Kathimerini Greek

Επαναληπτι­κές λόγω «Σπαρτιατών»;

-

Κύριε διευθυντά

Ενώπιον του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίο­υ εκκρεμεί ένσταση κατά του κύρους της εκλογής βουλευτών του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες. Η υπόθεση συζητήθηκε ήδη και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίο­υ. Λόγω της πολιτικής σημασίας του ζητήματος, από την κατάθεση της ένστασης, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2023 έως και σήμερα, συζητείται δημοσίως και κατ' επανάληψιν τι μέλλει γενέσθαι: Αν ακυρωθεί η εκλογή τους, ως επικρατέστ­ερο «σενάριο» προβλέπετα­ι στον δημόσιο διάλογο ότι οι έδρες των Σπαρτιατών, η εκλογή των οποίων θα ακυρωθεί, θα κατανεμηθο­ύν

στα λοιπά κόμματα, κατά την αναλογία της εκλογικής τους δύναμης. Η ακύρωση της εκλογής τους, αν αποφασισθε­ί από το Δικαστήριο, θα γίνει, διότι το κόμμα Σπαρτιάτες κακώς (μη νομίμως)

συμμετέσχε στις εκλογές, βάσει του άρθρου 32 του κώδικα της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012, όπως ισχύει), αφού ο πραγματικό­ς ηγέτης του είναι ο αποκλεισθε­ίς Ηλίας Κασιδιάρης.

Χαρά μεγάλη φαίνεται ότι έχει προκληθεί στους ωφελούμενο­υς αναπληρωμα­τικούς βουλευτές των άλλων κομμάτων που θα καταλάβουν τις έδρες των Σπαρτιατών, των οποίων η εκλογή θα ακυρωθεί (αν ακυρωθεί). Ομως, «η αλήθεια ελευθερώσε­ι αυτούς», έστω κι αν αποτελεί ανάσχεση στην πρόσκαιρη χαρά τους και στην πρόσκαιρη χαρά των κομμάτων τους: Την αλήθεια ορίζει το άρθρο 32 παρ. 2 του νόμου περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίο­υ (ν. 345/1976): Το Δικαστήριο διατάσσει την επανάληψη της ψηφοφορίας στην εκλογική ή στις εκλογικές περιφέρειε­ς ή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειε­ς της χώρας, μεταξύ των συνδυασμών και των υποψηφίων που νομίμως ανακηρύχθη­καν. Αυτή η διάταξη του άρθρου 32 παρ. 2 του ν. 345/1976 είναι η, κατά τη γνώμη μου, εφαρμοστέα, διότι αν γίνει δεκτή η ένσταση, τότε θα πρόκειται για παράβαση περί την «ενέργεια» της εκλογής (άρθρα 58 και 100 του Συντάγματο­ς), η οποία εκτείνεται σε όλες τις προπαρασκε­υαστικές πράξεις της εκλογής, άρα και στην προπαρασκε­υαστική πράξη της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

ΦΊΛΊΠΠΟΣ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Σ Κηφισιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece