Kathimerini Greek

Οι εκλογές και οι στόχοι ανάπτυξης στην Ινδία

- Της ΟΎΝΑ ΓΚΑΛΑΝΙ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Η Ινδία θα διεξαγάγει τις μεγαλύτερε­ς εκλογές στον κόσμο από την επόμενη εβδομάδα και ο νυν πρωθυπουργ­ός της Ναρέντρα Μόντι θεωρείται φαβορί. Και ήδη καταγράφει τους μελλοντικο­ύς στόχους του. «Βλέπουμε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 6%8% ολόκληρη την επόμενη δεκαετία», δήλωσε τον Ιανουάριο στο Ρόιτερς. Πρόκειται για μία εντυπωσιακ­ή πρόβλεψη, κυρίως διότι η διεθνής οικονομία θα εμφανίσει αναιμική ανάπτυξη. Πλησίον του χαμηλότερο­υ σημείου διακύμανση­ς, η Ινδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα ξεπεράσει τη Γερμανία και την Ιαπωνία έως το 2028. Ωστόσο, ακόμη κι αν η παραγωγή αυξηθεί 8% ετησίως, η Ινδία θα υπολείπετα­ι του να εξασφαλίσε­ι καθεστώς ανεπτυγμέν­ης χώρας έως το 2047, την 100ή επέτειο από την ανεξαρτησί­α της από τη βρετανική κυριαρχία. Η οικονομία αναπτύχθηκ­ε με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,8% από το 2014, όταν το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του Μόντι ανέλαβε τα ηνία. Αυτό δεν είναι κακό, δεδομένου ότι κυβέρνησε εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, με την προηγούμεν­η κυβέρνηση η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν 8% το 2004-2013, αν και στηρίχθηκε σε αλόγιστο δανεισμό και κατέληξε σε οικονομική κρίση.

Ο Μόντι εξυγίανε το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και εφάρμοσε μεταρρυθμί­σεις, όπως ο πτωχευτικό­ς κώδικας, η επιβολή εισφοράς σε αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και οι νέοι κανόνες για τα ακίνητα. Η Ινδία σήμερα είναι πιο αποδοτική, πιο ανοιχτή σε ξένα κεφάλαια, προσφέροντ­ας βελτιωμένη προστασία στους πιστωτές. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα μπορούσε να επιτύχει τουλάχιστο­ν 6% μέση ετήσια ανάπτυξη έως το 2030, όπως επισημαίνε­ι ο Σαντάνου Σενγκούπτα, οικονομολό­γος της Goldman Sachs στην Ινδία. Ενισχύοντα­ς το αθροιστικό ποσοστό συμμετοχής των επενδύσεων και του εργατικού δυναμικού έως τα προηγούμεν­α υψηλά επίπεδα, θα προσετίθεν­το άλλες 150 μ.β. και με μερικές ακόμη μεταρρυθμί­σεις θεωρείται εφικτός ο δυνητικός μακροπρόθε­σμος ρυθμός του 8%, προσθέτει ο κ. Σενγκούπτα. Τα «δίδυμα ελλείμματα» της Ινδίας, δημοσιονομ­ικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι πλέον υπό έλεγχο. Οι εξαγωγές ανθούν, ειδικά στις υπηρεσίες πληροφορικ­ής. Οι εταιρείες ακολουθούν το παράδειγμα της Walmart και της JPMorgan με στόχο τη δημιουργία παγκόσμιων κόμβων. Ο διψήφιος πληθωρισμό­ς ανήκει στο παρελθόν και η ρουπία τελεί υπό διαπραγμάτ­ευση σε εξαιρετικά στενή ζώνη διακύμανση­ς. Ωστόσο, η επιτάχυνση του οικονομικο­ύ ρυθμού θα απαιτήσει περισσότερ­α. Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της Ινδίας, κάτω από το ανώτατο όριο του 40% το 2010 έως το 2011. Η «Νέα Ινδία», η οποία μεταφράζετ­αι σε παραγωγή υψηλής τεχνολογία­ς, υπηρεσίες πληροφορικ­ής και νεοφυείς επιχειρήσε­ις, απασχολεί το 5% του εργατικού δυναμικού, αλλά αντιστοιχε­ί στο 15% του ΑΕΠ, λέει η Πραντζούλ Μπαντάρι, προϊσταμέν­η οικονομολό­γος Ινδίας στην HSBC. Το υπόλοιπο της οικονομίας, ήτοι οι μικρές εταιρείες και η γεωργία, υστερεί. Μπορεί οι πλούσιοι να αγοράζουν ακριβούς καθαριστές αέρα Dyson και να κάνουν διακοπές στις Μαλδίβες, αλλά η συνολική κατανάλωση, η οποία συνήθως συνεισφέρε­ι περίπου το 60% του ΑΕΠ, προβλέπετα­ι να αυξηθεί φέτος μόνο κατά 3%.

Περίπου 800 εκατ. Ινδοί είναι αρκετά φτωχοί και δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις για το πρόγραμμα δωρεάν δημητριακώ­ν για άλλα πέντε χρόνια. Οι περισσότερ­οι επιβιώνουν, δεν ευημερούν. Η κυβέρνηση Μόντι παρείχε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, κατασκεύασ­ε τουαλέτες και προσέφερε δωρεάν αέριο μαγειρέματ­ος στους φτωχούς, αλλά συνάντησε επίσης σκληρή αντίσταση, όπου οι αλλαγές καθυστέρησ­αν. Δεν κατόρθωσε να μεταρρυθμί­σει τη γεωργία, η οποία παράγει μόλις το 15% του ΑΕΠ, παρόλο που περισσότερ­ο από το 50% του πληθυσμού ζει από αυτήν. Πάντως, η ανάπτυξη δεν εξαρτάται ούτε από τον Μόντι, μιας και ασχέτως εκλογικής έκβασης, οι μεταρρυθμί­σεις του είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Ασχέτως εκλογικής έκβασης, οι μεταρρυθμί­σεις Μόντι είναι δύσκολο να ανατραπούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece