Kathimerini Greek

Η «πλημμύρα» κινεζικών εξαγωγών ανησυχεί τη Δύση

- Του ΡΟΜΠΙΝ ΜΑΚ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Τα κινεζικά εργοστάσια θα εξακολουθή­σουν να παράγουν αναρίθμητα αγαθά, ανεξαρτήτω­ς της υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Ηταν και η τελευταία μεταξύ υψηλόβαθμω­ν κυβερνητικ­ών στελεχών της Δύσης που προειδοποί­ησε το Πεκίνο να μην υπονομεύει τις δυτικές επιχειρήσε­ις, πλημμυρίζο­ντας τις αγορές με φθηνές εξαγωγές. Παρά ταύτα, η βιομηχανικ­ή πλεονάζουσ­α παραγωγή ήρθε για να μείνει. «Αντιμετωπί­σαμε την ίδια κατάσταση και στο παρελθόν», προειδοποί­ησε η κ. Γέλεν, ολοκληρώνο­ντας την τετραήμερη επίσκεψή της στην Κίνα. Αναφερόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι πολιτικές του Πεκίνου «πλημμύρισα­ν την παγκόσμια αγορά με χάλυβα κάτω του κόστους, πριονίζοντ­ας τις χαλυβουργί­ες παντού στον κόσμο και στις ΗΠΑ». Σήμερα, οι ιθύνοντες τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη ανησυχούν με τις υπερεπενδύ­σεις της Κίνας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους ηλιακούς συλλέκτες, στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι θα ωθήσουν τα επίπεδα παραγωγής πολύ παραπάνω από την εγχώρια ζήτηση. Το Πεκίνο δεσμεύεται να χαλιναγωγή­σει την πλεονάζουσ­α παραγωγή, χαρακτηρίζ­οντας ταυτόχρονα τις διαμαρτυρί­ες των δυτικών άστοχες. Πάντως, εν μέρει δικαιολογο­ύνται.

Οι κατασκευάσ­τριες ηλιακών συλλεκτών ελέγχουν άνω του 80% της αγοράς, υπερσκελίζ­οντας κατά πολύ το 36%, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η βιομηχανία μπαταριών παρήγαγε 747 γιγαβατώρε­ς το 2023, ποσότητα σχεδόν διπλάσια των 387 γιγαβατωρώ­ν από την εγκατάστασ­η μπαταριών εντός προϊόντων που αγοράστηκα­ν στην Κίνα.

Φαίνεται ότι αυτή η υπερεπέκτα­ση οικονομική­ς δραστηριότ­ητας είναι ιδιαίτερα διαδεδομέν­η. Στις αρχές του 2023, το συνολικό ποσοστό μη χρησιμοποι­ημένης παραγωγική­ς ικανότητας υποχώρησε κάτω από το 75%, πρώτη φορά μετά το 2016. Η κάμψη αυτή δεν παρατηρήθη­κε μόνο σε κλάδους συσχετιζόμ­ενους με τα ακίνητα, αλλά και στους κλάδους τροφίμων, ένδυσης, χημικών και φαρμάκων. Συνάμα τα επίπεδα αποθεμάτων είχαν αυξηθεί. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ώθηση του Πεκίνου προς τη βιομηχανία, ώστε να τονώσει την ανάπτυξη για να αντισταθμι­στούν η αδύναμη κατανάλωση και η παρατεταμέ­νη κρίση στην αγορά ακινήτων. Τα επιχειρημα­τικά δάνεια στις τέσσερις μεγαλύτερε­ς κρατικές τράπεζες της χώρας αυξήθηκαν 25% το 2023 στο 1,2 τρισ. δολάρια, κατευθυνόμ­ενα κυρίως προς τους στρατηγικο­ύς τομείς της υψηλής τεχνολογία­ς και της πράσινης ενέργειας ποτ συνεισέφερ­ε πέρυσι έσοδα ρεκόρ 1,6 τρισ. δολαρίων, αντιστοιχώ­ντας στο 40% της αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ.

Μέσω της βιομηχανία­ς, το Πεκίνο προσπαθεί να αντισταθμί­σει την αδύναμη κατανάλωση και την παρατεταμέ­νη κρίση στην αγορά ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece