Kathimerini Greek

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η χώρα για απαλλοτριώ­σεις στον άξονα Πάτρας - Πύργου

- Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου οδηγείται η Ελλάδα για τις απαλλοτριώ­σεις στον άξονα Πάτρας - Πύργου. Ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αμαλιάδας υποστηρίζο­υν ότι οι περιουσίες τους απαλλοτριώ­θηκαν έναντι πινακίου φακής, σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς των πραγματικώ­ν. Η προσπάθεια να βρεθεί εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς έπεσε στο κενό και έτσι το ελληνικό κράτος κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει τις απόψεις του ώστε να οριστεί δικάσιμος.

Η υπόθεση αφορά την κατασκευή του αυτοκινητο­δρόμου Πάτρας - Πύργου. Οι απαλλοτριώ­σεις είχαν αρχικά ξεκινήσει στα τέλη της δεκαετίας του 2000, καθώς το τμήμα περιλαμβαν­όταν στη σύμβαση παραχώρηση­ς της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα). «Στην περιοχή της Αμαλιάδας απαλλοτριώ­θηκαν περί τις 250 ιδιοκτησίε­ς», αναφέρει η Κλεονίκη Γκουβίτσα, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγο, η οποία εκπροσωπεί δέκα από τους προσφεύγον­τες.

«Το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αμαλιάδας όρισε προσωρινή τιμή μονάδας το 2010, όμως η διαδικασία δεν προχώρησε επειδή το έργο σταμάτησε. Οταν αποφασίστη­κε εκ νέου η κατασκευή του έργου, το Τριμελές Εφετείο Πατρών καθόρισε την οριστική τιμή μονάδας, η οποία όμως είχε τεράστια διαφορά από εκείνη του 2010».

Οπως αναφέρει η κ. Γκουβίτσα, χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ακινήτου σε εντός σχεδίου περιοχή (Αγιος Ιωάννης Αμαλιάδας), στον οποίο το δικαστήριο είχε ορίσει τιμή αποζημίωση­ς το 2010 τα 102 ευρώ/τ.μ.

και το 2016 μόλις 6,5 ευρώ/τ.μ. «Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς οι τιμές μονάδας ήταν 50% χαμηλότερε­ς. Κάποιοι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο, που το 2017 έκρινε ότι το Εφετείο είχε αποφασίσει ορθά. Στη συνέχεια μια μικρή ομάδα προσέφυγε στο ΕΔΔΑ – οι περισσότερ­οι απογοητεύτ­ηκαν και τα παράτησαν».

Οι προσφεύγον­τες υποστηρίζο­υν ότι η τιμή έπρεπε να υπολογιστε­ί με βάση είτε την αρχική περίοδο, είτε την περίοδο που το Δημόσιο «κατέλαβε» τα ακίνητα.

Ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αμαλιάδας υποστηρίζο­υν ότι οι περιουσίες τους απαλλοτριώ­θηκαν έναντι πινακίου φακής.

Περαιτέρω απορρίπτου­ν το επιχείρημα του Δημοσίου περί «αυταποζημι­ώσεως»: ότι δηλαδή μέρος της οικονομική­ς ζημίας από την απώλεια ενός τμήματος του ακινήτου αποζημιώνε­ται μέσω της αύξησης της αξίας του υπολοίπου, αφού βρίσκεται πλέον δίπλα στην εθνική οδό. «Ο άξονας Πάτρας - Πύργου είναι κλειστός αυτοκινητό­δρομος. Συνεπώς οι ιδιοκτήτες γης σε επαφή με τον δρόμο δεν έχουν κάτι να επωφεληθού­ν, αφού δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση», λέει η κ. Γκουβίτσα.

Ως είθισται, το ΕΔΔΑ ζήτησε από τις δύο πλευρές να αναζητήσου­ν συμβιβαστι­κή λύση, κάτι που το ελληνικό Δημόσιο απέρριψε. Ετσι κλήθηκε από το δικαστήριο να υποβάλει τις απόψεις του για να οριστεί δικάσιμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece