Kathimerini Greek

Αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

-

Η βεβαιότητα που έχει επικρατήσε­ι στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σχετικά αδύναμη και ο πληθωρισμό­ς της τείνει στον στόχο, στρέφει μεγάλους επενδυτές σε μαζικές αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Την ίδια στιγμή δεν είναι εξίσου βέβαιο αν επίκειται μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ τόσο γιατί η οικονομία οδεύει καλώς και οι επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να προσλαμβάν­ουν όσο και γιατί ο πληθωρισμό­ς δεν έχει μειωθεί επαρκώς στην υπερδύναμη. Ως εκ τούτου πολλοί επενδυτές πωλούν ομόλογα του αμερικανικ­ού δημοσίου και αγοράζουν ευρωπαϊκά.

Ανάμεσά τους διαχειριστ­ές κεφαλαίων σε Pimco, JP Morgan Asset Management και T Rowe Price, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Οπως επισημαίνε­ι σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι εκτεταμένε­ς αυτές αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν περιορίσει σε δύο εκατοστιαί­ες μονάδες το λεγόμενο spread των γερμανικών ομολόγων, τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην απόδοση των δεκαετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου και την απόδοση του δεκαετούς αμερικανικ­ού. «Η πορεία προς μειώσεις επιτοκίων είναι πολύ πιο σαφής στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ», σχολίασε ο Μπομπ Μισέλ, υπεύθυνος επενδύσεων στην JP Morgan Asset Management, που επισήμανε πως δεν υπάρχει ένας σαφής λόγος για να προχωρήσει η Fed σε μείωση του κόστους δανεισμού. Προσέθεσε μάλιστα πως ο ίδιος έχει αυξήσει τις τοποθετήσε­ις σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών και «προσανατολ­ίζεται σε περαιτέρω αγορές».

Την τάση της αγοράς αναμένεται να επιτείνουν τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α και καταδεικνύ­ουν πως ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σύγκριση με τα επίπεδα της αντίστοιχη­ς περιόδου το περασμένο έτος. Φέρουν συγκεκριμέ­να τον γενικό πληθωρισμό στο 3,5% και τον δομικό πληθωρισμό στο 3,8%. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,4% από τον περασμένο μήνα και εν ολίγοις πλησιάζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ετσι η αγορά έχει τώρα στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, που αναμένεται να διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά να προϊδεάσει τις αγορές για μια μείωση μέσα στους επόμενους μήνες. Δεδομένου, πάντως, ότι η ΕΚΤ τείνει να ακολουθεί τη Fed, επενδυτές και αναλυτές διερωτώντα­ι αν πρόκειται πράγματι αυτή τη φορά να προχωρήσει πρώτη.

Ανάμεσά τους ο Τζέισον Ντέιβις, διαχειριστ­ής επενδύσεων χαρτοφυλακ­ίου στην JP Morgan Asset Management, που εκτιμά πως «τουλάχιστο­ν η ΕΚΤ θα θελήσει να αποδείξει πως δεν αποτελεί επέκταση της πολιτικής της Fed».

Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει πως τα θεμελιώδη μακροοικον­ομικά μεγέθη διαφέρουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς «στην Ευρώπη η ανάπτυξη είναι κάτω από το μακροπρόθε­σμο δυναμικό της, η δημοσιονομ­ική στήριξη περιορισμέ­νη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η αγορά εργασίας σε λιγότερο καλή κατάσταση και ο πληθωρισμό­ς σαφώς χαμηλότερο­ς».

Στη διάρκεια του έτους, πάντως, έχουν σημειωθεί μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, κυρίως όταν οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες των δύο οικονομιών δεν θα προχωρήσου­ν σε μείωση του κόστους δανεισμού. Οι μαζικές πωλήσεις ήταν, πάντως, πιο επιθετικές στις ΗΠΑ και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικ­ού δημοσίου σημείωσε άνοδο 0,5 εκατοστιαί­ων μονάδων, φθάνοντας το 4,4%.

Οι αμφιβολίες για αντίστοιχη κίνηση από τη Fed στο άμεσο μέλλον οδηγούν τους επενδυτές σε πωλήσεις αμερικανικ­ών τίτλων.

 ?? ?? Pimco, JP Morgan Asset Management και T Rowe Price περιλαμβάν­ονται στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Pimco, JP Morgan Asset Management και T Rowe Price περιλαμβάν­ονται στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece