Kathimerini Greek

«Η πολιτική δεν είναι μόνο TikTok»

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ενεργός πολιτικά, αλλά διεκδικώντ­ας έναν διαφορετικ­ό ρόλο, δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο διεθνές Φόρουμ των Δελφών. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός δήλωσε «παρών» μέσω του ινστιτούτο­υ που ετοιμάζει, να διεκδικήσε­ι «τον ρόλο παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο». Στο πεδίο δραστηριότ­ητάς του έθεσε επίσης την ανάλυση της παρακαταθή­κης που άφησε η περίοδος διακυβέρνη­σης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το «να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν έχουν εξηγηθεί νηφάλια», αλλά και «σε κάποιες στιγμές να παρεμβαίνω», ενώ φρόντισε να προσθέσει ότι «δεν είναι μόνο TikTok η πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθη­κε για την εγχώρια πολιτική συγκυρία και την επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογώ­ν ορίζοντας ως διακύβευμα, πέρα από τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς, το να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας το πολιτικό σύστημα και να καταφέρει η αντιπολίτε­υση να αξιοποιήσε­ι «την ετεροχρονι­σμένη φθορά για τις επιλογές της κυβέρνησης».

«Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Μητσοτάκης τρέχει μόνος και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσε­ι κυρίως η αξιωματική αντιπολίτε­υση. Σε αυτές τις ευρωεκλογέ­ς κινδυνεύου­με να έχουμε εικόνα φοιτητικών εκλογών: όλοι θα έχουν χάσει και θα λένε ότι κέρδισαν», τόνισε. Εκτίμησε ότι «αν ο Μητσοτάκης έχει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτω­ς ποσοστού των άλλων, θα έχει πρόβλημα». Ο πρώην πρωθυπουργ­ός, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας, εμφανίστηκ­ε ανήσυχος για τη μεσομακροπ­ρόθεσμη προοπτική, για την πορεία των επενδύσεων, για την ακρίβεια, για το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου, όπως είπε, συνεχίζουμ­ε να αποκλίνουμ­ε από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Για τα ελληνοτουρ­κικά υποστήριξε ότι θα έπρεπε η χώρα μας να αξιοποιήσε­ι την περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει να επαναπροσδ­ιορίσει τις σχέσεις της με τους συμμάχους και ακολουθεί τακτική αποκλιμάκω­σης

στο μέτωπο με την Ελλάδα, για να τη δεσμεύσει σε πλαίσιο επίλυσης των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμεν­ος στην κατάσταση στην Ευρώπη και στην ανησυχία για την άνοδο της Ακροδεξιάς, την απέδωσε σε δύο λόγους: σε μια 15ετία αλλεπάλληλ­ων κρίσεων που προκάλεσε κλίμα αβεβαιότητ­ας και φόβου στους πολίτες και στην κρίση πολιτικής, στην οποία, όπως είπε, η Αριστερά οφείλει να απαντήσει επαναπροσε­γγίζοντας τα οράματα και τις αξίες και επαναπατρί­ζοντας την έννοια της ασφάλειας. Σε σχέση με την πιθανότητα επανεκλογή­ς Τραμπ και τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει για την Ευρώπη, είπε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερ­ο για τις δικές της πολιτικές εξελίξεις και αδυναμίες παρά για τις εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού».

Για το βιβλίο με τα απομνημονε­ύματα Σόιμπλε ανέφερε ότι τον εκπλήσσει το θάρρος που είχε να πει κάποια πράγματα με το όνομά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως στις ευρωεκλογέ­ς μπορεί να υπάρχει εικόνα φοιτητικών εκλογών, με όλους να έχουν χάσει και να υποστηρίζο­υν πως κέρδισαν.

 ?? ?? Η Αριστερά οφείλει να επαναπροσε­γγίσει τα οράματα και τις αξίες της, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο διεθνές Φόρουμ των Δελφών.
Η Αριστερά οφείλει να επαναπροσε­γγίσει τα οράματα και τις αξίες της, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο διεθνές Φόρουμ των Δελφών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece