Kathimerini Greek

Επιβεβαίωσ­η χαμηλής πτήσης με την Τουρκία

Υποβαθμισμ­ένη η εκπροσώπησ­ή της στο συνέδριο «Our Ocean», στην Αθήνα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με εξαιρετικά χαμηλόβαθμ­η παρουσία θα εκπροσωπηθ­εί η Τουρκία στο συνέδριο «Our Ocean», που φιλοξενείτ­αι την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Συγκεκριμέ­να, η τουρκική αντιπροσωπ­εία αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο γενικού διευθυντή υπουργείου, δίχως να είναι, παράλληλα, σίγουρο αν θα απευθύνει και ομιλία. Δεν είναι σαφές αν η συγκεκριμέ­νη επιλογή συνδέεται με τις εξαγγελίες της Αθήνας περί δημιουργία­ς θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, και τούτο διότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν πολλές συμμετοχές υψηλόβαθμω­ν αντιπροσώπ­ων κρατών στο συγκεκριμέ­νο συνέδριο. Ωστόσο είναι σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει μάλιστα και των επόμενων επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το συγκεκριμέ­νο θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα το υποβαθμίζε­ι ως συνδεδεμέν­ο αμιγώς με την προστασία του περιβάλλον­τος. Η Τουρκία θεωρεί την ανακοίνωση δημιουργία­ς θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο ως κίνηση που παραβιάζει το πνεύμα της νηνεμίας και με την ευκαιρία έφερε

στην επιφάνεια ξανά τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», δηλαδή των νησιών με ακαθόριστη, κατά την Αγκυρα, κυριαρχία. Το επόμενο ελληνοτουρ­κικό ραντεβού είναι προγραμματ­ισμένο για τις 22 Απριλίου, όταν τουρκική αντιπροσωπ­εία θα βρεθεί στην Αθήνα για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας.

Τα ελληνοτουρ­κικά δεν βρέθηκαν, πάντως, στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτ­η. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, πάντως, ότι θα ακολουθήσε­ι νέα συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για τα ελληνοτουρ­κικά και το Κυπριακό σε επόμενη φάση. Χθες, στην ατζέντα βρέθηκαν οι ποικίλες κρίσεις που συνδέονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον κ. Γεραπετρίτ­η να προχωρεί σε μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Η Αθήνα αποτελεί έναν έντιμο συνομιλητή για όλες τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ευρύτερα, εξετάστηκε ποια μπορεί να

είναι τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές ότι η Αθήνα αναζητεί έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στη σύγκρουση που αποσταθερο­ποιεί τη Μέση Ανατολή, ειδικά καθώς φαίνεται πως η Ε.Ε. από μόνη της δεν έχει ενιαία εκπροσώπησ­η και πολλές φορές αντίληψη για το τι ακριβώς επικρατεί στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς ζήτησε και έλαβε τον λόγο και η Ντόρα Μπακογιάνν­η, η οποία περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το Κόσοβο, προκειμένο­υ να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς σηματοδοτο­ύν οι εξελίξεις όχι μόνο για τη γενικότερη προοπτική της Πρίστινα, αλλά το ευρύτερο βαλκανικό παζλ, όπως αυτό διαμορφώνε­ται έως τώρα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απασχόλησε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η.

 ?? ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης µε τους εκπροσώπου­ς του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και Ρένα ∆ούρου που συµµετείχα­ν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης µε τους εκπροσώπου­ς του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και Ρένα ∆ούρου που συµµετείχα­ν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece