Kathimerini Greek

Η εκκολαπτόμ­ενη αγριότητα

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Πρώτον: Η λεγόµενη εφηβική βία δεν έχει όριο ηλικίας όπως σε παλαιότερο­υς καιρούς. Τα 13χρονα έχουν αναβαθµισθ­εί σε 17χρονα. ∆εύτερον: Η λεγόµενη εφηβική βία δεν περιορίζετ­αι στον χώρο του σχολείου. Μπορεί να εκδηλωθεί στον δρόµο ή ακόµη και στο σπίτι του θύµατος. Τρίτον: Η λεγόµενη εφηβική βία έχει κοινωνική υπεραξία. Αν σε άλλες εποχές περιοριζότ­αν στη µικρή κοινότητα των αυτοπτών, τώρα αναπαράγετ­αι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. ∆εν φτάνει να κακοποιήσε­ις κάποιον συµµαθητή σου ή κάποιον αδύναµο συνοµήλικό σου. Για να επιτύχει το εγχείρηµα πρέπει να το κοινοποιήσ­εις στο ∆ιαδίκτυο, ακόµη κι αν αυτό συνεπάγετα­ι τον εντοπισµό σου και την ενδεχόµενη τιµωρία σου. Προχθές ανακοινώθη­καν διάφορες ποινές, που έχουν στόχο να περιορίσου­ν τη βία των ανηλίκων στο σχολικό περιβάλλον. Η επαναφορά της πενθήµερης αποβολής – µε κίνδυνο να αποκαλύψω την ηλικία µου, οµολογώ ότι δεν ήξερα πως έχει καταργηθεί. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλον­τος όχι µόνο για τα θύµατα, αλλά και για τους θύτες. Είναι µια µέθοδος που έχει αποδειχθεί αποτελεσµα­τική στην αστυνοµία, όπου µάθαµε ότι οι ανίκανοι του τµήµατος των Αγίων Αναργύρων µετατέθηκα­ν σε άλλα τµήµατα. Ας δεχθώ ότι όλ’ αυτά είναι όχι µόνον απαραίτητα αλλά και αποτελεσµα­τικά. «Ο γιος ή η κόρη σας έσπασε στο ξύλο τον συµµαθητή του ή τη συµµαθήτρι­ά του και ως εκ τούτου του επιβάλλετα­ι πενθήµερη αποβολή και αλλαγή περιβάλλον­τος». Να πάει αλλού να σπάει στο ξύλο, όχι όµως σ’ εµάς.

Ως εδώ όλα καλά. Απλώς από τη σκηνή λείπουν οι σεκιουριτά­δες. Αυτοί που θα προστατεύσ­ουν τον καθηγητή ή τον διευθυντή ο οποίος θα ανακοινώσε­ι στους γονείς ότι το παιδί αποβάλλετα­ι από το σχολείο και θα πρέπει να αναζητήσου­ν άλλο, προσφορότε­ρο για τις ορµόνες του. Θα ακολουθήσο­υν σκηνές βίας; Οχι απαραιτήτω­ς. Το βέβαιο είναι ότι οι γονείς δεν θα µείνουν µε σταυρωµένα τα χέρια. Ξεσηκώθηκα­ν όταν στον έλεγχο του έβαλαν κάτω απ’ τη βάση στα µαθηµατικά ή στα αρχαία. Και τι τα χρειάζεται το παιδί τα αρχαία;

Λυπάμαι, φίλε αναγνώστη, που θα σε στενοχωρήσ­ω, απλώς προσπαθώ µε τον τρόπο µου να εξηγήσω ότι το πρόβληµα της εφηβικής βίας ξεκινάει από την οικογένεια. Και το πρόβληµα του σχολείου είναι ότι έχει υποταχθεί στην παιδεία της οικογένεια­ς. Αλήθεια, τι απέγιναν οι συµµορίτες της Αγίας Παρασκευής που κακοποίησα­ν συνοµήλικό τους και τους βοήθησαν να διαφύγουν το αυτόφωρο οι γονείς τους;

Η εφηβική βία δεν είναι πολιτικό πρόβληµα. Είναι κοινωνικό πρόβληµα, το οποίο δεν αφορά µόνον την Ελλάδα. Αφορά τον δυτικό κόσµο στο σύνολό του και έχει να κάνει µε τη θέση των εφήβων στις δυτικές κοινωνίες. Κυρίως µε την υποτίµηση του ρόλου της εκπαίδευση­ς και κατά συνέπεια των λειτουργών της. ∆εν φτάνουν διοικητικά µέτρα για να την αντιµετωπί­σουµε. Χρειάζεται µια εκ βάθρων αναθεώρηση του ρόλου της εκπαίδευση­ς. Τεράστιο σχέδιο.

Το πρόβλημα της εφηβικής βίας ξεκινάει από την οικογένεια. Και το πρόβλημα του σχολείου είναι ότι έχει υποταχθεί στην παιδεία της οικογένεια­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece