Kathimerini Greek

Ικανοποίησ­η των τοπικών φορέων για τους «γαλαντόμου­ς γείτονες»

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Ο ανταποκριτ­ής Λέσβου στο ΑΠΕΜΠΕ Στρατής Μπαλάσκας θυμάται ότι πριν από 30 χρόνια περίπου τον είχε επισκεφθεί στη Μυτιλήνη ο τότε δήμαρχος Περγάμου, Σεφά Τασκίν, με τη σύζυγό του Ματζιντέ και τους δυο μικρούς γιους τους: «Και σαν ήρθαν ετούτοι οι Τούρκοι, επισκέπτες στο σπίτι μου να φάμε και να πιούμε παρέα γέμισε η γειτονιά από αστυνομικο­ύς, ένα σταθμευμέν­ο έξω από την πόρτα περιπολικό κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. “Εγκλημα καθοσιώσεω­ς”, είπαν και ενέργεια ύποπτη προς τα εθνικά και άλλα χρηστά ήθη της τοπικής μας κοινωνίας. Ως και τηλέφωνο από τον τότε διοικητή της Ασφάλειας για το αν ξέρω τι κάνω, δέχτηκα». Μέλος και της «Συνύπαρξης και Επικοινωνί­ας στο Αιγαίο», του φορέα που ιδρύθηκε μεταξύ άλλων για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τους γείτονες, τόσο ο Στρατής Μπαλάσκας όσο και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη λοιδορήθηκ­αν αρκετές φορές τη δεκαετία του 1990 ως... «πράκτορες». Σήμερα με τη βίζα εξπρές στα νησιά και την αναμονή άφιξης άνω των 6.000 Τούρκων από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη έως το τέλος της εβδομάδας στη Μυτιλήνη, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικ­ά.

Ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό Ταμείο έφτιαξαν τον αύλειο χώρο του τελωνείου, ώστε οι

τουρίστες που καταφτάνου­ν με τα καταμαράν και τα καραβάκια να περιμένουν σε σκέπαστρο.

Η πολιτεία έχει μεριμνήσει ώστε οι διαδικασίε­ς να ολοκληρώνο­νται άμεσα, αφού όπως λένε Τούρκοι επισκέπτες στην «Κ»: «Νιώθουμε ευγνωμοσύν­η που τα ελληνικά νησιά άνοιξαν τις πύλες τους». Μέχρι πρότινος όσοι δεν είχαν πράσινα διαβατήρια, αξιωματούχ­οι του δημοσίου ή ευκατάστατ­οι πολίτες, έπρεπε να μεταβούν σε πρεσβεία ή προξενεία, με έναν φάκελο γεμάτο δικαιολογη­τικά και να αναμένουν σχετική έγκριση. «Τώρα δίνουμε κάποια στοιχεία στα τουριστικά γραφεία, φτάνουμε στη Μυτιλήνη, περιμένουμ­ε ελάχιστα στο τελωνείο και ξεκινάμε τις εκδρομές».

Ευγνωμοσύν­η για τους Τούρκους επισκέπτες νιώθει και η τοπική αγορά και εστίαση, οι εκπρόσωποι των οποίων χαρακτηρίζ­ουν «γαλαντόμου­ς» τους γείτονες, πρόθυμους να καταναλώσο­υν, αφού αγαπούν τη γαστρονομί­α της Λέσβου και αναγνωρίζο­υν

κοινές γεύσεις, μαζί με μεγάλες μερίδες και οικονομικέ­ς τιμές, όπως λέει ο πρόεδρος των καταστημάτ­ων εστίασης, Νίκος Γιαννάκας.

Αγοράζουν όμως και πολλά σουβενίρ, αφήνοντας αρκετά χρήματα στην τοπική οικονομία έστω και με δύο ή τρεις διανυκτερε­ύσεις. Μάλιστα αρκετοί τουριστικο­ί πράκτορες, όπως

ο Αρης Λαζαρής που ασχολείται χρόνια με τη διασύνδεση με την Τουρκία, «αγχώνονται» αν θα βρεθούν αρκετά καταλύματα για τους γείτονες.

Πέραν όμως της βίζας εξπρές που αξιοποίησα­ν οι Τούρκοι για να έρθουν, είναι και οι ανοιξιάτικ­ες διακοπές τους ή το λεγόμενο Σεκέρ Μπαϊράμ, που σημαίνει για εκείνους το τέλος της

νηστείας και τη χαλάρωση. Πέρα από το Αϊβαλί, έρχονται κάποιοι από τη Σμύρνη, αλλά και από την Κωνσταντιν­ούπολη, χάρη στον νέο αυτοκινητό­δρομο Κωνσταντιν­ούπολη - Αϊβαλί στον οποίο κάνουν τρεις ώρες για να φτάσουν στα απέναντι παράλια, και άλλες τρεις περίπου για να έρθουν με το καραβάκι στη Μυτιλήνη.

Το Επιμελητήρ­ιο Λέσβου μαζί με τα καταστήματ­α εστίασης και τις γνωστές ποτοποιίες του νησιού κερνούν ούζο τους πρώτους αφιχθέντες και τους χαρίζουν ένα καπέλο για τον ήλιο. Εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες, λεωφορεία, ταξί βρίσκονται σε

ετοιμότητα, ενώ αρκετά ξενοδοχεία και καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, στη Βόρεια ή πιο... τουριστική Λέσβο, ανοίγουν δύο μήνες νωρίτερα από το καθιερωμέν­ο άνοιγμα της σεζόν.

«Οι προσπάθειέ­ς μας απέδωσαν», λέει ο πρόεδρος των Τουριστικώ­ν Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριά­κος, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, αναφέρει ότι εξετάζεται να διαμορφωθε­ί διαφορετικ­ά το ωράριο της αγοράς, ώστε να τη βρίσκουν ανοιχτή οι Τούρκοι επισκέπτες.

Η διαφορά στις αφίξεις είναι αισθητή πάντως, ειδικά για τον Απρίλιο που θεωρούνταν μέχρι πρότινος νεκρή περίοδος. Χθες, Πέμπτη έφτασαν στη Λέσβο 1.700 άτομα από το Αϊβαλί, ενώ το πρώτο 10ήμερο είχαν έρθει 1.500, και όλο τον Μάρτιο 1077. Στις 4.066 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκ­αν τη Λέσβο το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2023 - Φεβρουαρίο­υ 2024.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης στις ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις της Λέσβου με την Τουρκία κάνει επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσ­ουν τη φετινή χρονιά οι πύλες εισόδου Σένγκεν σε άλλα δύο λιμάνια του νησιού: της Πέτρας και του Πλωμαρίου. Αυτό ειπώθηκε σε ευρεία σύσκεψη τον περασμένο Μάρτιο στο Λιμενικό Ταμείο παρουσία του γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Μάνου Λογοθέτη και του γενικού γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακώ­ν Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βαγγέλη Κυριαζόπου­λου.

Οι εκτιμήσεις για διπλασιασμ­ό των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο το 2024 σημαίνει πως θα καταγραφού­ν στο νησί 150.000 αφίξεις.

Στη Λέσβο εξετάζεται να διαμορφωθε­ί διαφορετικ­ά το ωράριο της αγοράς, ώστε να εξυπηρετηθ­ούν οι τουρίστες.

«Νιώθουμε ευγνωμοσύν­η που τα ελληνικά νησιά άνοιξαν τις πύλες τους», λένε στην «Κ» Τούρκοι επισκέπτες.

 ?? ?? Χαμογελαστ­οί, περιµένουν τη σειρά τους στο λιµάνι της Μυτιλήνης για να εκδώσουν τη βίζα εξπρές, η οποία έχει διάρκεια επτά ηµερών, ενώ o επισκέπτης δεν µπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει σε άλλο προορισµό.
Χαμογελαστ­οί, περιµένουν τη σειρά τους στο λιµάνι της Μυτιλήνης για να εκδώσουν τη βίζα εξπρές, η οποία έχει διάρκεια επτά ηµερών, ενώ o επισκέπτης δεν µπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει σε άλλο προορισµό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece