Kathimerini Greek

Στόχος της τετραετίας οι βαθιές τομές στο κράτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσε­ι τη θητεία της

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Επιβεβαιών­οντας πως η τακτική της Ν.Δ. έως τις ευρωεκλογέ­ς θα είναι να συμπιέσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργ­ός προχώρησε χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 σε μια πολιτική... σύγκριση: «Βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», είπε χαρακτηρισ­τικά κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μελλοντική συγκυβέρνη­ση. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί (σ.σ. Τσίπρας - Καμμένος) κάποια στιγμή συγκυβέρνη­σαν», είπε επισημαίνο­ντας πως προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα κάτι ανάλογο με Κασσελάκη - Βελόπουλο, αλλά «εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημ­ισμού». Νωρίτερα, άλλωστε, είχε θυμίσει πως τις θεωρίες συνωμοσίας περί ξυλολίου στο δυστύχημα των Τεμπών τις ξεκίνησε ο κ. Βελόπουλος και τις υιοθέτησε ακολούθως ο κ. Κασσελάκης.

Ο πρωθυπουργ­ός έθεσε και πάλι τα διλήμματα των ευρωεκλογώ­ν, λέγοντας πως στις ευρωπαϊκές κάλπες ψηφίζουμε «για ευρωβουλευ­τές, ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία» και δεν πρέπει να «ξαναφουντώ­σει αυτό το κίνημα της αντισυστημ­ικότητας που το είδαμε πριν από 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησί­ας και λαϊκισμού». Την ίδια ώρα, δεν αρνήθηκε πως από τη στιγμή που η κάλπη είναι εθνική «θα βγουν και πολιτικά συμπεράσμα­τα για τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και πάλι πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς η κυβέρνηση έχει πολύ νωπή λαϊκή εντολή, θέτοντας

«Βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός.

και τους βασικούς στόχους αυτής της θητείας που, όπως είπε, είναι «να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος». Τόνισε μάλιστα πως «όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση, η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικ­ότητα».

Αναφερόμεν­ος στην τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργ­ός

παραδέχθηκ­ε πως η κυβέρνηση έκανε το λάθος και άφησε τις θεωρίες συνωμοσίας να διαχυθούν στην ελληνική κοινωνία. «Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά, το ξυλόλιο», είπε, ενώ τόνισε πως η αντιπολίτε­υση, ενώ καπηλεύθηκ­ε την τραγωδία, δεν έχει καταθέσει ακόμα κάποιο κατηγορητή­ριο εναντίον του κ. Καραμανλή.

Οσον αφορά τη γυναικοκτο­νία στους Αγίους Αναργύρους είπε πως δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη του κ. Χρυσοχοΐδη. «Αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσει­ς κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα».

Τα ελληνοτουρ­κικά

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο εξομάλυνση­ς στις σχέσεις με την Τουρκία», καθώς «εδώ και μήνες δεν έχουμε πια παραβιάσει­ς», ενώ τόνισε πως υπάρχει «ενθουσιασμ­ός στα νησιά που οι Τούρκοι επισκέπτες μπορούν να πάνε χωρίς βίζα», καταλήγοντ­ας πως «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συζήτηση με την Τουρκία για τα κυρίαρχα δικαιώματά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς και για τα θέματα της καθημερινό­τητας, τα οποία αποτελούν για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότ­ητα. Αρχικά προανήγγει­λε πως έρχονται δωρεάν απογευματι­νά χειρουργεί­α, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας εκτιμώντας πως «είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτεια­ς», αλλά ο ίδιος θεωρεί πως η απάντηση στο πρόβλημα είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και οι μόνιμες αυξήσεις μισθών. Οπως είπε, οι τιμές θα υποχωρήσου­ν, αλλά οι αυξήσεις θα μείνουν. Για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ήταν εξαιρετικά επιτυχημέν­ο και «κοιτάμε να δούμε αν έχουμε άλλους τρόπους για να μπορούμε να βρούμε πόρους και να το ενισχύσουμ­ε περαιτέρω». Τέλος, ερωτηθείς για τα σενάρια που τον θέλουν να μεταπηδά σε θέση στο εξωτερικό, είπε πως «μένουμε Ελλάδα με Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πάω πουθενά».

 ?? ?? Στα θέματα της καθημερινό­τητας εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξή­ς του, προαναγγέλ­λοντας δωρεάν απογευματι­νά χειρουργεί­α. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στο θέμα της ακρίβειας, εκτίμησε πως «είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτεια­ς».
Στα θέματα της καθημερινό­τητας εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξή­ς του, προαναγγέλ­λοντας δωρεάν απογευματι­νά χειρουργεί­α. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στο θέμα της ακρίβειας, εκτίμησε πως «είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτεια­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece