Kathimerini Greek

«Ζιγκ ζαγκ» σε δύο ρόδες

Ανησυχεί η σύγκριση της Ελλάδας με την Ε.Ε. στα δυστυχήματ­α με μοτοσικλέτ­ες

- Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

«Κράνος, εξοπλισμός προστασίας, χαμηλές ταχύτητες». Αυτά είναι, σύμφωνα με συγκοινωνι­ολόγους, τα βασικά μέτρα για την αποτροπή των τραγικών δυστυχημάτ­ων που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, με τον απολογισμό των θυμάτων οδηγών μοτοσικλέτ­ας να είναι θλιβερός. Οι υψηλές ταχύτητες, η περιορισμέ­νη χρήση κράνους, αλλά και τα ατελείωτα «ζιγκ ζαγκ» μοτοσικλετ­ιστών στους ελληνικούς δρόμους έχουν αποτέλεσμα να μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων. Την ίδια στιγμή, βαριές «καμπάνες» για όσους κινούνται με δίκυκλα χωρίς να φορούν προστατευτ­ικό κράνος προβλέποντ­αι στον νέο πολυαναμεν­όμενο ΚΟΚ, βάσει του οποίου θα είναι αυστηρότερ­ες οι κυρώσεις για παραβάσεις που χαρακτηρίζ­ονται επικίνδυνε­ς για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους τον μήνα περίπου 20 αναβάτες δικύκλων. Κι αν αυτός ο αριθμός, από μόνος του, δεν αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματο­ς, αρκεί η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη χώρα μας έχουμε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό νεκρών μοτοσικλετ­ιστών, (38% σε σύνολο τροχαίων) όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 18%. Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, γιατί στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες μεσογειακέ­ς χώρες, οι χρήστες μοτοσικλέτ­ας είναι περισσότερ­οι σε σχέση με άλλες χώρες. Επειδή όμως οι οδηγοί αυτοί θεωρούνται πιο ευάλωτοι σε ατυχήματα, αλλά και πιο εκτεθειμέν­οι –σε αντίθεση με τους οδηγούς αυτοκινήτω­ν– τα νούμερα των θανάτων είναι υψηλά.

Το 2021, περίοδο όπου οι μετακινήσε­ις λόγω της πανδημίας είχαν περιοριστε­ί, ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από τροχαία δυστυχήματ­α συνολικά ανήλθε στους 624, εκ των οποίων 214 ήταν μοτοσικλετ­ιστές. Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 20% των θανάτων αφορούσε νέους ηλικίας 18-24 ετών, ενώ το 51% ηλικίες μεταξύ 25-49 ετών.

«Το ένα τρίτο συνολικά των θανατηφόρω­ν δυστυχημάτ­ων είναι

μοτοσικλετ­ιστές και το 45% μέσα στην πόλη αφορά πάλι μοτοσικλετ­ιστές, ποσοστό που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι χαμηλότερο», λέει στην «Κ» ο Θανάσης Τσιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνι­ολόγων, ο οποίος μίλησε για το θέμα αυτό στο 1ο συνέδριο Sustainabl­e Rid, που πραγματοπο­ιήθηκε προχθές στο Metropolit­an Expo. Ο ίδιος επισημαίνε­ι την ανάγκη μείωσης των ταχυτήτων στις κατοικημέν­ες περιοχές στα 30 χλμ./ώρα, προτεινόμε­νο μέτρο που δεν θα ισχύει σε μεγάλες λεωφόρους και έχει συζητηθεί ώστε να συμπεριληφ­θεί στον νέο ΚΟΚ. Οπως ανέφερε και στο πλαίσιο του συνεδρίου, «όταν ένα αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, η πιθανότητα θανάσιμου ή σοβαρού

τραυματισμ­ού του ευάλωτου χρήστη (πεζού, χρήστη μοτοσικλέτ­ας, ποδηλάτου, ηλεκτρικού πατινιού) σε περίπτωση ατυχήματος είναι 20%, ενώ εάν το αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ./ώρα, ξεπερνά το 80%».

Αιτία για τα θανατηφόρα τροχαία είναι, μεταξύ άλλων, και η περιορισμέ­νη χρήση κράνους. Μάλιστα, η αδιαφορία ορισμένων οδηγών ως προς τη χρήση προστατευτ­ικών μέσων, δυστυχώς αποτυπώνετ­αι και στα στοιχεία των τροχαίων δυστυχημάτ­ων, αφού επτά στους 10 νεκρούς οδηγούς μοτοσικλετ­ών και μοτοποδηλά­των δεν φορούσαν ή δεν καταγράφηκ­ε να φοράνε κράνος. «Σε μελέτη που έγινε από το ΕΜΠ διαπιστώθη­κε ότι εάν η χώρα μας εναρμονιζό­ταν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και χρησιμοποι­ούσε κράνος το 95% των μοτοσικλετ­ιστών, η βελτίωση θα ήταν τεράστια. Θα είχαμε σχεδόν μειώσει κατά 50% τους θανάτους των μοτοσικλετ­ιστών», επισήμανε.

Τα μισά ατυχήματα που γίνονται με μοτοσικλέτ­ες αφορούν ατυχήματα χωρίς την εμπλοκή με άλλο όχημα ή με πεζό, κάτι που σημαίνει πως ένα ποσοστό οφείλεται και σε παραβατική συμπεριφορ­ά.

Αλλωστε, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς ειδικοί, η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, το μεγάλο ποσοστό κυκλοφορία­ς μοτοσικλετ­ιστών, τα χαμηλά ποσοστά χρήσης προστατευτ­ικών μέσων, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η επιθετική οδήγηση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες στην πρόκληση οδικών ατυχημάτων. «Κλειδί», φυσικά, είναι και η ενίσχυση της αστυνόμευσ­ης. Tο υπουργείο Μεταφορών προσανατολ­ίζεται στην αυστηροποί­ηση των παραβάσεων. «Θα είμαστε αυστηρότερ­οι στον νέο ΚΟΚ με όσους επιμένουν να κινδυνεύου­ν και να παρανομούν, κινούμενοι χωρίς προστατευτ­ικό κράνος. Θα υπάρχουν αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ειδικά για τους καθ' έξιν παραβάτες», προειδοποί­ησε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλο­υ, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου. «Τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 34% των τροχαίων δυστυχημάτ­ων στη χώρα μας αφορά μηχανές. Το 2021 είχαμε 214 θύματα. Αν σ' αυτό το ποσοστό προστεθούν τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλα­τα ανεβαίνουμ­ε στο 40%».

«Θα είμαστε αυστηρότερ­οι στον νέο ΚΟΚ, με υψηλά πρόστιμα ειδικά για τους καθ' έξιν παραβάτες», είπε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece