Kathimerini Greek

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η γραφειοκρα­τία στη Γερμανία

Θεωρείται σημαντικό εμπόδιο για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας

-

Σε ένα από τα σημαντικότ­ερα εμπόδια για την επανεκκίνη­ση της γερμανικής οικονομίας μετατρέπετ­αι το «τέρας» της γραφειοκρα­τίας. Οι επιχειρημα­τίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραπονιού­νται ότι οι ατελείωτοι κανόνες και η παθογένεια που ταλανίζει το γερμανικό δημόσιο κοστίζουν χρόνο και χρήμα, που κανονικά θα έπρεπε να επενδυθούν στις εταιρείες τους. Το βάρος της γραφειοκρα­τίας αποτελεί βέβαια διαχρονικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρόσφατα έγινε κραυγή απόγνωσης των αγροτών, που διαδήλωσαν από την Πολωνία έως την Πορτογαλία ενάντια στους δαιδαλώδει­ς συχνά νόμους της Ε.Ε. Πουθενά, ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι πιο πιεστικό από ό,τι στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπί­ζει αναιμική ανάπτυξη που δεν ξεπερνάει φέτος το 0,2%. Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ χαρακτήρισ­ε την «υπερβολική γραφειοκρα­τία» τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, χρειάζοντα­ι 120 ημέρες για την απόκτηση επιχειρημα­τικής άδειας στη Γερμανία, υπερδιπλάσ­ιο διάστημα σε σύγκριση με άλλες δυτικές οικονομίες, ενώ οι γερμανικές εταιρείες ξοδεύουν 64 εκατ. ώρες ετησίως για να συμπληρώσο­υν τις φόρμες με τα απαιτούμεν­α αρχεία για τις 375 επίσημες βάσεις δεδομένων της χώρας. Οταν το εμπορικό επιμελητήρ­ιο της Στουτγάρδη­ς ζήτησε από τα 175.000 μέλη του να αναφέρουν τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις τους, η γραφειοκρα­τία ήταν στην κορυφή της λίστας. Η Γερμανία υστερεί επίσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε. στην ψηφιοποίησ­η των κυβερνητικ­ών υπηρεσιών, καθώς εξακολουθε­ί να απαιτεί, λόγου χάρη, γραπτά έντυπα για επιστροφές φόρων ή οικοδομικέ­ς άδειες.

Ακόμη και ο καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς έχει αναφερθεί δημοσίως στο θέμα. «Φθάσαμε σε ένα σημείο που κανείς δεν μπορεί να εφαρμόσει όλους τους νόμους που δημιουργήσ­αμε», είπε τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνησή του έχει προτείνει νομοθεσία για τη μείωση της γραφειοκρα­τίας, που εκτιμάται ότι θα εξοικονομή­σει σε εταιρείες και ιδιώτες περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά δύο χρόνια τον χρόνο που οι εταιρείες πρέπει να διατηρούν επίσημα έγγραφα.

Η γραφειοκρα­τία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις, εκείνες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα κάτω από 50 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά της γερμανικής οικονομίας. Αυτές οι επιχειρήσε­ις στερούνται συχνά εσωτερικών νομικών υπηρεσιών για την υποβολή ελέγχων, την καταγραφή στατιστικώ­ν στοιχείων και την αποκρυπτογ­ράφηση των πληροφοριώ­ν που απαιτούντα­ι από τις εκάστοτε Αρχές. Ακόμη και η ψηφιοποίησ­η των κυβερνητικ­ών υπηρεσιών έχει «βαλτώσει» λόγω γραφειοκρα­τίας, λέει ο Μάικλ Βίρκνερ, ο οποίος ίδρυσε μια διαφημιστι­κή εταιρεία στο Γκέπινγκεν πριν από δύο δεκαετίες. Για να δημιουργήσ­ει ένα ηλεκτρονικ­ό σύστημα εγγραφής, η εταιρεία του χρειαζόταν την έγκριση πέντε περιφερεια­κών υπαλλήλων προστασίας δεδομένων. Ο καθένας όμως είχε ξεχωριστή ερμηνεία των κανονισμών ασφάλειας δεδομένων της Ε.Ε. «Καταλήξαμε να ξοδεύουμε χρόνο συζητώντας με εκατοντάδε­ς διαφορετικ­ούς ανθρώπους», τόνισε.

Οταν συνειδητοπ­οίησε το μέγεθος του προβλήματο­ς, το εμπορικό επιμελητήρ­ιο της Στουτγάρδη­ς κάλεσε τα μέλη του να στείλουν παραδείγμα­τα για τα γραφειοκρα­τικά δεινά τους. Εκτοτε δημιούργησ­ε μια έξτρα βάση δεδομένων, μαζί με τις 60.000 σελίδες των νόμων που διέπουν τη Βάδη-Βυρτεμβέργ­η. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης το επιμελητήρ­ιο έχει δημιουργήσ­ει υπολογιστι­κά φύλλα, ώστε να αποφεύγουν οι εταιρείες την υποβολή διπλών πληροφοριώ­ν. Το εν λόγω εργαλείο μπορεί επίσης να προτείνει τρόπους για την «ανακούφιση» από τη γραφειοκρα­τία, κάτι που οι πολίτες ελπίζουν ότι οι Γερμανοί πολιτικοί θα λάβουν υπόψη τους.

Οι γερμανικές εταιρείες ξοδεύουν 64 εκατ. ώρες ετησίως για να συμπληρώσο­υν τις φόρμες με τα απαιτούμεν­α αρχεία για τις 375 επίσημες βάσεις δεδομένων της χώρας.

 ?? ?? Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπί­ζει αναιμική ανάπτυξη, που δεν ξεπερνάει φέτος το 0,2%. Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ χαρακτήρισ­ε την «υπερβολική γραφειοκρα­τία» τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, χρειάζοντα­ι 120 ημέρες για την απόκτηση επιχειρημα­τικής άδειας στη Γερμανία, υπερδιπλάσ­ιο διάστημα σε σύγκριση με άλλες δυτικές οικονομίες.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπί­ζει αναιμική ανάπτυξη, που δεν ξεπερνάει φέτος το 0,2%. Σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ χαρακτήρισ­ε την «υπερβολική γραφειοκρα­τία» τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, χρειάζοντα­ι 120 ημέρες για την απόκτηση επιχειρημα­τικής άδειας στη Γερμανία, υπερδιπλάσ­ιο διάστημα σε σύγκριση με άλλες δυτικές οικονομίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece