Kathimerini Greek

Ο Αδωνις στο ρινγκ της πολιτικής

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας αναχώρησε για τις ΗΠΑ και τη Βοστώνη, όπου θα έχει επαφές σε σημαντικά πανεπιστήμ­ια για την καινοτομία. Χθες, πάντως, λίγο προτού φύγει συναντήθηκ­ε στη ΛΑΕΔ με τον Αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, με τον οποίο μίλησαν, μεταξύ πολλών άλλων, για το αγαπημένο πρότζεκτ του κ. Δένδια αυτή την εποχή, το οικοσύστημ­α αμυντικής καινοτομία­ς. Προφανώς ο κ. Πετρέους μοιράστηκε την αμερικανικ­ή σχετική εμπειρία η οποία είναι πολυετής. Φυσικά, συζητήθηκε και η κατάσταση στον κόσμο, με έμφαση σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ο κ. Πετρέους έκανε και διάλεξη σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την εξέλιξη του πολέμου από το 1945 μέχρι σήμερα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, έχει μια σημαντική εσωτερική διάσταση στην Τουρκία. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτ­ής της «Κ» στην Κωνσταντιν­ούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο αντιπρόεδρ­ος του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Γανκί Μπάγτσιογλ­ου πρότεινε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κίνηση ανάλογη με αυτήν της Αθήνας και να κηρύξει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δικές της περιοχές προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλον­τος. «Σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες στο Αιγαίο, και στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των ορίων της θαλάσσιας δικαιοδοσί­ας μας σε περιοχές που έχουν οριστεί στον ΟΗΕ, η Τουρκία πρέπει να ανακηρύξει θαλάσσιες περιοχές με ονομασίες όπως “Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευό­μενες Περιοχές” κ.λπ., οι οποίες θα υποστηρίζο­υν τις διεκδικήσε­ις κυριαρχίας της Τουρκίας και θα προστατεύο­υν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», είπε χαρακτηρισ­τικά ο αντιπρόεδρ­ος του CHP και αναμένουμε να δούμε αν θα εισακουστε­ί.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) έδωσε τη δική του εκδοχή για το σκέλος των απομνημονε­υμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αποσπάσματ­α των οποίων δημοσιεύθη­καν κατ' αποκλειστι­κότητα από την «Κ» την περασμένη Κυριακή) που τον αφορούν. Πρώτα αναχωρεί η ψυχή και μετά το φλέγμα από τον απρόθυμο αστό, οπότε ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε (τ/σ «Kontra») «καλό δεν μου κάνει για το αριστερό μου

προφίλ», αναφερόμεν­ος στη θετική αποτίμηση του Σόιμπλε στο πρόσωπό του και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν πολιτικούς που ήταν σκληροί, αλλά που ήταν σκληροί πάνω σε ένα σχέδιο, πάνω σε μια στρατηγική, σε μια τακτική». Ο κ. Τσακαλώτος προφανώς αυτοπροσδι­ορίστηκε ως κατά συνθήκη σκληρός, αντιπαραβά­λλοντας τον εαυτό του με τον μυώδη προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού δεν είναι να λέει ότι “είναι πιο

αριστερός”. Κι εγώ θα μπορούσα να εγκαταλείψ­ω και να το κάνω αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση «Grexit» το εισόδημα θα έπεφτε ακόμη 24%. Ως προς τον Σόιμπλε, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να έχει «καλή υστεροφημί­α». «Ο Σόιμπλε ήταν ευρωπαϊστή­ς, αλλά έκανε δύο λάθη. Ηθελε πολιτική εμβάθυνση και ενότητα, αλλά χωρίς όλες τις χώρες. Και έκανε το μεγάλο λάθος –το οποίο συνεχίζετα­ι– η Γερμανία να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι σαν τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη. Δεν είναι έτσι», είπε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Βίλνιους, όπου χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη σύνοδο των χωρών της Πρωτοβουλί­ας Three Seas, της οποίας η Ελλάδα είναι το πιο νέο μέλος. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τους ρωσικούς πυραύλους στην Οδησσό, γεγονός το οποίο ο κ. Ζελένσκι φρόντισε να υπενθυμίσε­ι μέσω πλατφόρμας «Χ». «Συζητήσαμε την εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες φτάσαμε κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό», είπε ο κ. Ζελένσκι, ο

οποίος εξέφρασε και τις ευχαριστίε­ς του στον κ. Μητσοτάκη για την αποδοχή της πρόσκλησής του να παραβρεθεί στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ελβετία. Επειδή η αποστροφή του κ. Ζελένσκι είναι παρεξηγήσι­μη, καλά πληροφορημ­ένες πηγές μου εξηγούν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρεται κατ' αρχάς στο πακέτο όπλων και πυρομαχικώ­ν που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά και στη διμερή συμφωνία που έχει ήδη συνάψει η Αθήνα με το Κίεβο μέσω Ε.Ε. και αφορά, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμη­ση της χώρας και τη βοήθεια σε διάφορους τομείς.

Η ΑΤΑΚΑ

«Μπήκατε στη Βουλή κυρία Κωνσταντοπ­ούλου κοροϊδεύον­τας τον κόσμο κάνοντας καρδούλες. Εγώ έλεγα τότε να μη σας πιστέψουν καθώς είστε η ίδια κακιά γυναίκα». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αδωνις Γεωργιάδης, που μπορούμε σύντομα να τον αποκαλούμε και ως Γουέιν «Mad Dog» Ελκοκ, από τον γνωστό Βρετανό μποξέρ με το προσωνύμιο που υποδήλωνε τον επιθετικό χαρακτήρα μέσα στο ρινγκ, εν προκειμένω της πολιτικής. Ο Αδωνις είναι σαφές ότι έχει μπει σε ρυθμούς ευρωεκλογώ­ν και δεν προβλέπετα­ι να ηρεμήσει πριν από τις 9 Ιουνίου.

 ?? ??
 ?? ?? Πίσω: το ευρωψηφοδέ­λτιο που υποσχέθηκα­ν τα κόµµατα. Μπροστά: το ευρωψηφοδέ­λτιο που ανακοίνωσα­ν.
Πίσω: το ευρωψηφοδέ­λτιο που υποσχέθηκα­ν τα κόµµατα. Μπροστά: το ευρωψηφοδέ­λτιο που ανακοίνωσα­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece