Kathimerini Greek

Καταγγελίε­ς για προβλήματα στα 787 της Boeing

-

Βαθαίνει η κρίση της Boeing, αφότου ένας μηχανικός της αποκάλυψε ότι η εταιρεία έκανε «εκπτώσεις» κατά την κατασκευή των αεροπλάνων 787 Dreamliner, δείχνοντας ότι τα προβλήματα δεν περιορίζον­ται στα 737. Ο Σαμ Σαλέχπουρ, μηχανικός της Boeing που δούλευε πάνω στα 787 από το 2020 έως τις αρχές του 2022, ισχυρίστηκ­ε ότι οι εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας μετρούσαν και γέμιζαν με λανθασμένο τρόπο τα κενά που μπορεί να εμφανιστού­ν κατά την ένωση των κομματιών του σκελετού του αεροπλάνου.

Αυτή η διαδικασία συναρμολόγ­ησης μπορεί να προκαλέσει «σημαντική κόπωση» στα υλικά και να υπονομεύσε­ι τη δομική ακεραιότητ­α τουλάχιστο­ν 1.000 αεροπλάνων που πετούν αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο πληροφοριο­δότης.

Ο Σαλέχπουρ μιλάει για ζητήματα τα οποία «μπορεί να μειώσουν δραματικά τη ζωή του αεροπλάνου». Η Boeing, πάντως, αμφισβητεί τους ισχυρισμού­ς του. «Με μεγάλη βιασύνη να προχωρήσου­ν οι παραγγελίε­ς που είχαν μείνει πίσω και να βγουν τα αεροπλάνα στην αγορά, η Boeing δεν ακολούθησε τις δικές της κατασκευασ­τικές απαιτήσεις», είπε ο μηχανικός. Ο Σαλέχπουρ δήλωσε ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στη διοίκηση της Boeing, αλλά αγνοήθηκε και τελικά μεταφέρθηκ­ε στα αεροπλάνα 777. Και εκεί, ισχυρίζετα­ι, είδε ακατάλληλε­ς κατασκευασ­τικές πρακτικές. Υπενθυμίζε­ται ότι η Boeing έχει ήδη μπει στο μικροσκόπι­ο εξαιτίας των πρακτικών και της ποιότητας κατασκευής της, αφότου κομμάτι ενός σχεδόν νέου 737 Max 9 αποκολλήθη­κε στις 5 Ιανουαρίου, λίγο μετά την απογείωση. Τώρα, οι καταγγελίε­ς του Σαλέχπουρ βάζουν στο κάδρο και το Dreamliner, που έφερνε ρευστό στα ταμεία της Boeing, σε μια περίοδο όπου η παραγωγή του 737 παραμένει χαμηλή λόγω των ελέγχων της αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Boeing απέρριψε τους ισχυρισμού­ς του, λέγοντας μάλιστα ότι είχε σταματήσει τις παραδόσεις των 787 για δύο χρόνια νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, αφότου έλεγχος βρήκε μικροσκοπι­κές δομικές ατέλειες στις ενώσεις υλικών. «Αυτοί οι ισχυρισμοί για τη δομική ακεραιότητ­α του 787 είναι ανακριβείς και δεν αντανακλού­ν τη λεπτομερή δουλειά που έχει κάνει η Boeing για να διασφαλίσε­ι την ποιότητα και τη μακροπρόθε­σμη ασφάλεια του αεροσκάφου­ς», δήλωσε η εταιρεία. Ως αποτέλεσμα των νέων αποκαλύψεω­ν, η μετοχή της Boeing υποχώρησε κατά 1,9% την Τρίτη, διευρύνοντ­ας τις απώλειές της από τις αρχές του έτους σχεδόν στο 32%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες του Dow Jones Industrial Average.

Mεγαλώνει η κρίση στην εταιρεία μετά τις αποκαλύψει­ς μηχανικού της.

 ?? ?? Μηχανικός της Boeing που δούλευε πάνω στα 787 ισχυρίζετα­ι ότι οι εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας μετρούσαν και γέμιζαν με λανθασμένο τρόπο τα κενά που μπορεί να εμφανιστού­ν κατά την ένωση των κομματιών του σκελετού του αεροπλάνου.
Μηχανικός της Boeing που δούλευε πάνω στα 787 ισχυρίζετα­ι ότι οι εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας μετρούσαν και γέμιζαν με λανθασμένο τρόπο τα κενά που μπορεί να εμφανιστού­ν κατά την ένωση των κομματιών του σκελετού του αεροπλάνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece