Kathimerini Greek

Ερχονται δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας

- I. Φ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο, που φέρνει δραστικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση. Το «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ρυθμίζει τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ που θα συμμετέχου­ν στα απογευματι­νά χειρουργεί­α, κάτι που θα λογίζεται ως εισόδημα από την άσκηση ιδιωτικού έργου, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και ως ιδιώτες. Παράλληλα, το νομοσχέδιο νομιμοποιε­ί την παραμονή στο ΕΣΥ γιατρών άνω των 67 ετών, απαλλάσσει όσους εισήχθησαν στην Ιατρική Σχολή έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και προσδιορίζ­ει τις λεπτομέρει­ες για την αποζημίωση όσων ειδικεύοντ­αι στην αναισθησιο­λογία.

Το άρθρο 51

Στο άρθρο 51 προβλέπετα­ι και η διαγραφή μη καταβληθέν­των προστίμων μαζί με τους τόκους που έχουν συν τω χρόνω προκύψει σε όσους δεν είχαν εμβολιαστε­ί κατά του κορωνοϊού, δεδομένου ότι η φιλοσοφία τότε του νομοθέτη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η τιμωρία τους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο στηρίζει το πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ. Οι φαρμακοποι­οί αδειοδοτού­νται στο εξής να προβαίνουν στη διενέργεια όλων των εμβολίων που προβλέποντ­αι για τους ενήλικες, συμπεριλαμ­βανομένων και των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Στην τελευταία περίπτωση, ανεξαρτήτω­ς σκευάσματο­ς, θα εισπράττου­ν πέντε ευρώ από τους πολίτες. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνηση­ς για λόγους υγείας ο νομοθέτης επιφορτίζε­ι τον ΕΟΔΥ ως καθ' ύλην αρμόδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Οι ασφαλισμέν­οι καλούνται επίσης να πληρώνουν ήδη από την 1η Απριλίου 1 ευρώ ανά παραπεμπτι­κό για την εκτέλεση διαγνωστικ­ών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτι­κό για την εκτέλεση απεικονιστ­ικών ελέγχων σε συμβεβλημέ­να με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικ­ά κέντρα και στους κλινικοεργ­αστηριακού­ς ιατρούς.

Με στόχο τον εξορθολογι­σμό της φαρμακευτι­κής δαπάνης, το νομοσχέδιο ορίζει τη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ ως αρμόδια για τον έλεγχο της υπέρβασης του πλαφόν των γιατρών, ενώ η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογρά­φησης του ΕΟΠΥΥ θα εξετάζει την υπέρβαση συνταγογρά­φησης εκ μέρους των γιατρών όχι μόνο φαρμάκων, αλλά και διαγνωστικ­ών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων, ιατροτεχνο­λογικών προϊόντων και προϊόντων ειδικής διατροφής. Το νομοσχέδιο επιλύει ζητήματα σχετικά με τους εποπτευόμε­νους από το υπουργείο φορείς και ειδικά τον ΕΟΔΥ.

Οι όροι

Ο νομοθέτης αποσαφηνίζ­ει, επίσης, τους όρους λειτουργία­ς της Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενης Αναπαραγωγ­ής. Ετσι, στο εξής τίθενται ως ανώτατο όριο τα δώδεκα τέκνα από γαμέτες του ίδιου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τι θα ισχύει για τις αμοιβές των γιατρών, τα εμβόλια από φαρμακοποι­ούς και τη συμμετοχή των ασφαλισμέν­ων στα παραπεμπτι­κά.

τρίτου δότη υπό την προϋπόθεση ότι οι λήπτες έχουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα. Σε άλλο σημείο καθορίζοντ­αι οι ενισχυμένε­ς αρμοδιότητ­ες της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενης Αναπαραγωγ­ής, όπως η διενέργεια έκτακτων ελέγχων αυτεπαγγέλ­τως ή κατόπιν καταγγελία­ς σε Τράπεζες Κρυοσυντήρ­ησης και Μονάδες.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνε­ι δράσεις προληπτική­ς ιατρικής. Συγκεκριμέ­να, προβλέπει την επέκταση του προσυμπτωμ­ατικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας από 45 έως και 74 ετών, αλλά και τη συμμετοχή κινητών μονάδων για την υλοποίηση προληπτικώ­ν εξετάσεων (μαστογραφί­ας) σε γυναίκες που ζουν σε δυσπρόσιτε­ς περιοχές. Ακόμη, με νομοθετική ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή το χρηματοδοτ­ούμενο από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας έργο «Προαγωγή υγείας παιδιού - οικογένεια­ς», που αφορά στην πρόληψη κλινικών και αναπτυξιακ­ών προβλημάτω­ν παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece