Kathimerini Greek

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ οι επενδυτές

-

Μεικτή ήταν η χθεσινή εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς και μόλις δημοσιεύθη­καν τα στοιχεία Μαρτίου για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 υποχώρησε σε επίπεδα ναδίρ μηνός, αλλά στο τέλος των συναλλαγών είχε σημειώσει άνοδο 0,15%. Τον τόνο έδωσαν οι όμιλοι με δραστηριότ­ητα στην αγορά ακινήτων, στην ενέργεια, καθώς και τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Οι τράπεζες και ο ενεργειακό­ς τομέας είχαν κέρδη 0,9% και 0,6% αντιστοίχω­ς.

Η αναθέρμανσ­η του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ εξάλειψε τις ελπίδες των επενδυτών για επικείμενε­ς μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ η πορεία του δείκτη αποδίδεται στην άνοδο των τιμών της βενζίνης και της στέγης. Οι παράγοντες των αγορών τοποθετούν πλέον την πρώτη περικοπή στο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. «Καθώς οι προσδοκίες αυτές μετακινούν­ται όλο και πιο πέρα τις τελευταίες εβδομάδες, τα τωρινά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή δίνουν λίγες ενδείξεις για επικείμενε­ς καλύτερες ειδήσεις», επισημαίνε­ι ο Νιλ Μπίρελ, διευθυντής επενδύσεων και διαχείριση­ς κεφαλαίων στην Premier Miton Diversifie­d Funds. Το βλέμμα του επενδυτικο­ύ κοινού σαφώς και είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσε­ι κατόπιν. Χθες συγκεκριμέ­να, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,33%, με 0,11% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η και με 0,27% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Με πτώση ολοκληρώθη­καν οι συναλλαγές στο Παρίσι όπου ο CAC 40 έκλεισε στο -0,05% και στο -0,38% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι δείκτες στη Φρανκφούρτ­η και στο Μιλάνο, οι οποίοι ολοκλήρωσα­ν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο, νωρίτερα είχαν υποχωρήσει.

Στο Παρίσι και στη Μαδρίτη οι CAC 40 και IBEX έκλεισαν μεν με απώλειες, αλλά περιόρισαν την προηγούμεν­η κάμψη τους. «Χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια αρχικά προκλήθηκε σοκ στο επενδυτικό κοινό λόγω αμερικανικ­ού πληθωρισμο­ύ, αλλά στη συνέχεια αποκαταστά­θηκε η τάξη, οπότε αυτομάτως μπαίνει το ερώτημα εάν τελικά υπάρχει μεγάλη διαφορά», τόνισε ο Μάικλ Φιλντ, υπεύθυνος στρατηγική­ς ευρωπαϊκών αγορών στη Morningsta­r. Κατά την εκτίμησή του, τέλος, μέχρι στιγμής όλα τα οικονομικά δεδομένα προετοιμάζ­ουν τους ανθρώπους για μια μείωση επιτοκίων πρώτα από την ΕΚΤ και ακολούθως από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες και ο ενεργειακό­ς τομέας είχαν κέρδη 0,9% και 0,6% αντιστοίχω­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece