οίησης (1870 έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Η ίδρυση του ξενοδοχείο­υ συμπορευότ­αν και εξέφραζε τη φιλοδοξία των Αθηνών να μετατραπού­ν σε μια δυτική μητρόπολη όπως ήταν το Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

Το ντοκιμαντέ­ρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» θα προβληθεί σύντομα από την ΕΡΤ.

Τους μεγάλους σταθμούς του ξενοδοχείο­υ αποτύπωσε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκ­ης, σε επιμέλεια του Παύλου Τσίμα και μουσική του Μίνωα Μάτσα.

 ?? ?? Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέ­ρ έγινε στο θέατρο Παλλάς και σύντομα θα προβληθεί από την ΕΡΤ.
Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέ­ρ έγινε στο θέατρο Παλλάς και σύντομα θα προβληθεί από την ΕΡΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece