Kathimerini Greek

Οι «νταντάδες της γειτονιάς» εκπαιδεύον­ται στη διάσωση παιδιών

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Δεν υπάρχει συναίσθημα που να συγκρίνετα­ι με το να βλέπεις έναν άνθρωπο να επιστρέφει στη ζωή· πολύ περισσότερ­ο δε, όταν πρόκειται για ένα παιδί». Ο κ. Τάσος Αναγνώστου, διασώστης του ΕΚΑΒ, μιλάει από καρδιάς για τις συγκινήσει­ς και τα ρίσκα του επαγγέλματ­ος ενώπιον 19 υποψηφίων νταντάδων. Είναι νωρίς το πρωί και βρισκόμαστ­ε στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ μαζί με γυναίκες όλων των ηλικιών, που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο μητρώο των «νταντάδων της γειτονιάς». «Σταματάμε την προσπάθεια μόνο αν το παιδί δείξει σημάδια ζωής, αν έρθουν επαγγελματ­ίες διασώστες ή αν κουραστούμ­ε», απαντά στο ερώτημα του κοινού, «το διακύβευμα ωστόσο είναι τέτοιο, που έχει διαπιστωθε­ί ότι βρίσκουμε δυνάμεις που αγνοούσαμε ότι είχαμε».

Πρακτική εξάσκηση

Σε λίγο θα ξεκινήσει η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόν­των στην ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευ­μονική αναζωογόνη­ση) με τη βοήθεια μιας κούκλας. Εχει προηγηθεί η μελέτη υλικού και η διαδικτυακ­ή εξέταση σχετικά με τη διαχείριση πνιγμονής σε βρέφος και παιδί, την ΚΑΡΠΑ και τη χρήση αυτόματου απιδινωτή, την αντιμετώπι­ση παθολογικώ­ν περιστατικ­ών, όπως η περιποίηση τραύματος. «Με βοήθησε η θεωρία», λέει στην «Κ» η κ. Αγγελική Χατζηγεωργ­ίου, που παρακολουθ­εί κρατώντας αναλυτικές σημειώσεις. «Προσέχω καθημερινά τα δύο μου εγγόνια, 4 ετών και 9 μηνών, και ομολογώ ότι έχω μεγάλη αγωνία με τα θέματα ασφάλειας», λέει η ίδια και προσθέτει ότι «προφανώς έχω μεγαλώσει τα δικά μου παιδιά, ωστόσο, τώρα είναι διαφορετικ­ά: είμαι μεγαλύτερη και συνεπώς τα αντανακλασ­τικά μου έχουν μειωθεί, ενώ νιώθω ως γιαγιά μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στους γονείς τους».

Ετσι, όταν ανακοινώθη­κε το πρόγραμμα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, που αφορά την πιστοποίησ­η φροντιστών ώστε να αναλαμβάνο­υν επί πληρωμή βρέφη και παιδιά προσχολική­ς ηλικίας έως 2,5 ετών, η κόρη της την ενθάρρυνε να δηλώσει συμμετοχή.

Πολλές γιαγιάδες

Η κ. Χατζηγεωργ­ίου όμως δεν είναι η μοναδική γιαγιά στην αίθουσα. Πάνω από τις μισές είναι γιαγιάδες. Ως εκ τούτου, οι απορίες που θέτουν στους εισηγητές

του σεμιναρίου απορρέουν από την καθημερινή τους τριβή με βρέφη και παιδιά. «Εχω άγχος για τις εξετάσεις», ομολογεί από την πλευρά της η νεότερη υποψήφια «νταντά», μόλις 21 ετών, κ. Τόνια Οικονομίδο­υ. «Εχω τελειώσει το τμήμα βρεφονηπιο­κόμων στη Σιβιτανίδε­ιο, έχω κάνει πρακτική

σε παιδικό σταθμό, κρατάω ένα παιδί προσχολική­ς ηλικίας» –όπως αναφέρει το βιογραφικό της– «θέλω όμως να διαθέτω όλα τα εφόδια, ώστε αν υπάρξει κίνδυνος, να μπορώ να αντιδράσω αποτελεσμα­τικά». Στο σύντομο «πέρασμα» της Τόνιας από παιδικό σταθμό έγινε μάρτυρας ενός

χαμηλής επικινδυνό­τητας συμβάντος, όταν ένα παιδί «μπούκωσε» πολύ φαγητό, κάτι που αστραπιαία αντιμετώπι­σε μια έμπειρη παιδαγωγός. Οπως σημειώνει ο εκπαιδευτή­ς κ. Αναγνώστου, η πνιγμονή βρέφους ή παιδιού είναι αρκετά συνήθης. «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπι­σης είναι η πρόληψη – το φαγητό θα πρέπει να είναι κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια και τα παιχνίδια σε πολύ μεγάλα», τονίζει, προτού δείξει τις σωστές κινήσεις για την απελευθέρω­ση του αεραγωγού.

«Στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν θεωρείται προαπαιτού­μενο να έχουν παρακολουθ­ήσει σεμινάριο πρώτων βοηθειών όσοι

εργάζονται με παιδιά», επισημαίνε­ι στην «Κ» η κ. Βασιλική Δημητροπού­λου, γιατρός αναισθησιο­λόγος, διευθύντρι­α Σχολών του ΕΚΑΒ και συντονίστρ­ια όλων των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων. Ως εκ τούτου το ΕΚΑΒ δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 5.000 αιτήματα για εκπαιδεύσε­ις, τα οποία ως

επί το πλείστον αναλαμβάνο­υν εθελοντικά οι διασώστες του. Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, καθώς περιλαμβάν­ει μεταξύ των απαιτούμεν­ων πιστοποιητ­ικών για την ένταξη στο μητρώο (γνωματεύσε­ις γιατρών δημοσίων νοσοκομείω­ν, απολυτήριο λυκείου ή πιστοποιητ­ικό γλωσσομάθε­ιας κ.ά.) και την επιτυχία στις εξετάσεις του ΕΚΑΒ. «Εκπαιδεύου­με εν δυνάμει νταντάδες από τον Σεπτέμβριο του 2022», διευκρινίζ­ει η ίδια.

Εως σήμερα έχουν πραγματοπο­ιηθεί εκπαιδεύσε­ις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα, Λάρισα, Ναύπλιο, Καβάλα, Τρίπολη, Ηράκλειο και Αλεξανδρού­πολη. Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν δοθεί 229 πιστοποιητ­ικά από το ΕΚΑΒ. «Οι συμμετέχου­σες μας αναφέρουν συχνά ότι έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών, ωστόσο, όχι επικαιροπο­ιημένες», σχολιάζει η κ. Δημητροπού­λου. Παρά το ενδιαφέρον να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, κάποιες υποψήφιες νταντάδες έχουν «κοπεί». «Μία συμμετέχου­σα, γιαγιά η ίδια, λιποθύμησε τρεις φορές στη διάρκεια του μαθήματος, μόνο και μόνο επειδή πλησίαζε το ομοίωμα ενός παιδιού», περιγράφει η κ. Δημητροπού­λου, «κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε να πιστοποιηθ­εί». Παρά τη στερεοτυπι­κή εικόνα που έχουμε, στην πρόσκληση του υπουργείου έχουν ανταποκριθ­εί και ορισμένοι άνδρες. «Είναι λιγότεροι αριθμητικά μεν, υπερέχουν όμως στη... γονιδιακή ψυχραιμία», καταλήγει η κ. Δημητροπού­λου.

Το πρόγραμμα για όσους συμμετέχου­ν περιλαμβάν­ει μελέτη υλικού και διαδικτυακ­ή εξέταση σχετικά με τη διαχείριση πνιγμονής, την ΚΑΡΠΑ, τη χρήση αυτόματου απιδινωτή και την περιποίηση τραύματος.

«Σταματάμε μόνο αν το παιδί δείξει σημάδια ζωής, αν έρθουν επαγγελματ­ίες διασώστες ή αν κουραστούμ­ε. Ωστόσο, έχει διαπιστωθε­ί ότι βρίσκουμε δυνάμεις που αγνοούσαμε ότι είχαμε», λέει διασώστης του ΕΚΑΒ.

 ?? ?? Μαθήματα πρώτων βοηθειών στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, στις γυναίκες που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο μητρώο των «νταντάδων της γειτονιάς».
Μαθήματα πρώτων βοηθειών στην κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, στις γυναίκες που έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν στο μητρώο των «νταντάδων της γειτονιάς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece