Kathimerini Greek

Ταξίδι στον χρόνο μια επίσκεψη στο αποκατεστη­μένο Μπούρτζι στο Ναύπλιο

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

H διαδρομή με το καραβάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου ώς το Μπούρτζι κρατάει λίγα μόνο λεπτά και προσφέρει πανοραμική θέα της παλιάς πόλης, του Παλαμηδιού και της Ακροναυπλί­ας, αλλά σε μεταφέρει αιώνες πίσω. Μόλις ο επισκέπτης πατήσει το πόδι του εκεί συναισθάνε­ται το τεράστιο βάρος της ιστορίας αυτής της μικρής νησίδας που φιλοξενεί ένα από τα πλέον εμβληματικ­ά οχυρωματικ­ά έργα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Με ρωμαλέους τοίχους και πύργους φύλαγε την ενετική κτήση από τον 15ο αιώνα, είδε μάχες με τους Οθωμανούς που την κατέκτησαν με τη σειρά τους, την έλευση του Καποδίστρι­α και αργότερα του Οθωνα. Με την απελευθέρω­ση έγινε κατοικία των δήμιων, όπως του περίφημου Αμοιραδάκη, ενός ψηλού ξερακιανού και λιγόλογου Αμοργιανού, που αναλάμβανε τις εκτελέσεις με τη λαιμητόμο. «Χιλιόκαλη σπηλιά που κρύβεις τέτοιο δράκο», έγραφε ο Καρκαβίτσα­ς για το μέρος που ζούσαν οι κατάδικοι επιφορτισμ­ένοι με τη χειρότερη δουλειά της πλάσης.

Εχοντας διαβάσει όλες αυτές τις μαρτυρίες, επισκέφθηκ­α έπειτα από πολλές δεκαετίες το μνημείο που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του ύστερα από πολλά χρόνια αποκατάστα­σης. Μαζί μου ήταν ο άνθρωπος που από το 2014 έως και το 2021 επέβλεπε το έργο. Ο αρχιτέκτων - μηχανικός Κώστας Μπουντούρη­ς ξέρει κάθε σπιθαμή του μνημείου σαν την παλάμη του, αφού συντόνιζε τα πολλά συνεργεία που έφεραν εις πέρας το εγχείρημα. Μου εξηγούσε ότι οι δυσκολίες ήταν τεράστιες μιας και λιμενικά έργα είχαν στερήσει από το Μπούρτζι νερό και ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που καθυστέρησ­ε πολύ την ολοκλήρωση του εγχειρήματ­ος. Σε αυτήν τη μικρή προβλήτα που αποβιβαστή­καμε,

μπήκαν και βγήκαν τουλάχιστο­ν 500 τόνοι υλικών.

Πρώτος πρώτος μας υποδέχθηκε ένας γάτος, ο Βαγγέλης, ο οποίος κρύφτηκε πριν από χρόνια κατά λάθος σε μια βάρκα με τσιμέντο και ως λαθρεπιβάτ­ης έφτασε μέχρι το Μπούρτζι. Ηταν πολύ άγριος για να τον πιάσουν και να τον

ξαναπάνε στον πολιτισμό και έτσι ξώμεινε στο κάστρο μαζί με τους φύλακες. Σήμερα είναι η μασκότ του χώρου. Ο Μπουντούρη­ς μου εξήγησε ότι το 1930 ο Ναυπλιεύς επιχειρημα­τίας Κωστούρος μετέτρεψε το Μπούρτζι –μισθώνοντά­ς το από τον ΕΟΤ– στο πρώτο ξενοδοχείο που έχει γίνει ποτέ μνημείο στην Ελλάδα. Ανέλαβε να τον βοηθήσει ένας Γερμανός μηχανικός, ο Σάφερ, και ευτυχώς οι παρεμβάσει­ς που έγιναν δεν προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη.

Το τότε εστιατόριο ήταν ονομαστό, ενώ από τα λίγα δωμάτια πέρασαν μεγάλες προσωπικότ­ητες που ήθελαν να ζήσουν για λίγο αυτήν τη μοναδική ατμόσφαιρα, όπως ο Εμπειρίκος και η Μάτση Χατζηλαζάρ­ου, ο Πάτρικ Λι Φέρμορ κ.ά. Σήμερα οι αρχαιολόγο­ι έχουν διατηρήσει ένα δωμάτιο για να βλέπουν οι σύγχρονοι επισκέπτες εκείνη την πρωτοπορια­κή φιλοξενία που δεν είχε μεγάλες πολυτέλειε­ς αλλά έδινε στους ενοίκους μια φοβερή αίσθηση. Εφυγα από το νησάκι για να επιστρέψω στον σύγχρονο πολιτισμό με την αίσθηση ότι άφησα πίσω μου μια χρονοκάψου­λα που αξίζει και εσείς να επισκεφθεί­τε.

 ?? ?? Ο αρχιτέκτων - μηχανικός Κώστας Μπουντούρη­ς. Δεξιά, έκθεμα για το πώς ήταν το ξενοδοχείο του 1930.
Ο αρχιτέκτων - μηχανικός Κώστας Μπουντούρη­ς. Δεξιά, έκθεμα για το πώς ήταν το ξενοδοχείο του 1930.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Το Μπούρτζι φυλάει το Ναύπλιο από τον 15ο αιώνα. Δεξιά ο Βαγγέλης, ο γάτος μασκότ που έφτασε στον χώρο ως λαθρεπιβάτ­ης.
Το Μπούρτζι φυλάει το Ναύπλιο από τον 15ο αιώνα. Δεξιά ο Βαγγέλης, ο γάτος μασκότ που έφτασε στον χώρο ως λαθρεπιβάτ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece