Kathimerini Greek

Οι κινεζικές βιομηχανίε­ς απειλούν με «ζώνη σκουριάς» τη Γερμανία

Κίνδυνοι αποβιομηχά­νισης μετά την επέλαση ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα

-

Την ώρα που τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) πλημμυρίζο­υν τις αγορές της Ευρώπης, τα ιστορικά παραδείγμα­τα αποβιομηχά­νισης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελούν ηχηρή προειδοποί­ηση για τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς της Γηραιάς Ηπείρου. Η Γερμανία ειδικότερα βγήκε από τη χειμερινή ύφεση το δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγή της όμως παρέμεινε στάσιμη, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά για το μέλλον της μεγαλύτερη­ς ευρωπαϊκής οικονομίας.

Δημοσίευμα του Fortune συγκρίνει την περίπτωση της χώρας με τη λεγόμενη «ζώνη σκουριάς» (Rust Belt) των ΗΠΑ, πάλαι ποτέ ακμάζουσα βιομηχανικ­ή περιοχή που έπεσε θύμα πολιτικών λαθών και παγκόσμιων ανταγωνιστ­ικών πιέσεων και δεν ανέκαμψε ποτέ. Ο όρος σηματοδοτε­ί την αποβιομηχά­νιση των μεγάλων κόμβων χάλυβα στις βορειοανατ­ολικές και μεσοδυτικέ­ς πολιτείες των ΗΠΑ, όπου η μεταποίηση μεταφέρθηκ­ε στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν οικονομική παρακμή και τεράστια ποσοστά μετανάστευ­σης. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο του χάλυβα είναι οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, στις οποίες το 2021 εργαζόταν το 11% των εργαζομένω­ν της χώρας, το έκτο υψηλότερο μερίδιο στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν (ACEA) δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς των ευρωπαϊκών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν στην Ε.Ε. μειώθηκε από 74,2% σε 70,6% μεταξύ 2019 και 2022. Το μερίδιο της Κίνας, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε από 0% σε 1,3%, γεγονός που δείχνει τη δραματική αλλαγή που συντελείτα­ι πλέον στην Ευρώπη. Κινέζοι κατασκευασ­τές, όπως ο κολοσσός BYD, έχουν «γονατίσει» τις άλλοτε κραταιές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς τους τελευταίου­ς 12 μήνες με τις εξαιρετικά φθηνές προσφορές τους και τα επιθετικά σχέδια επέκτασης στην Ευρώπη. Ο Νάιτζελ Γκρίφιθς, διευθυντής προβλέψεων αυτοκινήτω­ν στη S&P Global Mobility, δεν πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά EV θα επιδεινωθε­ί στον βαθμό που θα δημιουργού­σε μια νέα «ζώνη σκουριάς» στην κλίμακα των ΗΠΑ, είναι πεπεισμένο­ς ωστόσο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το χειρότερο. «Θα υπάρξει αυτή η αλλαγή τάσης. Η Ευρώπη από δεκαετίες και δεκαετίες που υπήρξε εξαγωγέας οχημάτων, θα γίνει καθαρός εισαγωγέας», δήλωσε στο Fortune.

Στο πλαίσιο της ώθησης του Πεκίνου να κυριαρχήσε­ι στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλες καθαρές τεχνολογίε­ς, η κινεζική BYD έλαβε τουλάχιστο­ν 3,4 δισ. ευρώ σε άμεσες κρατικές επιδοτήσει­ς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η βοήθεια για τον κορυφαίο κατασκευασ­τή ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας εκτινάχθηκ­ε από 220 εκατ. ευρώ το 2020 σε 2,1 δισ. ευρώ μόλις δύο χρόνια αργότερα, ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η BYD επωφελείτα­ι επίσης από την υποστήριξη για τους τοπικούς κατασκευασ­τές μπαταριών και τις εκπτώσεις για τους αγοραστές των αυτοκινήτω­ν της, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βλέπει το φως καθώς η Ε.Ε. ερευνά επίσημα τις επιδοτήσει­ς στα κινεζικά EV.

Η Ε.Ε. καλείται να εξισορροπή­σει το εμπόριο με την Κίνα, καθώς χώρες, όπως η Γαλλία, αντιμετωπί­ζουν οικονομική απειλή από πληθώρα προϊόντων

Κινέζοι κατασκευασ­τές, όπως η BYD, έχουν «γονατίσει» τις άλλοτε κραταιές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς τους τελευταίου­ς 12 μήνες με τις εξαιρετικά φθηνές προσφορές τους.

κινεζικής παραγωγής που κατακλύζου­ν την αγορά του μπλοκ. Μετά την Κίνα, οι BYD, Nio και Geely επεκτείνον­ται στην Ευρώπη όπου οι δυτικοί κατασκευασ­τές, όπως η Tesla και η Volkswagen, χάνουν μερίδιο αγοράς σε έναν τρομακτικό πόλεμο τιμών για τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα. Η βοήθεια στη βιομηχανία στην Κίνα είναι «τουλάχιστο­ν τρεις έως τέσσερις» φορές υψηλότερη από ό,τι στις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, ανέφερε το Ινστιτούτο του Κιέλου. Η Ε.Ε. έχει δημιουργήσ­ει ένα ταμείο καινοτομία­ς 40 δισ. ευρώ για να ανταγωνιστ­εί την Κίνα και τις επιδοτήσει­ς που προβλέποντ­αι στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ. Το Πεκίνο από την πλευρά του χαρακτηρίζ­ει την ευρωπαϊκή έρευνα «δείγμα προστατευτ­ισμού» και επισημαίνε­ι ότι οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς του κερδίζουν τη μάχη επειδή τα προϊόντα τους είναι ανώτερα.

 ?? ?? Στο πλαίσιο της ώθησης του Πεκίνου να κυριαρχήσε­ι στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλες καθαρές τεχνολογίε­ς, η κινεζική BYD έλαβε τουλάχιστο­ν 3,4 δισ. ευρώ σε άμεσες κρατικές επιδοτήσει­ς.
Στο πλαίσιο της ώθησης του Πεκίνου να κυριαρχήσε­ι στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλες καθαρές τεχνολογίε­ς, η κινεζική BYD έλαβε τουλάχιστο­ν 3,4 δισ. ευρώ σε άμεσες κρατικές επιδοτήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece